“ÇOK VE HIZLI YEMEK HAZIMSIZLIĞA YOL AÇIYOR”
Beslenme düzeninin değiştiği Ramazan’ı sağlıklı geçirebilmek ile ilgili önemli bilgiler paylaşan VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinden Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Ramazan ayında gastrit, ülser ve reflü hastalığı olan kişilerde, mide rahatsızlığı geçirme riski çok yüksektir. Özellikle iftar ve sahurda fazla yemek yenmesi, sahurda yemekten hemen sonra yatılması, reflü ataklarını tetiklemektedir. Uzun süre aç kalmak, zaman içerisinde sindirim sisteminin hareketlerini yavaşlattığı için, iftarda hızlı ve fazla yemek, karında şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açmaktadır. Gastrit veya ülser sorunu olan kişilerin oruç tutmaya başlamadan önce tedavilerini tamamlamaları tavsiye edilmektedir” dedi.
“MİDE SAĞLIĞI İÇİN SAĞLIKLI ORUÇ TUTMANIN BAŞINDA BOL SIVI TÜKETİMİ GELİYOR”
Oruç tutanların iftar ve sahur arasında yeteri kadar su tüketmeleri, Ramazan süresince uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Dr. Yolcu, “Ramazan’da metabolizmanın hızı düştüğünden kilo almak kolay hale gelir. Bu nedenle, bol kalorili, ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İftar ve sahurda yemeklerin yavaş yenmesi, lokmaların çok çiğnenmesi, yağlı, acılı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınarak mide sağlığı korunmaktadır. Ramazan süresince hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir. İftardan 2 saat sonra 45-60 dakika boyunca yavaş tempoda yürüyüş yapmak, metabolizmayı hızlandırmaktadır” diye konuştu.
Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu iftarda yavaş ve az miktarda yenip, birkaç saat sonra ara öğün gibi takviye almayı, ideal iftar sofrası olarak önerdi. Kabuklu meyve tüketmenin tokluk hissini artırması, vücut için vitamin desteği sağlaması ve bağırsağın verimli çalışmasına vurgu yapan Yolcu, tarçının çubuk haliyle kullanılmasının şekeri dengelemesi için önemli olacağını, kimyonun sindirimi kolaylaştırdığı için kullanmaya özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.
(İHA)