Bursa

Renault'da direniş sürüyor

Renault işçilerinin direnişi 12 gündür devam ediyor.

Renault'da direniş sürüyor
25-05-2015 16:57

Bursa'da ücretlerinin iyileştirilmesi amacıyla 12 gün önce iş bırakan Renault işçilerinin eylemi sürüyor. Sabah saatlerinde İstiklal Marşı’nı okuyarak uyanan işçiler, greve ailelerinin de yardımıyla devam ediyor.

Tofaş, Coşkunöz ve Mako'nun ardından 600'e yakın çalışanının bulunduğu Ototrim Panel Ticaret Sanayi Fabrikası'nda ki eylem de sona erdi. Çalışanlar bugün sabah itibariyle işbaşı yaptı. Ancak Renault’da henüz bir ilerleme kaydedilmedi. Renault yönetimiyle yapılan görüşmelerde sonuç elde edemeyen işçiler eyleme devam ediyor. Çalışanlar Türk Metal Sen'in Bosch işçileri için yaptığı toplu iş sözleşmesindeki hakların aynısının kedilerine verilmesini talep ediyor. İşçiler, yönetim tarafından ilk önce bin lira, ardından Ramazan’da 600 lira yardım ve daha sonra ücrette iyileştirme teklifini kabul etmedi

GENEL MÜDÜR ÇAĞRI YAPTI AMA EYLE SÜRÜYOR

Önceki akşam çalışanlara hitaben bir açıklama yapan Oyak Renault Genel Müdürü Ales Bratoz, Ramazan'dan önce maddi iyileştirme oranının açıklanacağına söz verip işçilerden işbaşı yapmasını istedi. Tüm mavi yakalı çalışanlarının 25 Mayıs Pazartesi günü 00:00-08:00 vardiyasıyla başlayarak, 3'lü vardiya düzeniyle yeniden çalışmasını isteyen Bratoz’ın çağrısına işçiler olumlu cevap vermedi. Gece 00:00-08:00 vardiyasına girmeyen işçiler, sabah 08.00-16.00 vardiyasına da başlamadı.

YABANCI BASIN İLGİSİ

Bu gün sabah saatlerine Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerden gelen basın mensupları, işçi ve işçi temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerle olayı okuyucularına duyurmaya çalıştı. Sıcak havaya rağmen fabrika önünde bekleyen işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “Ölmek var dönmek yok”, “Yönetim şaşırma, sabrımızı taşırma” gibi sloganlar attı.

İSTEDİĞİMİZİ ALANA KADAR DEVAM

Yabancı basın başta olmak üzere gazetecilere açıklamada bulunan Erhan İmralı, 20 Mayısta yaptıkları toplantıda normalde anlaşmaya varmalarına rağmen son anda yönetim tarafından bozulduğunu belirterek, “Biz görüşmelere açığız, masadan kalkan taraf değiliz, yapıcı tarafız, her durumda uygun şartlarda anlaşmaya razıyız ve fabrikamızı çalıştırmaya razıyız.” dedi.

Dün akşamki toplantıda anlaşma olmamasına rağmen yönetimin işçilere gönderdiği mesajda işbaşı yapmalarını istediğini anlatan İmralı, “Amirlerimiz gönderdikleri mesajlarla söylemleri de sert tutarak işe başlamaları gerektiği ve bundan sonra zorlanacaklarını, bir nevi tehditvari cümleler kurulmuş. Bu arkadaşlarda direncini kırmadılar. Bu yıla çıkarken hep birlikteydik ve buradan hep birlikte içeri gireceğiz. Zor şartlarda çalışıyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz. Haklı mücadelemizin 12. günündeyiz. Tüm toplumdan da bu desteği görüyoruz.” şeklinde konuştu.

İşçilerin fabrikayı işgal ettikleri izlenimi verilmeye çalışıldığını belirten Ekrem Salım ise, kendilerini işgalci değil haklarını saunan emekçiler olduğunu söyledi.

İçeride kalan işçiler ise tuvalet ve banyoları dahi kullanmalarına izin verilmeyip kısıtlamaya gidildiğinden yakınırken, “Tüm arkadaşlarımızı eylemde çok sakin davrandı, hiç kimsenin burnu kanamadı ama sadece yüreğimiz kanadı. Bu günden sonram banyo ve tuvaletleri kısıtladılar. Kantin kısıtlandı. Burası hayvanat bahçesine döndü. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Biz ekmeğimizi almak için buraya geldik, Allahın izniyle alıp gideceğiz.” şeklinde yakındı.

Bursa'da Oyak Renault Fabrikası'nda başlayan iş bırakma ve işyerinden ayrılmama eylemleri 12'nci gününde de sonuçlanmadı. Tofaş Otomotiv Fabrikası ile yan sanayinin güçlü isimlerinden Coşkunöz, Mako ve Ototrim'deki eylemler sona ererken, Oyak Renault'taki görüşmeler geçen cumartesi gününden itibaren kilitlendi. İşveren temsilcileri ile en son cumartesi günü görüştüklerini açıklayan İşçilerin avukatlarından Deniz Baykal şunları söyledi:

"Oyak Renault işçisi, işveren temsilcileri ile geçtiğimiz hafta defalarca görüştüler. Kendileri, Bocsh işçilerine tanınan hakların kademeli olarak kendilerine verilmesini ve bunun tutanaklara geçirilmesini istedi. İşveren temcilisi bu teklifi kabul etti. Tutanağa geçirdik. Hatta ben yazdım. Fransızcaya çevrildi. Sonra temsilci dışarı çıkıp bir görüşme daha yaptı. MESS ile görüşmüş olabilirler. Dönünce, 'Yapılan anlaşmayı kabul ettiremedim' dediler. Görüşmeler burada koptu. En son cumartesi günü bir araya geldik. Çalışan işçiler, 'Söz uçar yazı kalır' diyerek taleplerini yinelediler. Bunun hukuki geçerlilik kazanması için adını kendilerinin koyacağı yazılı tutanak, sözleşme veya protokole dökülmesini istediler. Bu teklif de kabul görmeyince görüşmeler kitlendi. Bugün dahil bir araya gelmedik."

5 BİN 500 İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Deniz Baykal, Bosch Fabrikası'nda çalışan içşilere verilen hakların Oyak Renault'ta görev yapanlara verilmesi halinde bu miktarın eski çalışanların aylık maaşına 200 TL, yeni işe girenlere ise 500- 550 TL arasında fark yansıtacağını sözlerine ekledi.

Renault'un üst düzey yöneticilerinden oluşan bir grubun bugün Bursa'ya geleceği bildirildi. Bu iddia doğrulanamazken, Bursa'ya gelen aralarında Fransız, Alman ve İspanyollardan oluşan 10 kişilik gazeteci heyeti eylem yapan işçilerle görüştü.

Günde yaklaşık bin 400 otomobilin üç vardiyede üretildiği OYAK Renault Fabrikası'nda yaklaşık 5 bin 500 işçi çalışıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER