İMSİAD üyeleri, öğrencilerle buluşmaya devam ediyor. İMSİAD Üyesi ve Balkan Robotik Genel Müdürü Mekatronik Yüksek Mühendisi Mutlu Balkan, Bursa Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliğinde eğitim gören öğrencilerle bir araya geldi.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen seminerde, Mutlu Balkan, öğrencilere meslek hayatında edindiği tecrübeleri, nesnelerin interneti, robot teknolojisinin geldiği son noktaya dair önemli bilgiler verdi.
Mekatronik mühendisliğini, makina, elektronik ve bilgisayar dallarının karşılıklı etkileşimlerinden hareketle kurulmuş uygulamaya dönük ve tüm sistemlerin tamamlayıcısı bir mühendislik dalı olarak tanımlayan Balkan, bu bölümden mezun olacak kişilerin farklı teknolojik ve yönetsel konularda bilgi ve tecrübe sahibi mühendisler olacağını ancak bunun kendilerini yetiştirmelerine de bağlı olduğunu söyledi.
“ENDÜSTRİ 4.0’A KENDİNİZİ HAZIRLAYIN”
Mekatronik mühendisliği mesleğinin geleceğin mesleklerinden biri olduğunu ifade eden Balkan şunları söyledi: “Endüstri 4.0 iyice hayatımıza girdiğinde sizler mezun olacaksınız. Bu süreçte kendinizi en iyi şekilde hazırlamanız gerekmektedir. Bilenlerin çoğalmaya başladığı günümüze fark yaratabilmelisiniz. Teknolojinin de inanılmaz gelişimi yakın zamanda robotları her alanda görmemizi sağlayacak. Bu da mekatronik mühendisliği mesleğinin geleceğini ortaya koyuyor.”
“ROBOTLARIN ÖZELLİKLERİ, ONLARI CAZİP BİR İŞGÜCÜ HALİNE GETİRDİ”
Endüstride robot kullanımının Türkiye’de de gitgide yaygınlaştığını belirten Balkan, şunları söyledi: “Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR)’nun tahminine göre 2019 yılına 1,4 milyon yeni robot çalışmaya başlayacak ve dünya genelinde kurulan robotların sayısı 2,6 milyonu geçecek. Dünyada kullanılan endüstriyel robotların yüzde 65’i şu an Asya ülkelerinde çalışıyor. IFR’nin ‘2016 Dünya Robot Raporu’ araştırmasına göre robotların yaklaşık %70’i otomotiv endüstrisinde görev yapıyor. Özellikle de robotların yeme-içme, sigortalanma, grev yapma, yorulma, uyuma, maaş gibi yükümlülükleri olmaması ve 85 bin saat hata vermeden çalışma süresi gibi özellikler, onları cazip bir işgücü haline getirdi. Dünya çapında endüstriyel robot adedi 2 milyon ve önümüzdeki yıl içerisinde 1 milyon robot iş bulacak.”
“ROBOTLAR DÜNYAYI İSTİLAYA BAŞLADI”
2015-2017 arasındaki tarihlerde robot sistemlerinin yaklaşık olarak yüzde 12 oranında artacağının öngörüldüğünü söyleyen Balkan, “Bu oranlar Amerika ve Avrupa kıtası için yüzde 6 olarak tahmin edilirken Asya ve Avusturalya’da ise bu oranın yüzde 16 olması bekleniyor. Ayrıca bu alanlarda yılda yaklaşık 200-250 bin robot iş buluyor ve bu sayı çok yakında 500 binleri bulacak. Yakın gelecekte her yerde robotlarla karşılaşacağız. Tabir-i caizse robotlar dünyayı istilaya başladı” diye konuştu.
“UÇAK, GEMİ, OTOMOBİL GİBİ KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER YAPAMAZSAK”
Kore’de 10 bin işçiye 531, Singapur’da ise 398 robot düşerken Türkiye’de bu rakamın 8,57 olduğunu ifade eden Balkan, bu konuda çok geride olduğumuzu vurguladı. Balkan şunları söyledi: “Bu çok ciddiye alınması gereken bir rakam. 2008 öncesi ülkemizde yıllık 200 gemi üretilirken 2008’den sonra bu rakam 17 adetle sınırlı kalmış. Oysa gemi ve otomobil alanında yapılacak üretimler, bize büyük ticari karlar sağlayacak üretimlerdir. Otomobil fabrikası kurmamız aynı zamanda oradaki üretimi destekleyecek robot fabrikalarının da kurulması anlamına gelir. Çok büyük otomobil firmalarına parça üretiyoruz yani kaliteli üretim potansiyeline sahip fabrikalarımız mevcut o yüzden bir an önce endüstri 4.0 sürecine entegre olmaya yönelik çalışmaları hızlandırmalıyız ve bu devlet tarafından da desteklenmeli. Zaten uçak, gemi, otomobil gibi katma değerli ürünler yapamazsak ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması neredeyse imkânsız hale gelir.”
“TÜRKİYE’DE YER ALAN ROBOTLARIN BÖLGESEL DAĞILIMINDA İLGİNÇ RAKAMLAR”
Konuşmasında, Türkiye’de şu an 11 bin 728 endüstriyel robotun olduğunu aktaran Balkan, bunun bölgesel dağılımı hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “11 bin 728 rakamının büyük bir çoğunluğu 9 bin 884’ü Marmara Bölgesinde yer alırken, bin 274 robot İç Anadolu’da, 380 robot ise Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Karadeniz Bölgesi’nde bu rakam 37, Akdeniz’de ise 26. Doğu Anadolu’da 23 robot varken Güneydoğu Anadolu’da ise sadece 4 robot faaliyet gösteriyor.”
Mekatronik mühendisleri olarak neler yapılması gerektiğine değinen Balkan, “Elektrik panosu tasarımı, simülasyon tasarımı, elektrik ve mekanik tasarım bunlar sihirli kelimeler. Bu programları bilmeniz yeterli değil. Bu programlarla kendinize ait tasarımlar oluşturabilir olmanız ve bu anlamda yetkinleşmeniz firmaların sizi istihdam ederken önemsediği bir husustur” dedi.
“BALKAN ROBOTİK, BTÜ ÖĞRENCİLERİNE EĞİTİM VERECEK”
Sunumun sonunda Balkan Robotik Genel Müdürü Mekatronik Yüksek Mühendisi Mutlu Balkan’a teşekkür plaketi verildi. Ayrıca Mutlu Bey, sunum esnasında yapılan mini bir çekilişle de 5 erkek 5 kız olmak üzere 10 öğrenciyi firmalarında ağırlayacaklarını ve 2’şer günlük “Temel Robot Programlama” eğitimi vereceklerini ifade etti.