Ekonomi

Rus krizi, Türkiye'nin büyümesini düşürebilir

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasından (EBRD) yapılan açıklamada, Rusya ve Türkiye arasında ekonomik yaptırımların kalıcı hale gelmesi durumunda 2016 yılında Türkiye'nin büyümesinin 0,3 - 0,7 puan azalabileceği bildirildi. Türkiye 2014 yılında yüzde 2.9 büyümüştü.

Rus krizi, Türkiye'nin büyümesini düşürebilir
07-12-2015 18:19

Açıklamada, Türkiye ve Rusya arasında son dönemde gerilen ilişkilerin ekonomik baskı unsuru olduğu belirtilerek, "EBRD ekonomistlerinin değerlendirmesine göre, Rusya ve Türkiye arasında ekonomik bağlara ilişkin alınan tedbirler gelecek yıl da devam eder ve tam olarak uygulanırsa Türkiye'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesini 2016 yılında 0,3 - 0,7 puan azaltabilir. Bunun büyük kısmı turizmle ilişkili olacak ve önümüzdeki yılın ortası gibi görülecektir" ifadeleri kullanıldı.

ENERJİ FATURASININ YÜZDE 30'U RUSYA'YA

Rusya'nın, Türkiye'nin temel enerji tedarikçilerinden olduğuna dikkati çeken açıklamada, "Türkiye doğalgaz tüketiminin yüzde 98,8'ini ithal ediyor, bunun yüzde 56'sı ise Rusya'dan karşılanıyor. Türkiye'nin Rusya'dan enerji ithalatı petrol ve doğalgaz dahil 2014 yılında 16,5 milyar dolar seviyesindeydi. Bu, Türkiye'nin enerji faturasının yüzde 30'una denk geliyor" bilgileri paylaşıldı. Açıklamada, Rusya'nın, Türkiye'nin 7. büyük ihracat pazarı konumuna işaret edilerek, gıda ürünlerinin, Rusya'ya ihracatta yüzde 20'lik paya karşılık geldiği, iki ülkenin turizm sektöründe de güçlü ilişkilere sahip olduğu belirtildi.

DÖRDÜNCÜ BÜYÜK YATIRIMCI

Türkiye'yi 2014 yılında ziyaret eden 37 milyon turistin yüzde 12,2'sinin Rusya'dan geldiği ve bu kişilerin 3 milyar dolara yakın bir harcama yaptığı kaydedilen açıklamada, Türk inşaat şirketlerinin Rusya'da büyük çaplı operasyonlarının bulunduğu hatırlatıldı. Açıklamada, "Türk şirketleri tarafından Rusya'da bu yılın eylül ayına kadarki üç yıllık dönemde imzalanan kontratların 10-12 milyar dolar civarında olduğu öngörülüyor. Bu, Türkiye'nin yıllık GSYH'sinin yüzde 1,2-1,4'üne denk geliyor. Ortalama kontrat sürelerinin 3-5 yıl olduğu düşünüldüğünde, bu projelerden yıllık tahmini sermaye akışı GSYH'nin yüzde 0,3-0,4'ü civarında" değerlendirmesine yer verildi. Açıklamada, Rusya'da çalışan yaklaşık 87 bin Türk vatandaşının 55 bininin Türk şirketleri tarafından istihdam edildiği, Rusya'nın 2014 yılında Türkiye'deki 4. büyük doğrudan yatırımcı ülke olduğu da vurgulandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER