Rusya ise hem Türkiye'nin mahkemeye gitme hakkının anlaşma kapsamında olduğunu belirtti hem de sorunun mahkeme öncesinde çözülebileceğini söyledi.
Rusya'dan kontratlar kapsamında yılda 20 milyar metreküp doğalgaz alan BOTAŞ, Gazprom ile 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde yüzde 10.25'lik indirim konusunda anlaşmış ancak imzalar atılmamıştı.
BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, yürütülen görüşmelerde anlaşmaya rağmen Gazprom'un imzalanması gereken zeyilnameleri imzalamadığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: 'BOTAŞ, söz konusu zeyilnamelerin Gazprom Export tarafından imzalanması için iyi niyetli çabalarda bulunmuş ve aradan dört ay geçmesine rağmen konuya ilişkin bir gelişme kaydedilmemesi nedeniyle BOTAŞ tarafından Gazprom Export 6 Ekim 2015'te son kez bir yazı ile fiyat revizyonuna ilişkin varılan mutabakat çerçevesinde zeyilnamelerin imzalanması için davet edilmiştir.'
Gazprom'dan gönderilen yazıya da bir cevap alınmaması neticesinde, anlaşmanın verdiği hak kapsamında konuyu uluslararası tahkime götürme kararı alındığı kaydedilen açıklamada, 'BOTAŞ, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde Rusya'dan aldığı doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecini başlatacağını Gazprom Export'a 26 Ekim 2015'te yazılı olarak bildirmiş olup bu aşamadan sonra konu tahkim heyetinin kararıyla çözüme kavuşacaktır' denildi.
Reuters'a daha önce bilgi veren bir enerji yetkilisi, "Rus şirketi Gazprom ile bir süredir görüşmeler devam ediyordu ancak bu konuda beklenen gelişmeler olmadı. Dün itibariyle tahkime gidildi, sanırım kararı tahkim verecek" demişti.
'MAHKEMEDEN ÖNCE DE ÇÖZEBİLİRİZ'
Habere ilişkin Rusya adına ilk açıklama Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov'dan geldi. Türkiye'nin tahkim mahkemesine gitme kararını 'normal bir uygulama' olarak değerlendiren Kupriyanov, anlaşmazlığın mahkeme öncesinde çözülebileceğini de belirtti.
Kupriyanov, RİA Novosti haber ajansına demecinde şunları söyledi: "Tahkim mahkemesine gidilmesi sözleşmenin öngördüğü seçeneklerden biri. Bu gayet normal. Bundan sonrasında anlaşmazlık mahkemeden önce ya da tahkimin kararıyla çözülecek."
Gazprom, temmuz sonunda Türkiye'ye yüzde 10.25 oranında indirim yapmayı kabul etmiş ancak Gazprom ile BOTAŞ arasında indirim anlaşması imzalanmamıştı. Reuters'a konuşan bir kaynak indirim görüşmelerinin 'Türk Akımı nedeniyle bir türlü sonuçlanamadığını' ifade etmişti.
Reuters'ta 27 Haziran'da yer alan bir haberde de, bir hafta içinde imza işleminin tamamlanamaması halinde BOTAŞ'ın Gazprom'a karşı uluslararası tahkime gitme hakkı doğacağı ve Türkiye'nin bunu değerlendirebileceği yer almıştı.