Ekonomi

Rusya yeniden hedefte

Türkiye ile Rusya ilişkilerinin normalleşmeye başlaması üzerine otomotivciler de Rusya'yı yeniden yatırım planlarına almaya başladı. Sektör, Rusya pazarının önümüzdeki 5 yılda çok daha iyi olacağı görüşünde.

Rusya yeniden hedefte
29-08-2016 12:55

Dünya'dan Esra Özarfat'ın haberine göre; Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve gümrük sorunlarının ortadan kalmasıyla bu ülkede yatırım yapmayı planlayan Türk şirketlerinin de yeniden harekete geçmesi bekleniyor. Rusya'da halihazırda yatırımı bulunan 17 otomotiv yan sanayi firması bulunuyor. Yatırımı orada olan firmalar kapasite artışı veya yeni yatırımlar için hazırlıklara başlarken, Rusya'daki ana sanayilere ihracat yapan yan sanayiler de süreçten umutlu. Otomotivciler, bu yılı Rusya pazarında kayıpla kapatacak olmalarına rağmen, 2017'den itibaren önümüzdeki 5 yılın çok daha iyi olacağı görüşünde. Otomotiv ana ve yan sanayinin önemli üretim üslerinden olanBursa'da da sektör temsilcileri Rusya yatırımlarını masaya yatırmış durumda. 2014 yılından bu yana Rusya Nizhny Novgorod'da üretim yapan Yeşilova Holding de bu firmalardan biri. Yönetnn Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, Rus ortaklarıyla sık aralıklarla görüşmeler yaptıklarını, önümüzdeki yıl itibariyle buradaki yatırımlarına kaldıkları yerden devam edeceklerini kaydetti.

Rusya'daki ana sanayilere alüminyum çerçeve ve havalandırma tedariki alanında üretim yaptıklarını ve Doğu Avrupa'nın en büyük ticari araç üreticisi Gaz grubunun dabütün alüminyum parçalarını ürettiklerini belirten Yeşilova, şu değerlendirmeyi yaptı; "Hükümetler arası adımlar atıldı ama henüz hayata geçen somut bir şey yok. Ancak hepimiz umutluyuz. Rusya'da da ekonomik durum yavaş yavaş düzelmeye başladı. Ticari hayat canlanıyor. Otomotiv sektörünün de yeniden canlanacağı umudunu taşıyoruz. Oradaki ortaklarımızla çok sık görüşüyoruz. Şu anda orada yüzde 30 kapasite ile çalışıyoruz. Bu yılı kaybettik. Heryüyapüan Rusya fuar katılımlarına bu yıl birlik olarak da katılmadık. Ama önümüzdeki yıl yeniden bu pazar için harekete geçeceğiz. Rusya her zaman olduğu gibi şimdi de, gelecekte de büyük bir pazar. Rusya ile ilişküerimizin iyileşmesiyle birlikte ekonominin de canlanacağını, hedeflenen ihracat rakamına ulaşüacağına da inanıyorum. Otomotiv Rusya'da hızlı bir şekilde toparlanacaktır. Biz de gelecekle ügüi yatırım planlarımızı önümüzdeki yü itibariyle kaldığımız yerden devam ettireceğiz. Rusya ile yaşanan krizden çok Rusya'nın içinde bulunduğu ekonomik kriz ve daralma nedeniyle yüzde 20 kapasite ile çalışıyorduk. Toparlanma başladı."

BÜYÜK YAN SANAYİLERİN YATIRIMLARI VAR

Bursa'nın global arenada da söz sahibi olan köklü sanayi kuruluşlarından Orhan Holding ve Coşkunöz Holding'in de Rusya'da yatırımları bulunuyor. Orhan Holding, 2008 yılında Romanya'da, 2010 yüında Kore'de, 2011 yılında iseHindistan, Çin ve Rusya'da yatırımlara imza attı. 13 ülkede, 7 bin 400 çalışanı ve 30'dan fazla fabrikayla global otomotiv sektörünün en önemi tedarikçilerinden birisi. Coşkunöz Holding de Rusya Federasyonu'na bağlı TataristanCumhuriyeti'nin ilk büyük presli parça üretim tesisine sahip Coşkunöz Alabuga Fabrikası'nı 2014 yüında faaliyete geçirmişti. Coşkunöz bu süreçte Ford Motor Company ve Sollers ortak girişimi olan Ford Sollers'm Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti'ndeki iştirakinin büyük ve orta ölçekli presli parçaları ve kalıp üretimi için tek tedarikçi olarak belirlenmişti.

"OEM'LERDEN ÇAĞRI OLURSA RUSYA'DA YATIRIMA SICAK BAKIYORUZ"

Rusya hükümetinin yatırımlar konusunda güven tazelemeyi hedeflediğini ve dışarıdaki negatif algıyı pozitife çevirmek istediğini kaydeden Doğu Pres Yönetnn Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ekinci, bu kapsamda bölgesel yatırımları ve teşvik programlarını tanıtıcnçalışma hazırlıkları içinde oldukları duyumunu aldıklarını söyledi. 2017'den itibaren önümüzdeki 5 yılda Rusya'da hedeflenen rakamların çok üzerine çıküacağını beklediklerini düe getiren Ekinci; "5 yü önce önce Rusya'da bir yapüanma projemiz vardı. Ancak yaşanan süreç nedeniyle realize olmadı.
Rusya'daki OEM'lerden bir çağrı olursa, bir proje sunulursa Rusya'dayatırıma sıcak bakıyoruz. Her iki ülkenin sektörel kuruluşları da Rusya'daki yatırım olanakları konusunda çeşitli çalışmalar yaparak oradaki yatırımların ve Rusya'ya olan ihracatın artması konusunda çaba gösteriyor" diye konuştu.

"2017, BU YILDAN ÇOK DAHA İYİ OLACAK"

Otomotivyan sanayiinin büyük oyuncularından Beyçelik Gestamp'ın CEO'su Baran Çelik de Rusya üe üişküerin normalleşmesiyle birlikte Türkiye'nin sanayi malları ihracatında büyük kazançlar elde edüeceğini söyledi.

RUSYA'NIN RUSYA ARAÇ PARKINI YENİLEYECEK

Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi (Rosstat) verilerine göre bu yılın ilk 7 ayında Rusya'daki üretim hatlanndan inen araç sayısı yüzde 18.1 gerilemeyle 611 bin oldu. 2016 sonuna kadar ülkede 1.1 milyon adet otomobil üretimi öngörülüyor. Hükümetin ana planında da araç parkının yenilenmesi için 22.5 milyar ruble tahsis edildiği ifade ediliyor. Rusya'da halihazırda 41.1 milyon otomobil kullanımda. Rus otomobil parkının yaş ortalaması 12.2 yaş olurken, bu araçların yüzde 31'i 15 yaş ve üzerinde. Araç parkının yüzde 59 ile yarısından fazlasını ise yabancı markalann araçlan oluşturuyor. Verilere göre her 5 araçtan biri SUV kategorisinde yer alıyor ve sadece yüzde 40'ı Euro 4 ve benzeri ekolojik standartlara haiz. Araç parkı içinde dizel otomobillerin yeri ise yüzde 4.5'larda seyrediyor. Moskova, 3.8 milyon araçla araç yoğunluğunun en fazla olduğu bölge konumunda. Rusya'da en fazla kullanılan araç markalan arasında Lada ilk sırada yer alırken, onu Toyota, Nissan, Hyundai, Chevrolet, Renault, KIA, Volksvvagen, Ford, Mitsubishi ve GAZ takip ediyor

 UÇAK KRİZİ İHRACATI DİBE ÇEKMİŞTİ

PricevvaterhouseCoopers'ın (PwC) analizine göre Rusya'da otomobil satışlannın 2020'de 3 milyon adet seviyelerine çıkması ve Rusya'nın, Avrupa'nın en büyük otomotiv pazarlarından biri haline gelmesi öngörülüyor. Yılın ilk yarısında Türkiye'nin Rusya'ya yönelik otomotiv ihracatı yüzde 38 geriledi. Rusya, en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında 23'üncü sıraya kadar düştü. 2013'te 1 milyar doların üzerinde ihracat rakamıyla Rusya, Türkiye'nin 5'inci büyük pazanydı. Rusya'ya yönelik ihracatın düşmesinde Rusya ekonomisinde f 2014'ten beri yaşanan kriz etkili olurken, ^ uçak krizi ile birlikte ise ihracat ciddi oranda gerilemişti. özellikle Türkiye'nin komşusu olması ve oradaki otomobü kullanım oram bakımından büyük bir potansiyele sahip olması nedeniyle Türk otomotiv yan sanayüerinin bu ülkede önemli bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan Çelik, "Yaşanan süreçte aksayan ihracat ve üretimler yeniden canlanmaya başladı. Rusya pazarı anlamında önümüzdeki yüın bu yüdan çok daha iyi bir yü olacağını düşünüyoruz" dedi.  (Dünya gazetesi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER