Ekonomi

Rusya'nın ambargosu Türkiye'ye yarayacak

Rusya'nın Hollanda'dan çiçek alımını durdurması, bu ülkedeki alıcıları Türkiye'ye yönlendirdi.

 Rusya'nın ambargosu Türkiye'ye yarayacak
30-07-2015 19:25

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya'nın Hollanda'ya uyguladığı 'karantina' nedeniyle çiçek alımını durdurması ve Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya gibi ülkelerden gelen ürünleri ise karantinaya almasının, Türkiye'deki çiçekçilik sektörünü hareketlendirdiğini söyledi. 

Hollanda'nın, Almanya ve İngiltere'den sonra en fazla çiçeği Rusya'ya sattığını anlatan Bağdatlıoğlu, Rusya'nın yaklaşık 2 milyar dolarlık çiçek aldığını ve bunun büyük bir bölümünü de Hollanda'dan karşıladığını kaydetti.

Karantina nedeniyle Rusya'daki alıcıların Türkiye'ye yöneldiğine değinen Bağdatlıoğlu, Türkiye'nin ise bu durumu yeni pazar alanlarının geliştirilmesi noktasında bir fırsat olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de, Rusya'nın talebini karşılayacak miktarda çiçek bulunmadığına işaret eden Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu: "Yaklaşık 3 milyar dolarlık çiçek alan bir ülkeye Türkiye 10 milyon dolarlık çiçek gönderiyor. Rusya'ya çok az çiçek gönderebiliyoruz. Bu karantina nedeniyle Türkiye'nin ihracatı iki katına çıkacaktır ancak Rusya'dan gelecek talepleri hiçbir şekilde karşılamayacaktır. Dolayısıyla Rusya kendi üretimine dönecektir. Bize düşen görev, elimizden geldiği kadar üretim alanlarını genişletmek ve verimli hale getirmek." 20 MİLYON DOLARLIK İHRACAT BEKLENTİSİ Rusya'daki alıcılardan talepler gelmeye başladığını vurgulayan Bağdatlıoğlu, "Hiç aramayan müşteriler, 'Türkiye'de ne var ne yok' demeye başladı. Geçen sene 10 milyon dolarlık bir ihracat yapıldı, eğer bu sene 6 ay devam ederse bu ihracat iki katına, 20 milyon dolara çıkar" diye konuştu.

Rusya'nın bir dönem yaş sebze konusunda başka ülkelere uyguladığı ambargonun Türk üreticilerini sevindirdiğini ancak büyük bir hevesle pazara giren üreticilerin, fiyatların düşmesinden dert yandığını anlatan Bağdatlıoğlu, aynı durumu çiçek sektörü olarak yaşamak istemediklerini ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER