Gündem

Rüzgarlı havada çiçeklerin akşam sulanması gerekiyor

AĞAÇLARLA İLGİLENEN FUAT ÖZER, “UZUN YILLARDIR AĞAÇ YETİŞTİRME, BUDAMA, AŞILAMA, DİKİM VE BİÇİM İŞİYLE MASTIR YAPMIŞ DURUMDAYIZ. ÇİFTÇİ ÇOCUĞUYUZ. ÇİFTÇİLİKTEN GELDİĞİMİZ İÇİN AĞACA NASIL BAKILACAĞI, NASIL MEYVE ALINACAĞINI, HANGİ AĞACA HANGİ AŞILARIN YAPILACAĞIYLA İLGİLİ GENEL BİR BİLGİYE SAHİBİZ. İLKBAHARDA AĞAÇLARIN KURUYAN DALLARINI ALINMASI, MEYVENİN DAHA ÇOK VERİMLİ OLMASI İÇİN DAHA İYİDİR. SONBAHARDA AĞAÇLARIN BUDANMASIYLA DAHA KALİTELİ ÜRÜN ELDE EDERİZ. ELMA, ARMUT, İNCİR, KİRAZ, KAYISI GİBİ 50’NİN ÜZERİNDE MEYVE AĞACI ÇEŞİDİNİ SATIYORUZ. VATANDAŞLAR BİLİNÇSİZ OLARAK BUDAMA YAPMAMASI İÇİN AĞAÇLARIN DİBİNDEKİ OTLARI VE KURUYAN DALLARI KESMEKLE YETİNEBİLİRLER. DİĞER TÜRLÜ SEYRETME VE YANLIŞ BUDAMA AĞACIN VERİMDEN DÜŞMESİNE SEBEP OLABİLİR. BU SENE EN ÇOK KİRAZ, ELMA, TRABZON ELMASI VE ERİK ÇOK SATILDI” ŞEKLİNDE KONUŞTU.

Rüzgarlı havada çiçeklerin akşam sulanması gerekiyor
08-05-2023 10:34

Kocaeli’de 2 arkadaş emekli olduktan sonra beraber açtıkları çiçekçide hem huzur buluyor hem de geçimini sağlıyor. 2 arkadaş bitkilerin bakımı hakkında yapılması gerekenleri tek tek anlatarak verimlilik hakkında bilgi verdi.


Kocaeli’de emekli olan Fuat Özer ve Muhammed Akkol isimli 2 arkadaş, çiçekçilik işine girişti. 10 yıldır çiçek ve meyve ağacı bakımını yaparak satan 2 arkadaş, geçimlerini de buradan sağlıyor. Ağaçları bakımını yapan Fuat Özer, meyvelerin daha verimli olması için budama işlemini tek tek anlatırken çiçeklerle ilgilenen Muhammed Akyol ise hangi bitkinin güneşi hangisinin ise gölgede bakılmasıyla ilgili bilgi verdi. "Yanlış budama ağacın verimden düşmesine sebep olabilir"


Ağaçlarla ilgilenen Fuat Özer, “Uzun yıllardır ağaç yetiştirme, budama, aşılama, dikim ve biçim işiyle mastır yapmış durumdayız. Çiftçi çocuğuyuz. Çiftçilikten geldiğimiz için ağaca nasıl bakılacağı, nasıl meyve alınacağını, hangi ağaca hangi aşıların yapılacağıyla ilgili genel bir bilgiye sahibiz. İlkbaharda ağaçların kuruyan dallarını alınması, meyvenin daha çok verimli olması için daha iyidir. Sonbaharda ağaçların budanmasıyla daha kaliteli ürün elde ederiz. Elma, armut, incir, kiraz, kayısı gibi 50’nin üzerinde meyve ağacı çeşidini satıyoruz. Vatandaşlar bilinçsiz olarak budama yapmaması için ağaçların dibindeki otları ve kuruyan dalları kesmekle yetinebilirler. Diğer türlü seyretme ve yanlış budama ağacın verimden düşmesine sebep olabilir. Bu sene en çok kiraz, elma, Trabzon elması ve erik çok satıldı” dedi. "Rüzgarlı havada çiçeklerin akşam sulanması gerekiyor"


Çiçeklerle ilgilenmeyi çok sevdiğini anlatan Muhammed Akkol, “Bazı çiçekler gölgeyi bazı çiçekler ise gölgeyi seviyor. Ortanca gölgeyi seviyor. Sardunyalar güneşe en dayanıklıdır. Sardunya çeşitleri güneşi sever. Küpe, ceylangözü, yıldız çiçekleri güneşi sever. Bodrum papatyaları, mine, yarı gölgeyi sever. Rüzgar hemen suyu buharlaştırdığı için çok rüzgarlı havada çiçeklerin akşam sulanması gerekiyor. Normal sıcaklarda 2 günde bir çiçekler sulanabilir. Her gün rüzgar varsa, her akşam sulanması gerekiyor” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER