Vücut kendisini nasıl mikroptan korumak için savaşırken ortaya iltihap çıkıyorsa alerjenle de aynı şekilde savaşır. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak ilk belirtiler çoğunlukla çocukluk ve genç erişkin yaşlarda ortaya çıkar. Alerjik rinitli kişilerde diğer alerjik hastalıklar da sık görülür. Egzema ya da astım gibi astım alerjik riniti olanların üçte birinde rinite eşlik eder
Alerjik rinit hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun kaşıntısına yol açar. Ayrıca geniz akıntısı, öksürük, halsizlik, koku almada güçlük, bazen horlama olabilir. Damakta kaşıntı hissi nadir değildir. Eğer alerjik konjunktivit de varsa gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık bu sıkıntılı duruma eklenir. Burun tıkanıklığının yol açtığı sürekli ağızdan nefes alıp vermeye bağlı olarak damak ve diş bozuklukları oluşabilir. Alerjik rinitte yakınmalar her iki burun deliğinde de ortaya çıkar, tek taraflı sürekli burun tıkanıklığı veya sarı/yeşil renkli burun akıntısı olması alerjik rinit ile dışında bir neden aramayı gerektirir. Rinitliler kaşıntı nedeniyle sık sık elleriyle burunlarını yukarıya doğru itme hareketi yaparlar buna alerjik selam denir ve burun ucunda yatay çizgi oluşumuna yol açar. Gözaltlarında görülen ödem, hafif koyu renk değişikliği burun yakınmalarına sık eşlik eden durumlardır.
Ah bu saman nezlesi…
Mevsimsel alerjik rinit, yani saman nezlesi, çoğunlukla havada uçuşan ağaç, çayır ve ot polenlerine bağlı olarak oluşur. Kişinin yaşadığı alanda yer alan polenler hastalığın ortaya çıkmasını ve şiddetini belirler. O yüzden taşınmalar sonrası şikayetlerin kaybolduğu ya da tersine arttığı durumlarla hastalar sık karşılaşır. Kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarları daha yoğundur ve allerjik rinit bulgularında artış görülebilir. Yıl boyu allerjik rinitte ise nedenler daha çok ev tozu akarı, küf mantarı, hamamböceği, hayvan tüyü gibi ev içinde bulunan alerji kaynaklarıdır.
Hastalığı tanımanın en temel yolu kişinin aktardığı hikayesidir. Hangi nedenlerin bu duruma yol açtığı ve hangi mevsimde şikayetlerin oluştuğu teşhis için yardımcı olacaktır. Muayenede burun mukozası soluk ve burun içinde yer alan yumuşak dokular şiştir.
Kan veya deriden yapılan alerji testleri ile neden olan allerjen saptanabilir. Deri testleri öncelikle tercih edilir. Grafiler tomografiler gibi görüntüleme yöntemleri normal olarak istenmez ama tedavi başarısız olduysa ya da başka bir hastalık düşünülüyorsa ayrımı saptamak için yapılırlar.
Alerjik rinit; pek çok hastalıkla karışabilir, o yüzden peşin fikirli olmadan özenli bir değerlendirme yapılmalıdır.
(AKŞAM)