Haber Merkezi
Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, Haftalık Olağan Basın Bilgilendirme Toplantılarının 4.’sünü “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Politikaları” temasıyla düzenledi.
Almira Otel’de düzenlenen toplantıda; sanayi-çevre ve kent-çevre ilişkisinin nasıl olması gerektiğine dair çok önemli bilgiler veren Sedat Yalçın; kent yönetimiyle ilgili bütün politikaların sürdürülebilirlik ilkesine göre üretilmesi gerektiğini söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, bugüne kadar açıkladığı projelerin anahtar kelimesinin ‘Sürdürülebilirlik’ kavramı olduğunu vurgulayarak, ulaşımdan kentsel dönüşüme kadar hayata geçirilecek her projenin Sürdürülebilirlik etrafında şekilleneceğinin altını çizdi.
“ŞEHİRLERİMİZ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKESİNE GÖRE PLANLANMALI”
Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın; Küresel Isınmanın, sonuçları ağır. Derelerimizde sular akmıyor, kaynak sularımız azaldı, deniz seviyeleri yükseliyor. Sahil ilçelerimiz olan Mudanya ve Gemlik’te deniz seviyesine bağlı olarak çok ciddi sorunların yaşanacağını öngörüyoruz. İnsan kaynaklı faaliyetlerden karbon salınımları oluyor ve atmosferde birikiyor. Yerel yönetimlerin karbon salınımı ile ilgili bir stratejisi olması lazım. Dünya şehirleri karbon nötr konusunda hedefler ortaya koyuyor, biz de yapmalıyız. Avrupa Yeşil Mutabakatı bize sanayinin sürdürülebilir olabilmesi için temiz enerji kullanımının şart olduğunu ve kirletici olmaması gerektiğini söylüyor. Sanayicilerimizin Avrupa Birliğine yapacağı ihracatlarda, sınırda karbon vergisi ödememeleri için bu önerileri dikkate almaları gerekiyor. Yeşil bina konseptine uygun inşaatlar yapılmasını öneriyor. Sürdürülebilir hareket ve ulaşım ile kirliliğin ortadan kalkacağını ifade ediyor. Bursa’da istesek de istemesek de uymamız gereken kurallar var. Avrupa Yeşil Mutabakatı bizlere, biyoçeşitliliğinizi koruyun, doğadaki canlıları yok etmeyin, tarladan sofraya kadar gıda üretimini kontrol edin, organik gübre kullanım tavsiyesinde bulunuyor.
‘Döngüsel Ekonomi Planı’na da değinen Yalçın, su kirliliğine dair önemli bilgiler vererek; dünyayı çok ciddi su kıtlığı beklediğini ve Türkiye’nin ve kentlerin su kaynaklarının korunması noktasında özel çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.
NİLÜFER, KESTEL VE İNEGÖL İLÇELERİMİZDE HAVA KİRLİLİĞİNE DİKKAT!
Sözlerini, “Şehrin verileri yok. Su kaynaklarımızı kim, nerede ve nasıl kullanıyor bilemiyoruz” şeklinde sürdüren Sedat Yalçın şu açıklamalarda bulundu:
Nilüfer, Kestel ve İnegöl ilçelerimizde hava kirliliği çok yüksek. Bu konuda acil bir yol haritası belirlememiz gerekiyor. Kestel 1 No’ lu Sanayi Bölgesi’nin acilen taşınması gerekiyor. Biz bu konuda sanayicilerimizle birlikte çalışmak istiyoruz. Yeşil üretim teknolojileri geliştirmeliyiz. Sanayide mekânsal yerleşimi de dikkate alarak sanayicilerimizi büyük bir uzlaşıya davet edeceğiz. Bu sorunları birlikte çözeceğimize inanıyorum. Arıtma tesislerine ücretsiz yenilenebilir enerji vermek istiyoruz. Sanayicilerimizin arıtma tesisi ihtiyacını biz karşılayacağız. Atık su arıtma tesislerine yönelik yeni bir proje önereceğiz. Arıtma tesislerinde Yüzde 50 küçük alan ve yüzde 25 enerji tasarrufu ile temiz bir üretim yapmak tek hedefimiz. Bu yüzden sanayicimizin yanında olacağız. Filtre kullanımına dair sanayicilerimize teşvikler vermek istiyoruz. Hava kirliliği nedeniyle ülkemizde ve dünyada başta akciğer kanseri olmak üzere sağlık sorunları önemli ölçüde arttı. Bu durumun önüne geçmeliyiz. Ancak bunu, sürdürülebilir çevre projeler ile başarabiliriz.”
NİLÜFER ÇAYINI KURTARMAK İÇİN BÜYÜK MUTABAKAT ÇAĞRISI
Çevre ve sürdürülebilirlik alanında yaptığı açıklamaların ardından projelerinden bahseden Sedat Yalçın; arıtma tesisleri ve filtre kullanımındaki yeni çalışmalarını anlatarak, “Nilüfer Çayı’nda, fabrika atıklarının 3 mt çapında ve 70 km uzunluğunda segment tünel içinde toplanmasını planlıyoruz. Bu sayede Nilüfer Çayı’nın doğal debisine dönüşünü sağlayarak vatandaşlarımızın nefes alabileceği rekreasyon alanları yapacağız” diye konuştu.
Bu projeyi Dünya Bankası kaynaklarıyla, mevcut OSB ‘ler ve DSİ ile işbirliği halinde gerçekleştireceğiz.
Hali hazırda sanayicilerimiz ödediği atık bedelleri bu projenin finansmanını oluşturacak.
EKOLOJİK YAŞAM VADİLERİ YEŞİL KORİDORLAR
DÖNGÜSEL EKONOMİ KOOPERATİFİ
Karapınar ve Nilüfer’de yapılması düşünülen Ekolojik Yaşam Vadileri projesine de değinen Yalçın, içerisinde çok amaçlı meydandan su göletine, bisiklet rotasından yenilenebilir enerjiye kadar sosyal yaşam alanlarının yer alacağı projenin Bursa’nın yeşilini arttıracağını belirterek;
“Döngüsel Ekonomi Kooperatifi kurarak al-kullan-at yerine al-kullan-geri dönüştür prensibini insanımıza anlatacağız. Tüm paydaşlarımızın etkili iş birliğiyle israf ve atık oluşumunu önleyeceğiz. E-atık sistemini kuracağız ve kirleten öder anlayışını getireceğiz, dedi.
OVAAKÇA DOĞALGAZ ÇEVRİM SANTRALİ SOĞUTMA SU VE BUHARININ SANAYİ VE SERADA KULLANIMI
Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali Soğutma Su ve Buharının Sanayi ve Serada Kullanımı başlıklı projesi için şu değerlendirmelerde bulunan Yalçın, "Burada çok büyük buhar üretiliyor. Bu buhar kulelerden soğutularak tekrar eski haline getiriliyor. Çevrim sırasında oluşan enerjiden büyük ölçüde sıcak su ve buhar elde ediliyor ve tekrar soğutmak için büyük çaba sarf ediliyor. Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santrali Buharının Sanayi ve Serada Kullanımı projemizi hayata geçirdiğimizde 1 fabrika yıllık 10-15 milyon TL tasarruf yapacak. Bunun için buhar ve ısı satış yetkisi konusunda mevzuat değişikliği yapılması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
BÜYÜKŞEHİR VE İLÇE BELEDİYELERİNİN TÜM ELEKTRİK ENERJİ İHTİYACININ YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE KARŞILANMASI
YEŞİL BİNA KONSEPTİNE GEÇİŞ
Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin Tüm Elektrik Enerji İhtiyacının Yenilenebilir Enerji ile Karşılanması ile ilgili bilgiler veren Yalçın; Yeşil Bina Konseptine Geçiş Projesine ilişkin de “Enerji verimliliği ve tasarrufu destekleri, yeşil çatı destekleri, gri su kullanımı destekleri sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
BURSA ENERJİ A.Ş
BURSA AĞAÇ A.Ş
Güneş Enerjisi ile Deniz Suyunun Arıtılıp Sanayide ve Sulamada Kullanılması yönünde projeleri de olduğuna dikkat çeken Sedat Yalçın; diğer projelerini şu şekilde açıkladı:
"Bursa Enerji A.Ş kuracağız. Projeyle, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Yeşil Fonlar Kaynaklı Hibe-Kredi destekleri vereceğiz. Bina Enerji Verimliliği Danışmanlığı yapacağız. Şarj İstasyonları kuracağız. Çöp Gazı Enerji Üretimini, Yenilenebilir Enerji Üretimini, Güneş Enerjisi Üretimini, Baraj Göllerinden Güneş Enerjisi Üretimini, Rüzgâr Enerjisi Üretimini, Deniz Dalga Enerjisi Üretimini, Jeotermal Enerji Üretimini destekleyeceğiz. Ayrıca Tarımsal Üretim Yapılarında Yenilenebilir Enerji çalışmaları yapacağız.
Bursa Ağaç AŞ’yi kurarak Kırsal Kalkınma Projeleri geliştireceğiz. Süs Bitkileri yetiştiriciliği yapacağız. Botanik, Fidanlık, Butik Oteller açmayı planlıyoruz. Yeşil Alan Bakımı, Kent Bahçeleri ve Yeşil Koridorlar oluşturmak ve Yerli Fidan Üreticilerine İhracat Desteği vermek istiyoruz."
Bursa Basının yoğun ilgi gösterdiği toplantı soru-cevap bölümüyle sona erdi. Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, önümüzdeki yapacağı toplantıyla projelerini açıklamaya devam edecek.