Röportajlar

Selin Özçelik Kanalp ile dijitalleşme çağında ayakta kalabilmek

"İnternet kullanım alışkanlıklarının değiştiği, sosyal hayatın ve iş yaşamının yeniden şekillendiği bir dönemden geçiyoruz. Böylesi bir döneme tanıklık etmek hem heyecan verici ancak bir o kadar da zor..."

Selin Özçelik Kanalp ile dijitalleşme çağında ayakta kalabilmek
08-11-2015 13:40

Selin Özçelik Kanalp Kimdir? Neler Yapar? Dijital Dönüşüm için neler yapıyor?

11 Ağustos 1987'de İstanbul'da doğdum. 2005 yılında üniversite eğitimi için Bursa'ya gelerek Uludağ Üniverstesi Çevre Mühendisliği'nde başlayan lisans eğitimimi son sınıfta aldığım radikal bir kararla Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde tamamladım.

Sosyal Medyayı hayatımıza girdiği ilk yıllardan bu güne aktif kullanan Y kuşağından biri olarak, Sosyal Medya'da tüketimden çok, ÜRETİM süreçlerine odaklanmayı tercih ettim.

2010 yılında başlayan  iş hayatım süresince pek çok marka, kişi ve kurum için Sosyal Medya Yöneticiliği, Dijital Pazarlama Danışmanlığı, Yazılı ve Görsel İçerik Geliştirme, Online Reklam ve Kampanya Yönetimi, Web Projeleri Danışmanlığı gibi alanlarda çalışmalar yürüttüm. Sektörde geçen 5 yılın ardından, eşimle birlikte, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya alanında hizmet veren Crayon Dijital Reklam Ajansını kurdum.

Profesyonel Danışmanlık Hizmetlerinin yanı sıra dijital pazarlama ve sosyal medya danışmanlığı alanlarında çeşitli seminer ve konferanslarda konuşmacı/eğitmen olarak yer almaktayım.

İstatistikler sosyal medya kullanımının her geçen gün yaygınlaştığını söylüyor. Peki ya işletmeler? Küçük girişimciler, kobiler veya kurumsal şirketler dijitalleşmenin neresinde? Gelişime entegre olabildiler mi?

İnternet kullanım alışkanlıklarının değiştiği, sosyal hayatın ve iş yaşamının yeniden şekillendiği bir dönemden geçiyoruz. Böylesi bir döneme tanıklık etmek hem heyecan verici ancak bir o kadar da zor. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde dijitalleşemeyen markaların epeyce zor bir dönemden geçtiğini görüyoruz.

Hatrı sayılır binlerce girişimden % 85 inin ilk 5 yıl içerisinde battığı bir ekonomik tabloda, ayakta kalabilen, güçlü markalar yaratabilmek için işimizin çok kolay olmadığını kabul ediyorum.

Ancak yine de basit ve yenilikçi adımlarla işletmeler, kendilerini bu 'dijital çağa' entegre edebilirler.

Yerel işletmelerde karşılaştığımız en büyük zaaf 'Pazarlama' programlarının olmayışı.

Dijital Pazarlama demekle neyi kastediyorsun? Biraz açıklayabilir misin?

Nedir bu program?

Yalnızca dijital alanı kastetmiyorum.

 Bütünlüklü bir pazarlama planı,

  • işletmelerin yakın geleceklerini görebilmelerini sağlayan,
  • gerçekleştirilebilir hedeflere göre planlanmış,
  • pazarlama faaliyetlerini ve
  • tüm bu faaliyetler için ayırabilecekleri maksimum bütçelerini

belirledikleri çok önemli bir süreçtir.

İşletmeler, elzem sayılabilecek ihtiyaçları tamamladıktan sonra, süreci akışına bırakarak ilk hatayı yapıyorlar diyebiliriz.

Bir ofis, dükkan kiralayıp iç dizaynı tamamlıyoruz.

Markamızı ilan etmek üzere bir tabela yaptırıyoruz.

Kartvizit bastırarak iş tanımımızı yapıyoruz.

4-Ancak en önemli soru üzerinde bir plan hazırlamıyoruz:

Nedir Bu Kadar Önemli Olan Soru?

"Birinci Çevremiz ( aile, dostlar, referanslı müşteriler, sadık müşteriler ) dışında kalan, yeni müşterilere nasıl ulaşabiliriz? Bizden nasıl haberdar olacaklar?"

 Bu soru karşısında işletmelerin ilk refleksi geleneksel reklam modellerini kullanmak oluyor.

Nedir bunlar?

-Broşür, El İlanı

-Branda

-Gazete İlanı

-Tv Reklamı

-Magnet

-Sticker

vb.

Gerekli mi? Evet. Etkili mi? Kısmen. Yeterli mi? Hayır...

Neden?

Bu durumu ifade etmenin en net yolu şu soruda saklı diye düşünüyorum:

"İşletmemize gelmesini umduğumuz potansiyel müşteriler kimler? "

- ev hanımları?

-13-18 yaş ?

-bursaspor sevenler?

-spor yapmaktan hoşlananlar?

-ebeveynler

-plaza çalışanları vb?

Peki ulaşmaya çalıştığımız Yeni Müşterilerimizle nerede nasıl temas kurabiliriz?

Bu sorunun yanıtı artık çok daha basit: Müşterilerinizin olduğu yerde, Sosyal Medyanın merkezinde yer alarak elbette..

İş hayatının değişen dinamikleri, ekonomik koşullar ve girişimcilik fırsatlarına dair son 5 yılda değişen pek çok şey sayılabilir ancak bugünü 5 yıl öncesinden ayıran en büyük fark şüphesiz ki, Dijital Pazarlama Fırsatları...

Bu fırsatlar neler olabilir, neleri kastediyoruz.?

Ortaya koyduğumuz tüm tablolar ve 2015 itibariyle geldiğimiz nokta gösteriyor ki, işletmemizi dijital dünyada da temsil etmeliyiz.

Bunu söylerken neleri kastediyoruz?

- web sitemiz

cep telefonlarında kolay okunabilir olacak şekilde , ürünlerimizi, firmamızı tanıtan kapsamda...

-sosyal medya hesaplarımız

örneğin bir facebook sayfamız var mı?

Bursa'da facebook aracılığıyla reklam yapabileceğiniz yaklaşık 1.800.000 kişiye ulaşma fırsatını kaçırmak hiç akıllıca olmaz :)

bir sosyal medya hesabınızı doğru kullanarak, ürünlerinizi tanıtabilir, kampanyalarınızı duyurabilir, tanınırlığınızı arttırabilirsiniz.

Bunu yapabilmek için ihtiyacımız olan ilk şey: insanların ilgisini çeken, başarılı bir facebook sayfası oluşturmak. Sosyal Medya Danışmanlarından bu konuda yardım alarak ilerlemek bir adım olabilir.

-uygulamamız

 Peki Dijital Pazarlama her marka için uygun mudur? Pahalı mıdır?

Evet uygundur.

Bütçesi doğrultusunda, her marka internet aracılığıyla kendini tanıtabilir, duyurabilir, müşterilerini kampanyalarından haberdar edebilir.

Dijital Pazarlama Araçları, standart reklam biçimleriyle kıyaslandığında, hem performans hem de maliyet açısından oldukça avantajlı sonuçlar sağlıyor.

 bir örnekle açıklayabilir misiniz?

örn 20.000 broşür TL - 5 personel ile , Heykel'de Kişi ve Konutlara dağıtılarak 1 günde tüketilebilir.

yaklaşık 1000 TL REKLAM Harcaması yaptık.

-Peki Kimlere Ulaştık? Hangi yaş grubundalar? Kaçı Kadın , Kaçı Erkek?

- Broşürümüzü alan kaç kişi bizden alış veriş yaptı?

-Broşürümüzü gördükten kaç gün sonra bizimle iletişime geçti?

-Broşürümüzdeki ürünler gerçekten ilgi çekti mi?

- Kampanyalarımızdan düzenli olarak haberdar olmak isteyen kaç kişi kazandık?

Tam da burada dijital reklam araçları, geleneksel reklam araçlarıyla arasındaki farkı ortaya koyuyor:

gelenekseli tamamen bırakmalı mıyız?

Geleneksel Reklamcılık mutlaka Dijital Pazarlama ile beslenmelidir. ( 360 derece pazarlama )

  • Dijital Pazarlama Ölçülebilirdir.
  • Sürekli Güncellenebilir.
  • Her sektöre, küçük veya büyük tüm işletmelere, kişisel markalara açıktır.
  • Müşteriye Özel Reklam Yapabilirsiniz. (reklamlarınızın, yalnızca ev hanımlarına, sadece babalara, modayla ilgilenen gençlere vb gibi özel kitlelere görünmesini sağlayabilirsiniz. böylece paranız asla boşa gitmez)

Başlarken şöyle demiştik: Böylesi bir döneme tanıklık etmek hem heyecan verici ancak bir o kadar da zor.

Aynen öyle. Çünkü artık tüketiciler daha seçici, daha bilinçli. Bir ürün, bir mekan hatta bir film tercih etmeden önce kolaylıkla araştırma yapabiliyor. Üstelik karar verdiği ürünü satın almak için, bulunduğu yerden ayrılması bile gerekmeden siparişini verebiliyor.

Peki işini dijitale taşımak isteyen bir markanın izlemesi gereken temel adımlar nelerdir?

Dijitalleşmeye karar veren ve markasını sosyal medyada tanıtmak isteyen markalara yol haritası olması açısından, konuştuklarımızı maddeler halinde özetleyelim o halde:

1-İşletmenizin Yakın Geleceği Hakkında Bir Plan Yapın ve Kendinize Bir Hedef Belirleyin.

2-Alt Yapı Sorunlarını Giderin.

3-Tüm dijital çalışmalarınız konusunda sorumlu bir personel belirleyin ve personelinizin eğitimi için ona zaman tanıyın.

4-Ürün ve Hizmet tanımınızı yapın. Farklılıklarınızı belirleyin.

5- İşletmenizin tüm ayrıntılarını yansıtan bir Web Sitesi Oluşturun.

6-Müşterilerinizi tanımlayın.

7-Akıllı telefonunuza belli başlı sosyal medya platformlarını indirip, inceleyin. Müşterilerinizin bu platformlardaki davranışlarını inceleyin.

8-İşletmeniz için en uygun olan platformda İşletmenizin Adıyla bir Kurumsal Hesap Oluşturun. İnternet üzerinde firmanızı temsil eden tüm hesapların aynı isimde olmasına özen gösterin.

Peki Bursa'daki Dijitalleşme sürecini nasıl buluyorsun? Ne durumdayız?

Bursa'daki durum için kötümser olmamaya dikkat edeceğim:) Aslında gerçekten de durumumuz 'feci' değil. Yakın zamanda 'Kobilerin Dijitalleşme Eğilimleri" konusunda yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de 4. sıradayız. Yani kobilerimiz dijital dünyaya yeşil ışık yakmış durumda. Kobilerin yanında kendini kanıtlamış, pek çok köklü grubun da bulunduğu, şanslı bir şehiriz. Ancak söz konusu dijitalleşme olduğunda, markaların kaygıyla yaklaştığını görüyorum.

Dijitalleşme veya sosyal medya konumlandırmasına sıcak bakan ciddi markalar da bu hizmeti Bursa'dan satın almak yerine, İstanbul'dan almayı tercih ediyor.

Tabi önümüzdeki yıllarda, tüm bu değişime direnç sürecinin ardından, pek çok işletmenin markasını, internete taşıyacağını tahmin ediyoruz. Başta da konuştuğumuz gibi önemli bir değişim çağına tanıklık ediyoruz. İşletmelerin bu değişime ayak uydurabilmesi için 360 derece pazarlama yapması şart. Artık sadece gazete ilanı vermek veya yerel bir kanalda reklam vermenin yeterli olması mümkün değil.

İşini internete taşımak isteyen markalar, nelere dikkat etmeli peki? Kendi kendilerine bu işin içerisinden çıkılabilir mi ?

Dijital Pazarlama çalışmaları birbirinden farklı pek çok araç ve modeli kapsıyor. En önemli yanı ise, bu alandaki bilginin sürekli güncellenen bir bilgi olması.

Yani bugün verimli bulduğunuz bir yöntem, bir kaç hafta sonra, son derece maliyetli ve verimsiz bir yönteme dönüşebiliyor. Dijitalde kendi reklam stratejilerinizi belirlerken, mutlaka rakiplerinizin neler yaptığını da incelemek gerekiyor.

Tüm bunları takip etmek, sağlıklı bir yol haritasını oluşturmak için işin uzmanı ile çalışmak mutlaka markaya artılar katacaktır.

Bu anlamda bizim gibi Dijital Pazarlama Ajanslarından destek alırken, markaların şu noktalara dikkat etmesi önemli:

-bütçede şeffaflık

-rapolanabilir hizmet

-güncel strateji oluşturma

Bir ajans ile çalışmak için yeterli bütçesi olmayan işletmelere söyleyebileceğim en önemli şey ise, Eğitim.

Dijital Pazarlama konusunda bir eğitim almadan, bu alana bütçe ayırmamaları çok daha sağlıklı olacaktır.

Son olarak?

Müşterilerin ayakkabılarını bağlarken bile fotoğraf çekip paylaştığı bir dönemde, sosyal medyada yer almak, iyi bir web sitesi ile kendini ifade edebilmek, bir e-ticaret sitesi ile satış ağını yaygınlaştırmak tüm işletmeler için dükkan açmak kadar ciddi bir ihtiyaç .

Ya bu döneme ayak uyduracağız ya da bir zamanlar heyecanla kullandığımız ama bugün unutulup giden o kocaman cep telefonları gibi tarihe karışacağız :)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER