Yaşam

Sivas’ta yapılamaz denileni başardı, 10 yılın ardından hasada başladı

SİVAS’TA BİR GİRİŞİMCİ ÇEVRESİNDEKİLERİN ÜRETİLMEZ DEDİĞİ BADEMİN HASADINA BAŞLADI. 2013 YILINDA DİKTİĞİ AĞAÇLARDAN 10 YIL SONRA VERİM ALMAYA BAŞLADI.

Sivas’ta yapılamaz denileni başardı, 10 yılın ardından hasada başladı
20-09-2023 11:10

Sivas’ta bir girişimci üretilmez denilen bademin hasadına başladı. 2013 yılında diktiği ağaçlardan 10 yıl sonra verim almayı başardı.


Sivas’ın Gemerek ilçesinde yaşayan Eren Korkmaz, 10 yıl önce badem ağacı bahçesi oluşturmaya karar verdi. Çevresindeki birçok insandan ‘Sivas’ta yetişmez’ kelimesini duyan Korkmaz, 850 adet badem ağacı alarak 2013 yılında dikti. Ağaçların bakımına büyük önem veren Korkmaz, aradan geçen 10 yılın ardından ağaçlardan badem hasat etmeye başladı. Yaklaşık 42 bin metrekarelik alan üzerinde badem hasadına başlayan Korkmaz, ürünlerin satışını perakende olarak yapmaya karar verdi. “Ortalama verim 15-20 kilogram arasında”


Badem bahçesi hakkından bilgiler veren Eren Korkmaz, “Gemerek ile Karaözü köyü arasında bir alandayız. 42 bin metrekare alanda yaklaşık 850 adet badem ağacı bulunmakta. Bunların dikimi 2013 yılında gerçekleşti. O zamandan bu zamana kadar bizler bakımını öğrenmeye çabaladık. İlaçlarıyla ilgili bilgiler edindik. Bunun sonucunda birkaç senedir çok az verimle başladık. Bu sene verim olarak gayet iyi. Ama biz bunu daha da geliştireceğiz. Daha da verim artacak. Çünkü 10 yaşındaki bir badem ağacının ortalama verimi 15-20 kilogram arasında. Ağaçlarda kabuklardan ayrılma oranı yüzde 80’i bulduğu zaman hasadına başlıyoruz. Ağacın altına çadır serip fazla örselemeden yavaş bir şekilde çırpma işlemini gerçekleştiriyoruz. Sonrasında da kurumaya alıyoruz. Yaklaşık 10 gün kadar gölgede kurutuyoruz. Güneşte kuruduğunda verim kaybına yol açıyor, lezzeti gidiyor” dedi. “İklim şartları gayet uygun”


Çevresinde badem ağaçlarına olumsuz bakan insanları dinlemeyerek bahçeyi oluşturduğunu ifade eden Korkmaz, şu ifadelere yer verdi:


“Sivas’ta olmaz gözüyle bakılıyor ama iklim şartları gayet uygun. Bizler ağaçlarda bakıma önem verdik. Bakımla birlikte bu hasadı gerçekleştirebildik. Daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Yaklaşık 20 gün kadar hasat süresi tahmin ediyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER