Sağlık

Şizofreni ve aşk: Hangisi daha ağır hastalık?

Türk Hemşireler Derneği Bursa Şubesi tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde Şizofreni hastalığına dikkat çekmek için düzenlenen  “Şizofreni ve aşk: Hangisi daha ağır hastalık? “ konulu konferans büyük ilgi gördü.

Şizofreni ve aşk: Hangisi daha ağır hastalık?
01-12-2016 14:37

Moderatörlüğünü  Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr.Rüstem Aşkın, "Ertan Beyle gerçekten eskiye dayanan bir hikayemiz var. Erzurum’da öğrencilik yıllarına dayanıyor. O İstanbul’da şimdi meşhur bir hoca oldu ama bizi yine de unutmadı,  vefasını sürdürüyor. Onun için ayrıca teşekkür ediyorum. Konu aşk olunca ilgi artmış” derken, konferansta Prof.Dr.A.Ertan Tezcan, Şizofreni hastalığını kendine özgü biçimde anlattı.

Şizofreni ile aşk arasındaki ilişkiyi biyolojik ve sosyolojik boyutlarıyla anlatan Prof.Dr.A.Ertan Tezcan, “Aşkın da tıpkı şizofren hastalığı gibi beynimizle ilişkili olduğunu, beyinde başladığı ve beyinde sonlandığını, kalbin kan pompalamaktan başka bir görevi olmadığını” söyledi.

Prof.Dr.A.Ertan Tezcan şunları söyledi:

Şizofreni hastalığında dopamin hormonu artar ve bu durum kişinin beyninde yanlış düşüncelere neden olurken, dopamin hormonunda kişi aşık olduğu zamanda da artış yaşanır. Aşkta ve şizofreni hastalığında da kişi yalnız yaşamak ister, gözü başkasını görmez, eleştiriye tahammül etmez, sorumluluklarını ihmal eder. Aşk bir tutkudur ve ambivalans etkisi vardır. Ambivalans sevmiyorum derken sevdiğini söylemektir. Sevdiğimiz kadar nefret ederiz. Sevdiğimiz kişiye duyduğumuz öfke fazladır. Ambivalans şizofrenide de vardır. Aşkı akılla yenmek mümkün değildir. İlk aşk her zaman hatalıdır.

İnsanların bazı zamanlarda aşkı uğrana sevdiğini öldürmeye kadar varan olayların yaşandığına değinen Prof.Dr.A.Ertan, eskiden şizofren hastalarının iyileşme oranlarının yüzde 7’lerde olduğu günümüzde yüzde 70’lere kadar çıktığını ama aşkın ilacının olmadığını söyledi.

Prof.Dr.A.Ertan Tezcan, programın sonunda  yaptığı açıklamada “Aslında bugünkü toplantının özel amacı şizofren hastalığına dikkat çekmek, ama malum şizofreni anlatacağız, bilgi vereceğiz dediğimiz zaman insanlar fazla ilgi göstermiyor. Ama şizofreniyi benzer birşey ile sosladığınız zaman mesela aşkla sosladığınız zaman dinleyici daha fazla oluyor. Sizde hem şizofreni üzerinden bilgi veriyorsunuz. Hem de iletmek istediğiniz sosyal mesajları iletiyorsunuz. Bugünkü toplantının faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER