Artvin’de Çoruh nehri üzerine yapılan Deriner Barajı’nın su tutmasının ardından merkeze baÄŸlı 130 haneli Zeytinlik köyü sular altında kaldı. 2008 yılında kamulaÅŸtırma bedelleri ödenen köy sakinleri sular altında kalan köylerinin hemen üzerinde bulunan ve baraj gölünden etkilenmeyen bölgede barakalar yaparak yaÅŸamaya devam ettiler. 10 yıl bu barakalarda yaÅŸayan ve köylerini terk etmeyen vatandaÅŸlar, yeniden köy hayatı yaÅŸamak için giriÅŸimler baÅŸlattılar.
Deriner barajı gölü nedeniyle Zeytinlik köyünün tamamı sular altında kaldı. Bu nedenle Devlet ve Su Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸü köyde bulunan evleri ve arazileri kamulaÅŸtırdı. KamulaÅŸtırmanın ardından 10 yıl sonra, köyün hemen üzerinde bulunan ve baraj gölünün çıkmadığı alanı köy sakinleri, DSÄ°’den satın alarak köy yapmaya karar verdi. Yapılan giriÅŸimleri sonuç vermesinin ardından 70 hanenin yer alacağı 30 dönümlük alan imara açıldı. Köylerine yeniden kavuÅŸmanın mutluluÄŸu içinde çalışmalara baÅŸlayan köy sakinleri aynı tip evleri inÅŸaatına baÅŸladı.
"DEVLETÄ°N BÄ°ZE VERDİĞİ PARALARLA YENÄ°DEN KÖYÜMÜZÜ KURMAYA KARAR VERDÄ°K"
20 sene Zeytinlik köyünde muhtarlık yapan Yusuf Demirel, “Zeytinlik köyü asırlık bir köydür. Yıllar önce dedelerimiz buraya yerleÅŸmiÅŸ, köy edinmiÅŸ vatan edinmiÅŸ buraları. Çok verimli topraklara sahip olduÄŸundan kimse buradan dışarıya gitmemiÅŸ. Ä°nsanlar burada çocukların okutmuÅŸ, kimseye muhtaç olmamış. Daha sonradan Çoruh nehri üzerine yapılan Deriner baraj nedeniyle gönül rahatlığı olmasa da yerimizi yurdumuzu bir ÅŸekilde baraj için verdik. Bizde biliyorduk Çoruh nehrinin boÅŸa aktığını, devlet için faydalı olacaksa olsun dedik razı geldik. Devletin bize verdiÄŸi paralarla yeniden köyümüzü kurmaya karar verdik. Köyümüz göründüÄŸü gibi belli bir aÅŸamaya geldi, evler yapılıyor insanlar mutlu” diye konuÅŸtu.
"SUYUN ALTINDA BÄ°R TARÄ°H YATIYOR"
Uzun yıllar köyde yaÅŸayan Seher Demirel, “Annem, babam buralı bende buralıyım. EÅŸim ve ailemle birlikte hayatımız bu köye geçti. Köyümüzün yapılmasını bekledik evimiz olacak, köyümüz olacak diye günleri buraya kadar getirdik. Suyun altında tarih kaldı. GelmiÅŸ geçmiÅŸ anamız dedemiz, nenemiz bir hayat bir tarih kaldı. Çok eziyet çektik, barakalarda köyümüz beklemekle geçti ömrümüz. Åžükür bu günlere geldik, evimizi yaptık köyümüzü kuruyoruz” diye konuÅŸtu.
"KÖYÜMÜZÜN Ä°SMÄ° KAYBOLMASIN Ä°STEDÄ°K"
Zeytinlik köyü muhtarı Mustafa Alpek ise “Köyümüz çok verimliydi, Zeytinlik isminde deÄŸil gerçekten de çok kaliteli zeytin olurdu. Her türlü meyve sebze yetiÅŸirdi. Biz köyümüz özledik, bu özlemle altı sene baraka yaÅŸadık. Burası devlet tarafından kamulaÅŸtırıldı. Fakat bu bölgeye su çıkmadığı için, bizde bu bölgeye müracaat ettik. Bu yeri DSÄ°’den tekrar geri aldık. Bu alanı da 70 parsele böldük. Yeniden bir köy kuralım, köyümüz ismi kaybolmasın diye böyle bir giriÅŸimden bulunduk. Eski muhtarımız iyi bir hazırlık yaptı bu günlere geldik. Çok mutluyuz emeÄŸi geçen herkesten Allah razı oldun” ifadelerini kullandı.
(Ä°HA)
Gündem
Sular altında kalan köylerini terk etmediler, yeni köylerini de hemen yukarıya inşa ettiler
Artvin’in Zeytinlik köyünün tamamı Deriner Baraj gölünün suları altında kaldı. Köyde bulunan 130 hanenin evleri ve arazileri kamulaştırıldı. Köy sakinlerinden 70’i kamulaştırmadan aldıkları paralarla köyün hemen üzerinde bulunan araziyi DSİ’den satın alarak köy kurmaya karar verdi. Köylerini asla terk etmeyeceklerini ifade eden vatandaşlar, yeniden köylerine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.