Hükümet, bütçe açığını dengeleyebilmek için elektrik ve yakıt sübvansiyonlarını gözden geçirecek. Bazı sektörlerde özelleştirme de gündemde.
Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada gelirlerin 162 milyardolar, harcama kaleminin ise 260 milyar dolar olduğunu duyurdu.
Suudi Arabistan ülke tarihinin en büyük bütçe açığını azaltmak için harcamalarda kesintiye gitmeyi ve petrol dışında gelir kaynakları yaratmayı planlıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Suudi Arabistan'ın 2015 yılı için bütçe açığının 130 milyar dolar civarında olacağı tahmininde bulunmuştu.
Suudi Ekonomik ve Kalkınma İşleri Konseyi'nden bir yetkili bu rakamın düşük seyreden petrol fiyatları göz önüne alındığında "kabul edilebilir bir rakam" olduğunu açıkladı.
2014 yılında da bütçe açığı yaşayan Suudi Arabistan'ın 2016 yılında da benzer bir sorunla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.
Suudi Arabistan'da 2014 yılı için gelirler tahminlerin yüzde 42, 2015 yılı içinse yüzde 15 altında gerçekleşti.
Suudi Arabistan Krallığı 2014 ortasından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 60 oranında azalması nedeniyle gelir kaleminde büyük bir düşüş yaşıyor.
Bir petrol varilinin fiyatı 40 doların altında.
Suudi Arabistan'da petrol gelirleri, bütçedeki gelir kalemlerinin yüzde 90'ını oluşturuyor.