Ekonomi

"TANAP'ta kaybedilecek bir tek saniye bile yok"

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) hızla bitirilmesi için tüm gayretin gösterileceğini belirterek "Kaybedilecek bir tek saniye bile yok" dedi. 

06-12-2015 20:01


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Azerbaycan ziyareti sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yavuz, Başbakan Davutoğlu'nun güvenoyu almasından hemen sonra Bakü'ye gerçekleştirdiği geleneksel ziyaretin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşliği ve bu kardeşliğin derinliğini gösterdiğini söyledi.

Rusya ile yaşanan sıkıntılı günlere denk gelen ziyaretin farklı bir anlam kazandığını ifade eden Yavuz, Türkiye'nin uzun bir dönemden beri enerji arz güvenliğini ve çeşitliliğini sağlamak için önemli açılımlar, politikalar ürettiğini belirtti.

Yavuz, Türkiye'nin bu kapsamda 2014'te Şah Deniz II sahasındaki doğalgaz yatağına Türkiye Petrolleri (TP) aracılığıyla yüzde 19, aynı gazı Hazar'dan İtalya'ya kadar taşıyacak Güney Gaz Koridoru'nun Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ayağına da Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) aracılığıyla yüzde 30 ortak olduğunu hatırlattı.

TANAP projesinin Türkiye açısından enerji arz güvenliğini sağlamanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine işaret eden Yavuz, Başbakan Davutoğlu'nun Azerbaycan ziyareti sırasında Türkiye ve Azerbaycan arasında gerçekleşen görüşmelerde TANAP projesinin daha hızlı bitirilmesi için siyasi desteğin artırılması kararı verildiğini aktardı.

Yavuz, bu kararın projenin uygulayıcıları olarak kendileri için çok önemli olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Bizler zaten projeyi yakından takip ediyorduk ama artık daha da yakın izleyeceğiz. Ne kadar erken bitirilebilirse o kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Zaten hızlı bitirilmesi için 1800 kilometrelik hattın farklı bölgelerinde farklı ihalelerle ayrı firmalara verilmişti ki hepsi eş zamanlı olarak çalışabilsinler diye. Üç inşaat sezonunda bitirilmesi planlandı, çalışma saatlerine bakılacak, malzeme ekipman tedarikindeki etkinliğe bakılacak, firmaların daha hızlı çalışabilmesi için neler yapılacak bunlara bakılacak ve gece gündüz 365 gün 24 saat çalışılacak. Kaybedilecek bir tek saniye bile yok. Ne kadar erken bitirilebileceğiyle ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değil ama tüm ekip olarak herkes elinden geleni yapacak."

"6 milyardan daha fazla gaz Türkiye'de kullanılabilir"

TANAP projesinin başlangıç kapasitesinin 16 milyar metreküp olduğunu ve bu kapasitenin 6 milyar metreküpünün Türkiye'ye, 10 milyar metreküpünün ise Avrupa'ya gideceğini anımsatan Yavuz, "Ama Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayağı olan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ayağının ne zaman tamamlanacağı bizim kontrolümüzde değil. Dolayısıyla burası tamamlanana kadar Türkiye'de kalacak doğalgaz başlangıçta daha da artırılabilir" ifadesini kullandı.

Önemli olanın projenin ikinci fazı olduğuna işaret eden Yavuz, "Bilindiği üzere bu hat Eskişehir'e kadar 31 milyar metreküp kapasiteyle inşa ediliyor. Dolayısıyla 2023-26 aralığında yeni kapasite 31 milyar metreküpe ulaştığında Türkiye için çok daha büyük bir fırsat söz konusu olacak ve bu hattan gelecek ilave gazın da tamamı gerekirse Türkiye'de kalabilir. Böylece Azerbaycan, Türkiye'nin en önemli doğalgaz tedarikçisi haline dönüşecektir" diye konuştu.

"Kapasite artışı Türkmen gazıyla daha hızlı realize olabilir"

Yavuz, TANAP projesinin bölgedeki kaynakların değerlendirilmesi ve önünün açılması konusunda öncü bir proje olduğunun altını çizdi.

Türkmenistan gazının da TANAP ile ileride bütünleştirilmesinin söz konusu olduğuna işaret eden Yavuz, "Böylece, 31 milyar metreküplük kapasiteye ulaşmak daha hızlı realize olabilir" dedi.

Yavuz, Hazar Havzası'nın dünya enerji haritasına yeni dahil olan bir bölge olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en önemli projelerden birisinin de bu bölgede İpek Yolu'nun canlandırmak olduğunu anımsattı.

Bu yolun Çin'den Brüksel'e kadar uzanacak bir hat olduğunu söyleyen Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Başbakanımızın bu ziyaretinde diğer önemli bir madde de Bakü Kars Demiryolu'nun bir an önce tamamlanması üzerine oldu. Bakü Kars Demiryolu tamamlandığında Hazar transit koridoru dünya haritasına girmiş olacak. Türkmenistan'dan Azerbaycan'a, Azerbaycan'dan da Gürcistan ve Türkiye'ye uzanacak. Tabii üzerinden geçen ülkelere hem katma değer sunacak hem de yatırımların artmasına imkan sunacak. Dolayısıyla İpek Yolu'nun giderek hayata geçmesi, TANAP ile enerji ipek yolunun hazırlanması gibi Türkiye'nin yaptığı bu ataklar hakikaten 21'inci yüzyılı bir Türk yüzyılı haline dönüştürebilecek kabiliyettedir. O yüzden de bugünkü yaşanılan çalkantılar bu atılımların doğal sonuçlarıdır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER