Toplam 700 metrekare inşaat alanına sahip olan tarihî yapı zemin artı iki kattan oluşuyor. Yürütülen rekonstrüksiyon çalışmasıyla binanın zemin katı oluşturulduktan sonra, üzerine iki kat harman tuğla dolgulu ahşap karkas yapı ve kırma çatı inşa edildi. Tarihî yapının bina üst örtüsü, orijinaline uygun şekilde alaturka kiremitle örtüldü. Çatı katında da çok amaçlı dikdörtgen planlı toplantı salonu yer alıyor.
Dükkan ve iki odanın bulunduğu zemin katta yer alan mutfak kısmı iki ayrı bölümden oluşuyor ve ocaklık kısmıyla birbirine geçiş sağlıyor. Ahşap merdivenlerle çıkılan birinci ve ikinci katta ise geniş birer sofa, 3 oda, tuvalet ve lavabo yer alıyor. Binanın cadde ve bahçe tarafından olmak üzere iki ayrı girişi bulunuyor. Sivil mimarlık örneği yapının diğer aşamalarında olduğu gibi sıva işlemlerinde de geleneksel yapı malzemesi olan horasan harcı kullanılıyor. Sıvanın ardından binanın ahşap döşeme, ahşap tavan ve pencere doğramaları yapılacak.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa’nın tarihî kimliğinin öne çıkarılması için birçok çalışma yaptıklarını belirterek, “Kayhan, Bursa’nın en eski mahallelerinden bir tanesi. Bu mahallemizde yer alan Cumhuriyetin ilk yıllarına ait sivil mimarlık örneği yapıyı aslına uygun şekilde inşa ediyoruz. Çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Çalışmalar bittiğinde bu yapı tarihi kimliğin ortaya çıkmasına katkı sağlayacak. Bu bina sosyal tesis olarak hizmet verecek. Kayhan çarşımızın hareketlenmesine katkı sağlanmış olacak. Amacımız, Osmangazi’deki tarihi mirası ayağa kaldırarak, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerin bir arada yaşamasını sağlamak” dedi.
İHA