UludaÄŸ Ekonomi Zirvesi'nde, 'Tarımın Ajandası' oturumunda sürdürülebilir tarım için ihtiyaçlar, genç kuÅŸakların tarıma ilgisizliÄŸi ve tarımsal üretimin niteliÄŸi deÄŸerlendirildi.
ModeratörlüÄŸünü Cemal KiÅŸmir'in yaptığı panele Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 3830 ÇiftliÄŸi Genel Müdürü Kıvılcım Pınar Kocabıyık, ve Halavet Gıda CEO'su Murat Göç katıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, küçükbaÅŸ hayvan sayısında Avrupa'da birinci, büyükbaÅŸ hayvan sayısında Avrupa'da ikinci. Hayvancılıkta da aÅŸağı yukarı 2-2,5 misli bir büyüme var." dedi.
Bakan Pakdemirli, tarımın teknik bir konu olduÄŸunu, bu nedenle üzerinden siyaset yapılan bir meta olmaktan çıkarılması gerektiÄŸini belirterek, "Uzun vadede tarımın her gün konuÅŸulan, eleÅŸtirilen bir konu halinden çıkması gerekir. KılıçdaroÄŸlu saman ithalatından bahsediyor, Türkiye'nin ihtiyacı 66 milyar ton, ithal edilmiÅŸ saman 9 bin ton. 150 bin dolar bedelli saman ithal edilmiÅŸ. Neden ithal edildiÄŸini bilmiyorum ama bir ülkenin ithalatı da olabilir, ihracatı da olabilir. KonuÅŸurken rakamlar üzerinden konuÅŸmamız lazım. Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, küçükbaÅŸ hayvan sayısında Avrupa'da birinci, büyükbaÅŸ hayvan sayısında Avrupa'da ikinci. Hayvancılıkta da aÅŸağı yukarı 2-2,5 misli bir büyüme var." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
"Bu baÅŸarı bizi ileriye taşımayacak gibi görünüyor"
Tarımdaki genel baÅŸarının ülkeyi ileriye götürmeyeceÄŸini ön gören Bakan Pakdemirli," "Bu baÅŸarı bizi ileriye taşır mı? En önemli soru bu. Bu baÅŸarı bizi ileriye taşımayabilir çünkü önümüzdeki 20-25 yıl içinde yüzde 50 daha fazla gıdaya ihtiyacımız olacak. Bu anlamda bu baÅŸarı bizi ileriye taşımayacak gibi gözüküyor. Yapısal problemlere de neÅŸter atacak bir ÅŸekilde tarımda bir vizyon ortaya koymamız gerekiyor. Birlikte üretim ve baÅŸarı modellerini Türkiye ortaya koymak durumunda. 14 bin 200 kooperatifimiz var. Bunlardan ilk 100'e, ilk 50'ye, ilk 10'a, ilk 5'e giren yok. Nasıl giriyor diyeceksiniz, iÅŸte cirosuna bakacaksınız. Japonya aynı bizim durumumuzdaymış, 700 kooperatife düÅŸürmüÅŸler ve 46,8 milyar dolar cirosu olan bir tane kooperatifleri var. Bu kooperatif tüm planlamayı ve üreticiyle, tüketiciyi birleÅŸtirmeyi yapıyor."diye konuÅŸtu.
Tarımda Milli Birlik Projesi
Yeni bir proje için hazırlıklarının sürdüÄŸünü aktaran Pakdemirli, "Tarımda Milli Birlik adında bir projemiz var, bunu da inÅŸallah nisan, mayıs ayı içinde açıklıyor olacağız. Alt detaylarını da ÅŸu anda doldurma aÅŸamasındayız, yüzde 90-95 oranında bitirdik. Tarımın Türkiye'deki yol haritası, bundan sonraki 25-30 yıllık süreç belli." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Bakan Pakdemirli, çocukların toprakla buluÅŸmasının önemli olduÄŸunu anlatarak, bu konuda Milli EÄŸitim Bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını, tarım liselerine de gereken önemi verdiklerini aktardı.
Bakanlığın kapısında, binlerce atama bekleyen ziraat mühendisi olduÄŸunu söyleyen Pakdemirli, "Çünkü bunların birçoÄŸu topraÄŸa hayatı boyunca ellememiÅŸ, teorik olarak bitirmiÅŸ, sınavlarını vermiÅŸ, diplomayı almış. Mümkünse toprakla buluÅŸmayacağı bir konumda kendilerini konumlandırmak istiyorlar. Bugün benim de itiraf etmem gereken bir ÅŸey var: Bizim Tarım Bakanlığı personelimiz yeterince sahada deÄŸil. Åžimdi herkes de böyle iÅŸ istiyor. Mutlaka toprakla buluÅŸturmamız lazım. Bu ziraat mühendisleri de baÅŸtan toprakla buluÅŸmadığı için toprağı belki çok severek, aşık olarak gelmiyorlar." diye konuÅŸtu.
Ziraat mühendislerine çaÄŸrı, "müteÅŸebbis olun"
Ziraat mühendislerine çağırıda bulunan Bakan Pakdemirli, "Ne olursunuz gidin özel sektörde çalışın. Devletin verdiÄŸi bu kadar teÅŸvik var, genç çiftçi teÅŸviklerimiz var, birine baÅŸvurun, müteÅŸebbis olun. Batın, çıkın, gerekirse 2-3 sene kaybedin. Bir yandan memur olmak da gönlünüzde varsa KPSS'yi de alın bir kenara koyun, bir atama yapacaksak o zaman yaparız ama ÅŸu anda edinmiÅŸ olduÄŸunuz deneyim, hayat boyu memuriyette edinemeyeceÄŸiniz bir deneyim.' Bu yüzden mutlaka bu sektörde olan insanlarımız sahada olmalı ama toprakla buluÅŸmayı çok çok önemsiyorum" dedi.
"Bakanlık olarak tarım topraklarını kaybetmemek için savaşımız sürüyor"
Ä°nsan kaynağının dışında ekonomik sürdürülebilirlik ile doÄŸal kaynakların sürdürülebilirliÄŸinin de çok önemli olduÄŸunu anlatan Pakdemirli, "Su kaynaklarımız hakikaten kıt. Bunların sürdürülebilirliÄŸi önemli. Bununla beraber toprağı da sürdürebiliyor olmamız lazım. Yani tarım topraklarını kaybetmiyor olmamız lazım. Aslında son dönemde atılan adımlar çok iyi. Çizilen resim kötü bir resim ama Türkiye'nin aÅŸağı yukarı senelik tarım toprağı kaybı 150 bin hektardı. 2005'te çıkarılan kanunla beraber bu 60 bin hektara düÅŸtü. Geçen yıl benim bakanlığa gelmemle beraber 17 bin 500 hektara düÅŸtü. Ä°nÅŸallah biz bakanlık olarak bu toprakların sürdürülebilir tarım amacıyla kullanılması gayesiyle savaşımızı sürdürüyor olacağız" dedi.
Bursa
"Tarımda Milli Birlik Projesi'ni Nisan, Mayıs gibi açıklıyoruz"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık olarak tarım topraklarını kaybetmemek için savaş verdiklerini belirterek, "Tarımda Milli Birlik Projesi'ni Nisan, Mayıs gibi açıklayacağız. Tarımsal hasıla ve küçükbaş hayvan sayısında Avrupa birincisi, büyükbaşta Avrupa ikincisiyiz" dedi. Genç mühendislere de çağrıda bulunan Pakdemirli, "Ne olursunuz, gidin özel sektörde çalışın, batın çıkın. Gerekirse 2-3 yıl kaybedin ama müteşebbis olun" ifadelerini kullandı.