Sağlık

Tatilde çocuğunuzu yalnız bırakmayın

Çocukların hemen hemen hepsi yaz mevsime bayılır. Yazın gelmesiyle hepsi soluğu sokaklarda, parklarda, özellikle de deniz kenarında veya havuzlarda alır.

Tatilde çocuğunuzu yalnız bırakmayın
22-07-2015 15:18

Havuz ya da denizde çocuğun keyifle ve güvenli bir şekilde zaman geçirmesi hayati önem taşıyor. Bu yüzden ailelerin çok sıkı güvenlik önlemleri almaları gerekiyor. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Balanlı anne babaların alması su kenarındayken alması gereken önlemleri anlattı.

Yalnız bırakmayın: Küvet, süs havuzu, yüzme havuzu veya deniz kenarı fark etmez, çocuğunuzu yaşı ne olursa olsun asla bir su birikintisi yakınında erişkin gözetimi olmadan yalnız bırakmayın. Küçük çocukların 6 santim suda dahi boğulma tehlikesi geçirebileceğini unutmayın. Çocuğun yüzme bilmesi denetlenmeyeceği anlamına gelmemeli. Küçük çocuklar ve henüz iyi yüzemeyenler suyun içindeyken anne babalarından bir kol mesafesinden daha uzak olmamalıdır.

Koruyucu materyalleri sağlayın: Suya yakın olduğu her zaman yaşına ve kilosuna uygun, üzerine uyan can yeleği giydirin. Kolluk veya simitler yeterli koruma sağlamaz. Güneş kremi kullanmayı ve sık aralarla tekrarlamayı unutmayın. Çocuğunuzun yeterli sıvı tükettiğinden emin olun. Evinizde veya komşularınızda yüzme havuzu varsa kapıların çocukların açamayacağı şekilde kapalı olduğundan ve çocuğun kendi başına havuz kenarına gidemeyeceğinden emin olun.

Su sıcaklığını kontrol edin: Çoğu insan için su sıcaklığının 28-30 derece olması yeterli konforu sağlar. 20 derecenin altında çocuklar hızla üşür ve uygun değildir. Çocuğunuzu su içinde hipotermi açısından sık sık kontrol edin. Çocuğun titrediğini veya dudakların morardığını, kas krampları olduğunu fark ederseniz hızlıca sudan çıkmasını sağlayın ve hemen kurulayın.

Öğretin: Çocuğunuza havuz-deniz kenarında uyması gereken kuralları ve acil bir durumda cankurtaran veya bir erişkini yardıma çağırmasını öğretin. Çocuklar havuz kenarında koşmamalı, birbirini itmemeli ve izin verilmeyen yerlerde dalmamalıdır.

Su parklarına dikkat: Su parklarını tercih ediyorsanız parkta yeterli cankurtaran olduğundan emin olun. Çocuğun yaşına, boyuna, kilosuna uygun olmayan aletleri kullanmasına izin vermeyin.

Enfeksiyonlardan korunun-koruyun: Yüzme sırasında mikroplu suların yutulması enfeksiyonlara neden olabilir. İshali olan çocuklar hastalık sırasında ve sonrasındaki 2 hafta boyunca havuza girmemelidir. Büyük çocuklar sık sık tuvalete götürülmelidir. Tuvalet eğitimi olmayanlar sızdırmayan bezler kullanmalı ve bu bezler sıklıkla değiştirilmelidir. Bez değişimi sonrası eller mutlaka yıkanmalıdır. Çocuklara yüzdükleri suyu ağızlarına almamaları ve yutmamaları öğretilmelidir. Havuza girmeden duş alınmalıdır. Küçük bebekler üzerlerinde kalma ihtimali olan kimyasallardan kurtulmak için havuza girme sonrası sabun ve şampuan ile yıkanmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER