Gündem

TEI’nin ürettiği yerli ve milli havacılık motorları TEKNOFEST’te sergileniyor

TUSAŞ MOTOR SANAYİİ AŞ (TEI), GELİŞTİRDİĞİ YERLİ VE MİLLİ MOTORLARIYLA TEKNOFEST 2023’DE YERİNİ ALDI. MOTOR SAVUNMA SANAYİSİNİN EN KRİTİK KONULARINDAN BİRİ OLDUĞUNU BELİRTEN TUSAŞ MOTOR SANAYİ GENEL MÜDÜRÜ PROF. DR. MAHMUT FARUK AKŞİT, “ MOTOR KONUSU SAVUNMA SANAYİNİN EN KRİTİK KONULARINDAN BİRİSİ. GENELLİKLE İHRACAT KISITLI OLDUĞU İÇİN BİR ÇOK ÜLKE KENDİ UÇAĞINI YAPSA DA ELDE ETMEKTE ZORLANDIĞI ZOR BİR TEKNOLOJİ. BİR ÇOK MOTORUMUZ VAR UÇMUŞ OLAN. PD170 MOTORUMUZ İLK UÇUŞUNU 2018’DE ANKA İLE YAPTI. O ZAMANDAN BU ZAMANA SERİ İMALATA DA GİRDİ. ŞUANDA DA BAYKAR TB3’E O MOTOR SEÇİLDİ KULLANILMAK İÇİN. İNŞALLAH O UÇURACAK” DEDİ.

TEI’nin ürettiği yerli ve milli havacılık motorları TEKNOFEST’te sergileniyor
27-04-2023 19:48

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), geliştirdiği yerli ve milli motorlarıyla TEKNOFEST 2023’de yerini aldı.


TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), geliştirdiği yerli ve milli motorları TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (TEKNOFEST 2023) ziyaretçilerle buluştu. Yerli ve milli helikopter, TEI’nin geliştirdiği motorla uçuyor. En son GÖKBEY yerli üretim olan TS1400 motoruyla gökyüzü ile buluştu.


Motor savunma sanayisinin en kritik konularından biri olduğunu belirten TUSAŞ Motor Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, "Motor konusu savunma sanayinin en kritik konularından birisi. Genellikle ihracat kısıtlı olduğu için birçok ülke kendi uçağını yapsa da elde etmekte zorlandığı zor bir teknoloji. Bir elin parmağını geçmeyecek ülkelerin sahip olduğu teknolojiler bunlar. Çok basit örnek vereyim Pakistan’ın kendi uçağı var hatta Çin’in kendi uçağı var bildiğimiz kadarıyla motorlarını Rusya’dan alıyorlar. Motor daha zor. Geliştirmesi daha uzun süren daha ciddi detaylı teknoloji gerektiren bir süreç. Türkiye’nin bunu bu kadar kısa sürede geliştirmiş olması bir başarı. TS1400 motorunu rekor sayılabilecek bir sürede gökyüzü ile buluşturduk. 6 yıl 2 hafta içerisinde yaptık. Bu rekor denebilecek bir süre. Fransızların bir motoru var ilk uçuşu 9 yıl. Bu motorları geliştirmek hemen 1 yılda 2 yılda olacak şeyler değil” diye konuştu.


İlk yapılan motorun gökyüzünde 5 bin saati geçtiğini söyleyen Akşit, "İlk yaptığımız ordumuzun kullandığı bir İHA motoru var. Gökyüzünde 5 bin saati geçtik. PD170 serisi ANKA’da kullanılıyor. Hatta TS 1400 motorlarımız ilk uçuşunu yaparken bunun gökyüzünden çekimlerini yapan AKSUNGUR’un motorları da PD177. Bayraktar TB3 şu anda PD170 ile uçuşunu inşallah ilk uçuşunu yapar diyoruz. Bizim motorumuzla ŞİMŞEK ilk uçuşunu yapmıştı. Kargı İHA’sın da PD50 motorumuz defalarca uçtu. Birçok motorumuz var uçmuş olan. TB3’e mesela PD170 motorumuz ilk uçuşunu 2018’de ANKA ile yaptı. O zamandan bu zamana seri imalata da girdi. Şu anda da Baykar TB3 o motor seçildi kullanılmak için. İnşallah o uçuracak” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER