Sağlık

Tıpta hayat kurtaracak gelişme

Tıp dünyasında ilk defa, laboratuvar ortamında ilk defa trombosit üretildi.

Tıpta hayat kurtaracak gelişme
12-04-2016 11:20

İngiliz bilim insanları devrim yaratacak bir çalışmaya imza attı. Yetişkin bir insandan alının hücrelerden ürettikleri kök hücreleri baştan programlayarak trombosit elde etmeyi başardılar. Tıp dünyasında ilk defa elde edilen bu başarı aşırı kanaması olan hastalar için umut ışığı niteliğinde.

Cambridge Üniversitesi’nden ve İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetlerinden oluşan bilim ekibi, ilk önce kemik iliği hücresi megakaryositi üretti. Daha sonra bu megakaryositleri kullanarak trombosit elde etti.

10 TROMBOSİT ÜRETİLDİ

Kemik iliğindeki bir megakaryosit 2 bine yakın trombosit üretirken, laboratuvardaki megakaryosit, sadece 10 trombosit üretebiliyor. Araştırmacılar, ilikteki koşulların birebir oluşturulmasıyla megakaryositlerin trombosit yapımında daha üretken olacağını tahmin ediyor.

HAYAT KURTARACAK GELİŞME

Araştırmayı yöneten Dr. Cedric Ghevaert, “Trombosit, yalnızca kan bağışıyla elde edilebiliyor. Ancak laboratuvarda ürettiğimiz trombositleri değiştirerek etkili hale getirebiliriz. Bu da aşırı kanaması olan hastaların kurtarılmasında yardımcı olur” dedi. Araştırma, “Nature Communications” dergisinde yayımlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER