1978 yılında Türkiye-Japonya ilişkileri kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Japon JİCA örgütü arasında Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki su kaynaklarını enerjiye dönüştürülmesi amacıyla başlatılan çalışma kapsamında gündeme alınan, ancak siyasi ve toplumsal olaylar sebebiyle temeli ancak 1997 yılında atıldıktan sonra duran Topçam Barajı, 2013’te tamamlandı.
122 metre gövde yüksekliğine sahip olan ve enerji üretimine hazır hale getirilen barajda su tutma işlemi sonunda 3 bin kilometrekare alana ulaşacak bir göl ortaya çıktı. Baraj gölünün oluşmasıyla birlikte bölge turizm yönünden cazibe kazandı. Baraj gölünde su ürünleri üretimi de gerçekleştirilmeye başlandı.
YAZ KURAKLIĞI OLABİLİR
Beş yıl boyunca bölgenin en cazibeli alanı olan Topçam Baraj Gölü, son aylarda yaşanan kuraklık sonucu adeta kuruma noktasına geldi. 9 Şubat Cuma günü çekilen fotoğraflarda baraj gölünde su seviyesinin ırmak zemini görünecek kadar düştüğü gözlendi. Baraj alanına kış mevsiminde kar ve yağmur yağmaması su seviyesinin düşmesine sebep olarak gösteriliyor.
Bu arada Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı kuraklık analiz haritalarında Ordu’nun olağan üstü kuraklık yaşadığı görülüyor. Bu yıl kıyı kesimine ciddi bir kar yağışının olmadığı Ordu’da Şubat ayının 15’ine kadar da kar yağışı beklenmiyor. Böyle devam etmesi durumunda büyük bir yaz kuraklığı öngörülüyor. Meteorolojinin 3 aylık haritalarında Ordu’nun hafif kuraklık yaşadığı görülürken 6, 9, 12 aylık haritalarda ise kıyı kesiminde şiddetli kuraklık yaşadığı görülüyor. Ancak verilen 24 aylık haritada normale dönüyor.
(Metin Akyürek / İHA)