Zonguldak’ta 28 yıllık torna ustası Hasan Erol (42) hurda araç parçalarından yararlanarak mini kamyonet yaptı. Yarı otomatik kamyonetin adını ‘Emek’ koyan torna ustası, “Ben ortaokul mezunu tornacı olarak bu imkanlarla bunu yapabildiysem, devlet imkan verse neler yapmam düşünsünler.” dedi.
Üzülmez Sanayi Sitesi’nde atölyesi bulunan Hasan Erol, hurda araçların parçalarını bir araya getirerek 1 yıl içinde 2 bin liraya kamyonet üretti. Far ve lastikleri haricinde iç ve dış tasarımını tamamen kendisini yaptığını ifade eden Hasan Erol, aracın motorunu benzinli motor olarak dizayn ettiğini, diğer bütün aksanını elektrik donanımla tasarlandığını kaydetti.
Emek isimli kamyonetin vites, far, fren ve silecek donanımının yanı sıra çalışma sistemini de dijital yapan torna ustası, aracını kendine ait şifreyi girmesinin ardından düğmeye dokunarak çalıştırabiliyor. Aracın kapıları da uzaktan kumandalı sistemle otomatik açılıp kapanıyor. Anahtar yerine sisteme şifre girilerek çalışan kamyonet saatte 60 kilometre hız yapabiliyor.
Küçüklüğünden beri böyle bir projenin hayalini kurduğunu anlatan Hasan Erol, “Ortaokul mezunuyum. Bir yıl önce parmağım sakatlanmıştı. Boş vakitlerimi değerlendireyim dedim ve böyle bir araba yapmaya giriştim. Bir yıla yakın bir sürede, günlük yarım saat civarında vakit ayırarak bitirdim. Bu benim eskiden beri hevesimdi. Bu hevesle birlikte bir başlangıç yaptık, İnşallah daha güzeli olacak. Komple el emeği. Bunda hiç hazır parça yok. Farlar ve lastiklerini çıkma parçadan aldım, hurdacılardan tamamlayarak tamamen el emeğiyle ürettim. Bunu trafiğe çıkamayacağım için elektrikli yapmadım. Benzinli basit bir motor koydum. Elektronik devrelerle birlikte kontağımı açıyorum, düğmeme basıyorum çalışıyor. Bunun adı 'Emek' olsun. Emek çok bunda. Bu aracı ilerletmek için devlet yetkilileri ve iş adamlarından destek gerekiyor. Tek başıma bu kadar çıktı. Ekipmanlar ve profesyonel ekiple birlikte daha güzelleri yapılır. Herkes çok şaşırıyor. Diğer sanayi ustaları da çok beğeniyorlar. Motor harici her şey elektronik. Farlar, elektronik. Karşıdan araba gelince otomatik kısalara düşüyor. Far kolu, silgi kolu yok. Silecekler yağmur sensörlü. Kapı otomatik. Aslında yukarı kalkan kapı yapacaktım ama Zonguldak’taki imkanlarla bu kadar oldu. Her şey el emeği odluğu için adı 'Emek' olacak.” dedi.
Projelerini hayata geçirmek ve yerli üretim için her zaman hazır olduklarını vurgulayan Hasan Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geri vites haznesi elektro mekanik. Hep hurdacılardan atık malzemelerden toplayarak tasarladım. El emeği hariç 2 bin liraya mal oldu. Ben bunu tek başıma bu hale getirdiysem, güzel bir ekiple birlikte neler yaparız diye düşünüyorum. Zaten projelerim vardı. Askerden geldikten sonra Aselsan’a başvurdum; fakat o zamanki sistem böyle şeyleri kabul etmediği için bizi reddettiler. O zaman ülkenin gelişmişliğinde en yakın Aselsan’ı görmüştüm. Tek başıma bu olduysa ekiple beraber profesyonel bir şey çıkar. Trafiğe çıkmayacağı için basit bir şekilde yaptım bunu. Bir zamanlar bizim 'Devrim’imiz vardı. O zamanki insanların basiretsizliğinden olmadı. Biz de emeğimizi sarf ettik. Alın size 'Emek' isimli araba. Profesyonel ekiple daha donanımlısını yapabiliriz. Yerli malı, Zonguldak malı.”
Yaşam
Torna ustasından, artan parçalardan minik kamyonet
Zonguldak’ta 28 yıllık torna ustası Hasan Erol(42)’un hurda araç parçalarından yararlanarak yaptığı mini kamyonet, takdir topluyor. Yaptığı yarı otomatik kamyonetin adını ‘Emek’ koyan Hasan Usta, “Ben ortaokul mezunu tornacı olarak bu imkanlarla bunu yapabildiysem, devlet imkan verse neler yapmam düşünsünler” dedi.