Halife Hafter, Libya'nın bağımsızlığının 69. yıldönümü münasebetiyle yaptığı konuşmada, "Topraklarımızda bir sömürgeci bulunduğu sürece barış olmayacak. Bu nedenle barışımızı kendi ellerimizle şekillendirmek için yeniden silaha sarılacağız" dedi.
Türkiye'nin 'işgalci bir ülke' olduğunu ileri süren Hafter, "Madem Türkiye barışı reddedip savaşı tercih ediyor, işgalciyi inancımız, irademiz ve silahımızla kovmaya hazırlanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Hafter, Türkiye'yi kast ederek, "Sömürgeleştiren düşmanın iki seçeneği var: Ya barışçıl bir şekilde ayrılmak ya da zorla kovulmak" şeklinde konuştu.
Perşembe günü, Libya'ya asker gönderilmesi için verilen iznin süresinin 2 Ocak 2021'den itibaren 18 ay uzatılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararı Resmi Gazetede yayımlandı.
Libya ordusu: Savaşmak isteyen her taraf için sonuçlar korkunç olacaktır
Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı Libya Ordusu'nun Komutanı Tümgeneral Cuveyli, Hafter'in ülkedeki Türk güçlerine karşı savaş hazırlığı yapılması çağrısına tepki gösterdi.
Tümgeneral Cuveyli, "Savaşmak isteyen her taraf için sonuçlar korkunç olacaktır ve ona güçle vereceğimiz karşılığı da hesaba katmalıdır" ifadelerini kullandı.
Trablus: 'Siz hazırlandıysanız biz de hazırlandık'
Öte yandan Libya Ordu Sözcüsü Albay Muhammed Kununu da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Halife Hafter güçlerine yönelik, "Siz (savaşa) hazırlandıysanız biz de hazırlandık." ifadesini kullandı.
Kununu, "Saldırganlar ve savaş suçlularıyla barış yapılmaz. Sizin yeriniz ancak hapishanedir. Adil yargılama ile mahkemeye çıkarılmanızı sağlayana kadar sizi takip edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
BM Temsilcisi: Libya'da 20 bin yabancı savaşçı var, zaman daralıyor
Aralık ayının başında, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Temsilcisi Stephanie Williams, Libya'da en az 20 bin yabancı savaşçı ve paralı asker olduğunu söyleyerek bunun ciddi bir kriz kaynağı olduğunu ifade etmişti.
Libya'da taraflar arasında imzalanan anlaşma kapsamında yabancı savaşçıların ülkeden ayrılması için 3 aylık süre tanınmıştı.