Başbakanlık kaynakları ayrıca Türkiye'nin ABD'yi, "Şii güçleri bölgeye giderse yüzyıllık mezhep savaşları başlar" diyerek uyardığını bildirdi.
Irak'ta dün sıcak saatler yaşandı.ABD topçusu karadan, savaş uçakları ise havadan Musul yakınlarındaki DAEŞ hedeflerini vurmaya başladı. Ajanslar Musul operasyonunu başladığı haberlerini geçti. Haberlerin ardından açıklamalar art arda geldi. Şii giçlerinin de Musul operasyonuna katılacağı haberleri gelmeye başladı. Başbakanlık kaynaklarına Türkiye ABD’yi "Şii güçleri bölgeye giderse yüzyıllık mezhep savaşları başlar" diye uyardı. Yine Başbakanlık kaynaklarına göre, Türkiye'nin 'mezhep savaşı' uyarısını ABD ciddiye aldı. Musul operasyonunda Şii güçleri yok. Başbakanlık kaynakları ayrıca "Musul'a başlayan operasyonlarda şu an için Türk güçleri yer almıyor" ifadesini kullandı. Haşdi Vatani birliklerinin Musul operasyonuna katılmak için hazır beklediği belirtiliyor.
SON AŞAMA HENÜZ BAŞLAMADI...
Öte yandan NTV Türk yetkililere dayandırdığı haberinde Musul operasyonunun üç aşamadan oluştuğunu söz konusu hareketliliğin operasyonun ikinci kısmını oluşturduğunu ancak gerçek operasyonun henüz başlamadığını belirtti. Yetkililer bu aşamada Musul'un çevresinin sarılarak IŞİD'in baskı altına alınacağını, yığınağın artırılarak çemberin daraltılacağını, operasyonda hava kuvvetleri ve topçu atışlarından yararlanılacağı vurgulandı. Ancak son aşama olan asıl büyük operasyonun karadan yapılacağı, kara harekatının ise henüz başlamadığı dile getiriliyor.
Şİİ BAYRAK SORUNU
Bu arada Irak'ta terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul kentini kurtarma operasyonu için ortak hareket eden ordu askerleri ve Peşmerge güçleri arasında krize neden olan "Şii bayrak" sorununun da çözüldüğü bildirildi. Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Şahevan Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak ordusuna bağlı bazı birliklerin Musul'un güneyinde yer alan Peşmerge cephelerine geçmek istediğini söyledi. Abdullah, Peşmerge güçlerinin, araçlardaki Şii mezhebini simgeleyen bayraklardan dolayı bu askerlerin geçişine izin vermediğini anlattı. Irak ordusu ve Peşmergeler arasında krize neden bu olayla ilgili ikili görüşmenin ardından uzlaşıya varıldığını aktaran Abdullah, "İlk önce Irak askerleri bayrakları indirmemekte ısrar etti ancak daha sonra söz konusu bayrakların araçlardan indirilmesiyle geçişlerine izin verildi." dedi
Abdullah, Musul'da çoğunlukla Sünnilerin yaşadığını hatırlattı. Herhangi bir mezhebi simgeleyen bayrakların bölgede hassasiyet ve sıkıntıya yol açmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Abdullah, "Peşmerge ve ordu güçleri arasında alınan karara göre bundan sonra sadece Irak bayrağı cephelerde dalgalanacak." diye konuştu. Erbil ve Bağdat arasından yapılan askeri anlaşma çerçevesinde, DEAŞ'ın Musul'dan çıkarılması için kentin doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge cephelerinin Irak ordusu tarafından kullanılmasına karar verilmişti. Söz konusu cephelere sevkiyat yapan Irak ordusuna bağlı askeri birliklerin, zırhlı araçlarında "Ya Ali ve Hüseyin" yazan bayrakları dalgalandırdıkları görülmüştü.