Dünya

'Türkiye vursaydı diplomatik kriz oluşurdu'

Rusya'nın Türk hava sahasını ihlalinin oluşturduğu gerilimin ardından acilen toplanan NATO, bugün de savunma bakanları düzeyinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de kritik bir toplantı yapacak.

'Türkiye vursaydı diplomatik kriz oluşurdu'
08-10-2015 11:34

Türkiye'nin tavrını öven NATO yetkilileri, ''Türkiye Rus uçağını vursaydı ciddi bir diplomatik krizle karşı karşıya kalırdık'' diye konuştu

'TÜRKİYE VURSAYDI DİPLOMATİK KRİZ OLUŞURDU'

Üst düzey NATO kaynakları, ''Türkiye, Rusya'nın uçağını vursaydı elbette üçüncü dünya savaşı çıkmazdı ama çok ciddi bir diplomatik krizle karşı karşıya kalırdık. Türkiye, önemli bir NATO üyesidir'' dedi.

Brüksel'de bugün gerçekleştirilecek toplantıda Türkiye'yi, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül temsil edecek. Toplantı öncesinde üst düzey NATO kaynakları ile Türkiye-Rusya gerilimi ile ilgili konuştu. Son 3 ayda 2 kez Türkiye gündemi ile toplanan NATO'nun üst düzey kaynakları, sıcak gündeme ilişkin şu açıklamaları yaptı:

RUSYA'NIN SINIRINI BİLMESİ GEREK:

Türkiye'nin kendi topraklarını koruma özgürlüğü var. Türkiye'nin harekete geçme özgürlüğü var. Rusya'nın bu gerilimi nereye kadar yükselteceğinin sınırını bilmesi gerekiyor.

HAVA SAHAMIZDAKİ GELİŞMELERE HÂKİMİZ:

NATO, Rusya'nın ihlalinin 'hata' olmadığını düşünüyor. NATO, kendi hava sahasındaki gelişmelere hâkim. Türk hava sahasındaki ihlalle ilgili olarak, uçağın kime ait olduğu, ihlalin ne zaman ve nasıl gerçekleştiğiyle ilgili elimizde bilgi var. O nedenle ''Hata'' demiyoruz. Çünkü Türk tarafından uçaklara yönelik yapılan çağrılar var ve karşıdaki uçak yanıt vermiyor.

TÜRKİYE ÇAĞIRIRSA DEĞERLENDİRİRİZ:

Türkiye Rusya'nın uçağını vursaydı elbette üçüncü dünya savaşı çıkmazdı ama çok ciddi bir diplomatik krizle karşı karşıya kalırdık. Türkiye, önemli NATO üyesidir. Eğer Rusya ile gerilim daha da artarsa ve Türkiye NATO'ya çağrı yaparsa, NATO da bunu değerlendirir.

KOALİSYON OPERASYONLARININ PARÇASI DEĞİLİZ:

NATO, koalisyon güçlerinin Suriye'deki operasyonlarının bir parçası değil. Bu zaten NATO'nun görevi de değil. O nedenle Suriye'de kimseyle bir temasımız yok. Üyelerimize istihbarat desteği verebiliriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER