Bursa

Uludağ hazır

Turizimciler, 2016 yılınını kayıp yıl olarak ilan etti. Turizm sektöründe yaşanan gelişmeleri yakından izleyen Bursa turizminin nabzını tutan temsilciler, ülke genelinde yaşanan ve dışarıdan gelen olumsuz etkilerin turizm sektörünü ve turist sayısını vurduğunu ifade ettiler.

Uludağ hazır
22-11-2016 12:46

Ekohaber/ Elif Didem Danacıoğlu

Bursa turizminin nabzını tutan temsilciler, ülkemizin kış turizmi merkezi olarak bilinen Uludağ’ın yeni sezona hazır olduğunu fakat turizm sektörü ve Uludağ’ın eski günlerini beklediğini belirtti. 2016 yılında ciddi düşüşlere tanık olan turizmin önde gelen temsilcilerinin görüşlerinde 2017 yılının belirsizliğini koruduğu hakim. Görüşler, Uludağ’ın yeni sezona hazır olduğu ve kış turizminde Bursa’nın rakiplerine göre iyi durumda olduğunu söyledi. Turistlerin ülkeye gelmeye korktuğunun altını çizen turizmciler, yinede umutlu olduklarını fakat terör olaylarının negatif etkilerini ifade ettiler. Bursa turizminin nabzını tutan temsilciler, turizm sektörünü ve kış turizmini değerlendirdi. 

İşte görüşler...

‘Uludağ kış turizmine hazır’

M.Haluk Beceren - GÜMTOB Başkanı

2016 yılı turizm sektöründe kötü bir sene. İnşallah önümüzdeki sene daha iyi olacağını düşünüyoruz. 2016 yılını ülkemiz ve bölgemiz için ekside kapatıyoruz. Kayak sezonu başladığında, Bursa’nın iyi bir sezon geçireceğini ümit ediyoruz. Uludağ kış turizmine hazır, çalışmalarımız devam ediyor. Otellerde rezervasyonlar başladı fakat doluluk oranlarıyla ilgili rakam vermek için henüz erken.
Uludağ’da alt yapı çalışmaları, yollarımız, asfalt çalışmaları devam ediyor. Uludağ’da bir sorun yok gözüküyor. Uludağ kış turimine hazır konumda turstini bekliyor.


‘2016 yılının kayıp bir yıl olduğunu düşünüyorum’

Serdal Can - Plaza Turizm YKB – SKAL As Başkanı

2016 yılında ciddi düşüşlerimiz var. Ülke genelinde de sıklıkla söylenen yüzde 60’lara varan bir düşüş söz konusu.
Türkiye’ye yurt dışından gelen yabancılar ile ilgili yüzde 60 bir düşüş var. Sadece düşle ilgili değil, kendi içimizde de ciddi bir rekabet sıkıntısı yaşıyoruz. 2016 yılının kayıp bir yıl olduğunu düşünüyorum. 2017 yılı için Bursa genelinde arap turistleri dikkate aldığımızda biraz daha şanslı gibi gözüküyoruz. Çünkü, arap turistler çabuk unutur, unutur unutmaz da gelirler.

Terörün ve ardı ardına yaşanan olayların belli bir süre kesilmesi arap turisti canlandıracak bir kıstas olduğunu düşünüyorum. Rusya, Avrupa ve diğer uzak ülkelerden baktığımızda 2017 yılını etkileyecek bir unsur olduğunu düşünüyorum. 2016’yı kesin kayıp, 2017 yılı için henüz bir güneş doğmadı.
Çalışmakta olduğumuz ve turist beklediğimiz ülkelerin hepsinde. Türkiye’ye gitmeyin diye bir yorum var. Kış turisti biraz daha keyfine düşkün.
Şu anda turist ülkeye gelmeye korkuyor. Uludağ’da Bursa başlıklı ciddi gruplarımız var. Yabancıları davet ettik, buradaki kanalları ve hizmetleri göstermek istiyoruz. Daha önceki yıllara kıyasla beklentiler çok düşük.

‘Turizm eski ivmesine kavuşturulabilir’

Hayal Aydede - Hampton Hall Travel Turizm Koordinatör

2016 yılı terör olayları, Rusya-Türkiye arasındaki gerginlik, darbe girişimi gibi bir çok etkenin aynı yıla denk gelmesinden ötürü turizm sektörü için oldukça sancılı geçmiştir ve geçmeyede devam ediyor. Özellikle Türkiye’ye yurtdışından turist gelmemesinin yanısıra, yerli turist de Rus turistin gelmeyişinden dolayı fiyatların düşmesini beklemiştir. Beklemeyenlerin bir çoğu ise, darbe girişimi sonrasında rezervasyonlarını iptal ettirmiştir. Özellikle kamudaki izinlerin iptali ve tekrar iznin geri verilmesinin çok uzun sürmesinden dolayı oteller ve tur operatörleri ciddi sıkıntılar yaşamıştır. 2016 yılı Türkiye için belirtilmiş olaylardan ötürü ciddi bir kayıptır. Özellikle kayıp olan Rus ve Alman turisti tekrar geri getirebilmek, otellerin eski ücret seviyelerine gelmeleri en az 3 seneyi alacaktır. Bu kayıplardan dolayı, Bursa turizmide ciddi bir şekilde nasibini almıştır. Ancak Bursa turizminin yediği darbe, yanlış turizm yapılanmasına dayanarak yıllar öncesine dayanıyor.

Uludağ’a yaz kış ayağa kaldıracak yatırımların yapılamaması, Merinos AKKM’nin özel sektörün profesyonel desteği değil de kendi özel kurumları tarafindan devlet kuruluşu gibi işletilmesi, Burulaş’ın yok pahasına ücretlerle şehir turu vermesi ve bir nevi acente gibi faaliyet göstermesini bunun sebepleri olarak sıralayabiliriz. Doğru stratejilerle 2017 yılı için turizm sektörünü eski hızlanma ivmesine kavuşturulabilir. Bu konuda yapılacak fuar tanıtımlarına doğru profesyonellerin gitmesi ve önder olması önemli. Son yıllarda Türkiye içindeki bir çok tesis ve Türkiye’ye komşu ülkelerdeki bir çok kayak tesisi Uludağ’a rakip oldu. Hali hazırdaki görünümle Uludağ’ın tek artısı yeni yapılan köprü ile birlikte İstanbul’a yakınlığı.Uludağ’ı ayağa kaldırabilmek için Uludağ üzerindeki kamu egemenliklerini azaltmamız hatta tek bir çatı altına almak önemli. Uludağ’daki kamu egemenliklerinin bazıları Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, Milli Emlak, Valilik, Büyükşehir Belediyesi gibi bir çok kamu kurumunun egemenliği mevcut. Dolayısyla Uludağ’a herhangi bir yatırım yapmak için neredeyse hepsinden izin almak gerekiyor. Hali hazırdaki durumdan ötürü otel sahipleri hiç denecek kadar Uludağ’a yatırım yapıyorlar. Sıcak su ve doğalgaz gibi yatırımların Uludağ’a götürülmesi çok ama çok önemli. Bunun dışında yıllardır Uludağ için söylenen kongre merkezi, futbol sahası gibi yatırımların ivedi olarak başlaması gerek. Ancak bu gibi adımlardan sonra Uludağı yaz, kış turist alan bir destinasyon haline getirebiliriz.

‘Bu konuyu ancak Başbakan çözebilir’

Hasan Eker - BTSO Turizm Konsey Başkanı

2016 yılı terör, komşulardaki sorunlar, Rusya ve Almanya ile siyasi ilişkilerdeki sıkıntılar nedeniyle geçen yılda gerçekleşen düşüş bu yılda devam etti. Antalya bölgesi İran, Turkmenistan, Ukrayna pazarı ve iç pazarında desteği ile sıkıntılı geçirmesine rağmen beklenen çok büyük sıkıntıyı daha az hasarla atlattı. Fakat İstanbul’da özellikle Taksim ve Topkapı bölgesindeki oteller daha sıkıntılı bir yıl geçirdi. Bu sıkıntlardan en çok etkilenen bu oteller oldu. Bursa bazında baktığımızda geçen yılın yüzde 25 gerisinde bir sezon olsada Antalya ve İstanbul’a göre daha az etkilendi. Yüksek sezonda dahi turizmden yüzde 1,5 gibi çok düşük pay alan Bursa yine aynı oranda kaldı. 2017 yılı belirsizliğini koruyor. Rusya ile ilişkilerin düzelmesi bir nebze umut ışığı gibi görünsede terör olaylarının ve komşulardaki sıkıntıların devam etmesi nedeniyle, bu yıldan geriye gitmeyeceğini gösteriyor ama daha iyi olması içinde henüz önemli gerekçeler malesef yok. Kış turizminde Bursa rakiplerine göre iyi durumda. Ocak ve Şubat ayında festivaller, sömestr, yılbaşı ve bazı gruplar ile doluyor.

Mart ayında ise kognre turizmi ile bir nebze rahatlama oluyor. Geçtiğimzi yıllar ile aynı olacağını düşünüyorum. Uludağ’a gelen turistin memnun olduğunu söyleyebiliriz. Uludağ da alt yapı çalışmaları tamamlanmadı.

Bu konuyu ancak başbakan çözebilir. Göstermelik işler yapılıyor. Mevcut otopark yeri çok yanlış ve çok küçük bir otopark. Kesinlikle sorunu çözmez. Bu konuda işletme sahiplerinin düşünceleri çok önemli.. Uludağ sorunu kışın orada 90 gün kalan bilir. Ama başından Uludağ’ı çözmek mümkün değil.


‘Terör olaylarının negatif etkisi var’

Serdar Yazıcı - Genç Yazıcı Otel Sahibi

“Türkiye hakkında yurtdışında karalama kampanyası olduğunu duyuyoruz. Bu durum yabancı turistin gelmesini büyük çapta engelleyecektir. 2016 yılını iyi kapatacağımızı düşünmüyorum, piyasa kötü. Umutluyuz fakat mevcut ortam terör olaylarının bize negatif etkisi var. Uludağ kış turizmine hazır, kar yağmasını ve turistlerini bekliyor.”


‘Uludağ önemli bir pazar’

Mehmet Akkuş-TÜRSAB Güney Marmara BYK Başkanı

Rusya krizi ile başlayan ve ülke içinde yaşanan olaylar turizm sektörünü rahatsız etti. Ülkemizin en önemli gelir kaynağı olan turizm sektörü, yüzde 95 öz sermayenin kullanıldığı bir sektör. Bizler normal bir sanayici değiliz, tamamen hizmet sektörüyüz. İstihdamın en yoğun olduğu ve aynı zamanda ülke ekonomisine en büyük katkıyı koyan sektörüz. Turizm sektöründe hem yurt içi hem yurtdışı ciddi çalışmalar yapıldı, ülkeye yurtdışından ciddi döviz geliyor. Ülke içinde yaşanan olaylar bizleri ve sektörü rahatsız ediyor. Güvenin olmadığı yerde turizm olmaz. Piyasalarda yaşanan krizler sadece turizm sektörünü değil, tüm sektörleri rahatsız etti. Turizm, yanlış esen bir rüzgardan bile etkilenen önemli bir sektör. 2015 - 2016 yılları verimli geçmedi. 2017 yılının daha verimli geçeceğini düşünüyorum. Hükümetin turizm sektörüne verdiği hizmetler, Rusya ile aramızın düzelmesi, Charter seferlerinin dolu gelmesi bizleri rahatlatıyor. Gelen turist sadece otelde konuklamıyor, ülkemizin tüm kaynaklarından fayda sağlıyor. 2017 gayet iyi geçecek diye düşünüyorum. Uludağ, dünyanın en büyük kayak merkezlerinden biri fakat, 2,5 aylık bir sezonla biz Uludağ’ı unutuyoruz. Uludağ bizim için çok önemli bir pazar. Aslında 2,5 ay değil, 12 ay boyunca 4 mevsim turizmciler burayı çalıştırmak istiyor. Uludağ’da ciddi çalışmalar var. Şu anda turizm sektörü sancılı geçiyor. Uludağ kış turizmine hazır turistini bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER