Bursa

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Arı: "F-35 projesini Türkiye üzerinde bir şantaja dönüştürmeye çalışıyorlar"

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi Dekanı Tayyar Arı, gündemdeki F-35 ve S-400’ler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Arı, "S-400’den bizi vazgeçirmeye çalışarak, F-35 projesini Türkiye üzerinde bir şantaja dönüştürmeye çalışıyorlar. Türkiye NATO’dan ben çıkıyorum dese bile onların bizi vazgeçirmek için yalvaracaklarını düşünüyorum" dedi.

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Arı:
06-04-2019 15:50

Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Ä°ktisadî ve Ä°darî Bilimler Fakültesi Dekanı Tayyar Arı, ABD ile yaÅŸanan F-35 ve Rusya’dan satın alınan S-400’ler hakkında açıklamalarda bulundu. Arı, "Türkiye’nin F-35’lerin üretim sürecinden çıkarılma ihtimâli gündeme gelmiÅŸ gözüküyor. S-400’den bizi vazgeçirmeye çalışarak, F-35 projesini Türkiye üzerinde bir ÅŸantaja dönüÅŸtürmeye çalışıyorlar. NATO’nun ve ABD’nin kaygıları, S-400’ler üzerinden F-35’lerin teknik alt yapısına ulaÅŸabileceÄŸi. F-35 ve NATO’nun güvenliÄŸine ciddi zarar vereceÄŸi kaygısı var. Bu hususta S-400’le F-35’in uzak yerlere konumlandırılması gündeme gelmiÅŸti. Ayrıca F-35’lere reflektör takılması, böylece herhangi bir teknik alt yapısının alınmasının mümkün olmayacağı da konuÅŸuldu. Son zamanlarda çıkan bu baskının sebebi Türkiye ve Rusya arasındaki artan angajmanın sonlandırılması veya sınırlandırılmasıdır" dedi.

NATO’nun Türkiye’ye karşı ikiyüzlü politikası
Türkiye’nin NATO içerisindeki yerinden bahseden Dekan Arı, "Türkiye’nin NATO içerisindeki yeri oldukça kıymetli ve hâlâ vazgeçilebilir deÄŸil. Türkiye NATO’dan ben çıkıyorum dese bile onların bizi vazgeçirmek için yalvaracaklarını düÅŸünüyorum. Amaçları zaten Türkiye’yi NATO içerisinde tutmaya çalışmaktır. Rusya’nın güneyi itibariyle düÅŸünüldüÄŸü zaman Türkiye’siz NATO Rusya’yı nasıl dengeleyecek? Türk hava sahasını kullanma imkânına kavuÅŸmuÅŸ bir Rusya DoÄŸu Akdeniz’de hem hava, hem deniz üstünlüÄŸü kazanacak ve bu dengeyi NATO aleyhine kuracaktır. Dolayısıyla Türkiye’nin pozisyonu ÅŸu ânda çok mühimdir. Bundan sonra güvenlik meselelerine Rusya’nın perspektifinden bakan ve Rusya’yla yoluna devam eden bir Türkiye’nin NATO açısından çok büyük bir kayıp olacağını ve bölgedeki riskleri önlemek konusunda çok zayıflayacağını söyleyebiliriz. NATO ülkelerinin bazılarında, Sovyet veya Rus askeri teçhizat, mevcut S-300 meselesi gibi, NATO’nun Türkiye’ye karşı iki yüzlü politika benimsemesi, Türkiye’nin Rusya ile beraber hareket etmesidir. Bu konu ABD ve NATO’yu müthiÅŸ derecede endiÅŸelendiriyor. Çünkü muhtemel bir savaÅŸ durumunda Türkiye bu bağımlılığını düÅŸünerek Rusya karşısındaki cephede ne kadar yer alabilir? Bu sebepten F-35 konusunu ÅŸantaj olarak kullanıyorlar" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Ä°srail Türkiye’yi NATO’dan çıkarmak mı istiyor?”
Arı, "Ä°srail’in Türkiye’yi NATO’dan çıkarmak istemesi, batı dünyasını Türkiye karşısında yeterince organize edemiyor oluÅŸundandır. Ä°srail, Ä°ran’ı hedef gösterdiÄŸi zaman batı dünyası Ä°ran’ın tam karşısında duruyor. Fakat Türkiye için aynı oranda verim alamıyor. Türkiye için, batı karşısında daha rahat hedef alınabilir bir ülke olmasını istiyor" dedi.
Arı, "Türkiye F-35’leri almaya mecbur mu?” sorusuna, “Aslında deÄŸil, belki de Türkiye bu projeden daha bağımsız olmak isteyip ayrılabilir. Fakat bağımsız olmanın da bir bedeli vardır. Türkiye, F-35’ler beni ABD’ye daha bağımlı hale getirecek. Çünkü siz F-35’leri NATO ülkelerine karşı kullanamazsınız. Ä°srail’e karşı kullanamazsınız. F-35’lerin size saÄŸladığı hava üstünlüÄŸü kısıtlayıcıdır" diye konuÅŸtu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER