Bursa

Uluslararası Seramik Bienali Bursa'da gerçekleştirilecek

Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından, Durma Sanat ve Nev Sağlık Grubu sponsorluğunda düzenlenen 2. Uluslararası Seramik Bienali,24 Ekim-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.

Uluslararası Seramik Bienali Bursa'da gerçekleştirilecek
01-06-2024 14:22
01-06-2024 14:24

Bursa, 2024’ün son aylarında yeniden uluslararası bir bienaleev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından, Durma Sanat ve Nev Sağlık Grubu sponsorluğunda düzenlenen 2. Uluslararası Seramik Bienali,24 Ekim-24 Kasım2024 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.

Bienalin lansmanı kapsamında, Nilüfer Belediyesi tarafından çok amaçlı salon olarak kente kazandırılanNilüfer Pancar Deposu’nda basın toplantısı düzenlendi.

Moderatörlüğünü Gazeteci Yazar Canan Ekinci Yılmaz'ın yaptığı toplantıya; TSD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Taner Kavas, küratörler Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge, İlhan Marasalı, koordinatörler Huri Aykut Ülker ve Aylin Tatlı, Onur Konukları Prof. Güngör Güner ve Tüzüm Kızılcan, Prof.Dr. Sevim Çizer, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Nejla Aslan, Durma Sanat adına Gamze Çelebi, Nev Sağlık Grubu adına Yönetim Kurulu Üyesi Ferdi Yılmaz katıldı.

Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde, çağdaş seramik sanatının diğer sanat disiplinleri arasındaki ayrıcalıklı yerini vurgulamak amacıyla düzenlenen Uluslararası Seramik Bienali’nin ilki 2022 yılında Bursa’da gerçekleştirilmişti.

Bu bienal, ülkemizde düzenlenen ilk uluslararası seramik bienali özelliği taşırken,bu açıdan ayrı bir öneme sahip.

Bu yıl düzenlenecek Bienal kapsamında Bursa, yurt içi ve yurt dışından sanatseverleriağırlamaya hazırlanıyor.

Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından Durma Sanat ana sponsorluğunda düzenlenen Bienal, bu yıl ikinci edisyonu ile sanatseverlerin karşısına çıkacak. Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı’nın yaptığı 2. Uluslararası Seramik Bienali, Bursa’nın ana teması “QuoVadis/ Nereye Gidiyorsun”. Uluslararası ana sergide gösterilecek yapıtlar Günümüz insanlığı dünyayı nasıl şekillendiriyor? İnsan, doğruyu bulma yetisini kullanarak geleceği ütopyaya çevirebilir mi? Bütün insanlar- ve hatta diğer canlılar için- hayatı daha iyi yapmak, şimdi ve burada iyi yaşamak, geleceğe daha iyi bir dünya bırakmaya yoğunlaşmak mümkün müdür? sorularına odaklanacak.

Çağdaş Türk seramik sanatının iki önemli ismi izleyenlerle buluşacak

2. Uluslararası Seramik Bienali, Bursa’nın Onur Konukları çağdaş Türk seramik sanatının iki önemli ismi Güngör Güner ve Tüzüm Kızılcan.Sanatseverler Bienal’de bu sanatçıların yapıtlarını izleyip, kendileriyle tanışma fırsatı bulacak.

Proje Koordinatörlüğü’nü Huri Aykut Ülker ile Aylin Tatlı’nın üstlendiği bu yılki Bienal’de,11 farklı sergi izlenebilecek.

Sergiler, Nilüfer Belediyesi’nin mekanları Pancar Deposu, Nazım Hikmet Kültürevi ve Galeri N ile Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Hilton Bursa Convention Center & SPA, Bursa Arkeoloji Müzesi gibi kentin farklı noktalarına yayılacak. Pancar Deposu’nda gösterilecek ana sergi,yerli ve yabancı sanatçıların katılımına açık olacak ve başvurular uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek.

Seçilecek yapıta özel ödül

Bu çalışmalar arasından seçilecek bir yapıt ise 50.000 TL değerindeki Türkiye Seramik Federasyonu Özel Ödülü’nü alacak.Ayrıca bin yıllık seramik geçmişiyle İznik de bu yıl Bienal’e dahil olacak ve İznikMüzesi’nde günümüzde çini üretimini sürdüren sanatçıların yapıtlarından oluşan bir sergi açılacak. Bienal boyunca sergiler dışında çeşitli atölye çalışmaları, konferans, söyleşi ve belgesel gösterimleri de gerçekleştirilecek.

Gençlere alan açmak

Bursa Uludağ Üniversitesi,‘ev sahibi üniversite’ olarak salonunu “Miras” başlıklı Öğrenci Çalışmaları Sergisi’ne açacak. Bu sergide, Türkiye’de ilk kurulan ve en önemli Seramik bölümlerinin (Anadolu, Dokuz Eylül, Hacettepe, Marmara ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar üniversiteleri) öğrencileri ile Bursa Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin çalışmaları sergilenecek.

Her bölümden kendi bölgesindeki bir kültürel miras alanından esinlenerek ortaya konmuş çalışmalar seçilecek. Bu sergi aracılığıyla, üniversitelerin Güzel Sanatlar fakültelerinde verilen seramik eğitiminin niteliği izlenebilecek. Ayrıca öğrencilerin çağdaş sanat sergisinde yer alma, sergi planlama, yerleştirme konusunda deneyim kazanmaları sağlanacak.

Seramiğin yaşamlarına dokunduğu bir kesimin daha sesi Bienal’de duyulacak

Bursa’daki Özel Eğitim Meslek okullarında Seramik alanında eğitim almakta olan hafif zihinsel engelli ya da otizm tanısı almış olan gençleri tanıtmak, eğitim aldıkları konuda becerilerini sergilemek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla Nilüfer Belediyesi iş birliğinde bir proje oluşturuldu. Bursa Seramik Sanat Kolektifi’nin katkısıyla gerçekleştirilecek projeye Mehmet Torun Özel Eğitim Meslek Okulu, Alaaddinbey Özel Eğitim Meslek Okulu ve Çağdaş Eğitim Okulları’nın öğrencileri katılacak ve yaptıkları pano kentsel alanda bir noktaya monte edilecek.

Bienal ödül heykelciği için yarışma

“Ateş’in Çocukları” başlıklı Bienal Ödül Heykelciği Yarışması, Seramik Teknolojisi konusunda Türkiye’deki en önemli eğitmenlerden biri olan Prof. Dr. Ateş Arcasoy anısına düzenleniyor. Yarışmada kazanan tasarım bundan sonra Bienal’in ödül heykelciği olarak üretilip kullanılacak.Seramiksır Ödülüolarak verilecek ödüller ise şöyle: Birincilik Ödülü 20.000, İkincilik Ödülü 10.000 ve Üçüncülük Ödülü de 5.000 TL. değerinde Seramiksır firmasından hediye çeki. Yarışmayı kazananlarve sergilenmeye değer görülen çalışmalar önce UNICERA İstanbul Fuarı’nda, ardından Bursa’daki Akeramos Galeri’de gösterilecek.

Bienal Metaverse’e de uzandı

2. Uluslararası Seramik Bienali, Bursa, bu yıl sergileriniMetaverse ya da sanal evrene de taşıyor. 3D seramik yazıcıları ile üretilen seramik yapıtlar “Dataizm” başlıklı sergide yer alacak.Dijitalleşmenin yaşamı ve sanatı nasıl etkilediğini ortaya koyan sergi, adına uygun biçimde Metaverse’te ve fiziksel ortamda sunulacak.

Sinek kuşunun kanadında

Uluslararası Seramik Bienali’nin afişinde yer alan sinek kuşunun özel bir anlamı bulunuyor. Dünyanın en küçük kuşu olarak bilinen sinekkuşu 90 km. hızla uçabilir ve saniyede 80 kez kanat çırpabilir. Diğer sanat disiplinlerinden farklı olarak, seramiğin ana malzemesi kilin doğasıyla mücadele eden ve tekniğe hâkim olmaya çabalayan seramikçilerin kalbi de yaratım, üretim ve fırınlama aşamalarında bir sinek kuşunun kalbi gibi atar.  Doğa harikası bu kuşun Dünya’ya getirdiği ateş, yapıtlarını pişirip kalıcı hale getirir. İşte Bienal’in afişine konan sinek kuşu, bu sanatın, kanadıyla sonsuza ulaşması dileğini taşır.

Seramik kültürü ve Bursa

Uluslararası Seramik Bienali’nin Bursa’da doğması ise rastlantı değil. Çin porselenleri, İtalyan mayolikaları ve Avrupa porselenleri arasında yer alan değerli bir seramik türü olan efsanevi Osmanlı çinileri İznik-Bursa’da üretilmiştir. UNESCO Dünya Mirası alanları ve tarihi yapıları barındıran Bursa, yüzyıllar boyunca ticaretle beraber kültür aktarımının da yapıldığı İpek Yolu güzergâhının Anadolu’daki son duraklarından ve önemli merkezlerinden biridir. Günümüzde tekstil ve otomotiv gibi sektörlerin merkezi olan kentin, kültürel yaşamın canlandırılmasına yönelik hevesi ve bu konuda çalışan gönüllüleri yabana atılmamalıdır. Uluslararası Seramik Bienali, bu hevesi besleyen, kentin çağdaş sanatla buluşmasını sağlayan olanaklardandır.

Bienalle ilgili detaylı bilgiler ve gelişmelere www.bursaseramikbienali.com adresinden ulaşılabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER