BİRSEN PINAR/bursa.com
Aşkullah kitabı ile büyük çıkış yapan ve en çok satan kitaplar listesinde yer alan Tolga Akpınar, tek amacının insan olmak ve orada kalmak olduğunu belirtirken, bu çabayı gösterirken yaşadıklarını insanlarla paylaşmayı önemsediğini söyledi.
Aşkpare, Aşkullah, Yare, Bazı Yalnızlıklar İyidir, Aşka Deva kitaplarının yazarı Tolga Akpınar, bursa.com’un sorularını yanıtladı.
Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1983 yılında dünyaya geldim. Veysel’in de dediği gibi ikinci kapıya doğru yürüyorum. Yazdıklarımdan başka tanıtmaya değer bir özelliğim yok.
Kitap yazmayı ne zaman düşündünüz ve süreç nasıl gelişti?
Etrafımda bir şeyleri anlatmaya değer kimseyi bulamayınca kaleme söyledim, kağıda anlatmaya başladım. Yazmayı düşündüm hadi yapayım diye bir şey olmadı. İlk kitabım kenarda köşede yazdıklarımın bir araya gelmesiyle oluştu mesela...
Ne kadar zamandır yazıyorsunuz?
Öncesinde bir derginin genel yayın yönetmeniydim. Profesyonel anlamda yaklaşık 15 yıldır yazıyorum. Ama çocukken de ders kitabının arkasına, defterin ortasına dörtlükler yazıyordum.
Yazmanızda ki en büyük etken nedir?
Etkenler çok fazla. Ama insan olmak, yaşıyor olmak bunun için kafi. Yaşamak bir yaranın sızlayış hikayesidir. Yaşarken yaralanıyoruz, yaralarımız sızlıyor ve biz o sızının hikayesini anlatmak ihtiyacı hissediyoruz. Bu önemli bir etken olabilir.
İlham kaynağınız nedir?
İlham kaynağım yok. İlham diye de bir şey yok. Yalnızca hislerin oturup soluklandığı vakitler vardır, hislerinizle dertleştiğiniz tefekkür zamanları vardır.
Kendi kitaplarınız arasında en sevdiğiniz kitap hangisidir?
İnsan bir süreçtir, zamanlara ayrılır. Belli bir zamanda yazdığın kitabı benimsemeyebiliyorsun bazen. Ama ben hepsinin yazıldığı zaman için değerli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca çoğu farklı tarzlarda... Aşka Deva bir roman, Bazı Yalnızlıklar İyidir, Yâre, Aşkullah ve Aşkpare deneme türünde, Pişman Tavuk ise çocuk kitabı... Şu var: çalıştığım bazı yayınevleri kitaba benim verdiğim önemi vermedi, bu yüzden dizaynlarını beğenmediğim kitaplarım var. Ama hepsi de değerli...
Kadınlar tarafından odun erkek modeli (algısı) oluşturulmuş durumda. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kadınlar veya erkekler diye bir genelleme yapamam ama şunu biliyorum ki, sevgi ve saygısını gösteren insanlar, iyi insanlar kıymet görmüyor bu dünyada. Bahsettiğiniz odunluk hali şikayet edilen bir durum olsa da, o hali sergileyenler daha fazla kıymet görüyor...
Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?
İnsanlar kitap kapağı paylaşmak için değil, okumak için kitap alsınlar... Teşekkür ederim.