Bursa

Uyku apnesi laboratuarda tedavi edilecek

Bursa'da, Dörtçelik Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde uyku laboratuarı açıldı.

Uyku apnesi laboratuarda tedavi edilecek
03-12-2015 12:01

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Mehmet Karadağ'ın katkılarıyla kurulan laboratuar törenle hizmete girdi. Karadağ, açılışın ardından, uyku apnesi olan hastaların yaşadığı sıkıntılar ve tedavi yolları hakkında bilgi verdi. Uyurken solunum problemi ve uykusunu yeterince alamama gibi rahatsızlığı olan hastaların yeni açılan uyku laboratuarında tedavi edilebileceğini anlatan Karadağ, "Dörtçelik Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde hizmete açılan birimde sekiz hasta aynı anda tedavi edilebilecek. Gelen hastaların uyku süreleri kamerayla takip edilecek. Hastalardan alınan bilgiler bilgisayar ortamına aktırılacak. Elde edilen bilgiler hastanın hastalık derecesi hakkında doktorlara bilgi aktaracak. Bursa'da hali hazırda 950 hasta bulunuyor. Hastalar randevulu sistemle laboratuarlarda tedavi olmak için bir yıl kadar bekleyebiliyor. Yeni açılan uyku laboratuarı ve imkanları sayesinde hastaların bekleme müddeti kısalacak" dedi.

Türkiye’nin en modern laboratuarlarından birini açtıklarını belirten Karadağ, "Bu hastalık diyabet kadar yaygın bir hastalık. Ancak çok bilinmiyor. Buz dağının görünmeyen kısmı suyun altında. Biz bu suyun altındaki kısmı çıkarmaya çalışıyoruz. Uyku laboratuarlarının sayısı arttıkça hastalarımızın tedavileri kolaylaşıyor. Hastanemizde sekiz hasta aynı anda tedavi olabilecek. Bursa'daki hastalarımızın teşhis ve tedavisi için büyük kolaylık sağlayacak. Solunum bozukluğu olan hastaların uyurken kayıt altına alınması gerekiyor. Uyku sırasında kişi uyuyor mu, uyanık mı, yüzeysel uykuda mı, yoksa rüya fazında mı bunları ayırt edebileceğiz. Hastalarımıza takacağımız cihazlar sayesinde onların rahat nefes alıp vermelerini kontrol edeceğiz. Bu sonuçlar hastalığın safhası hakkında bize bilgiler verecek. Yatan hastalar gece boyunca kayıt altında tutuluyor. Elde ettiğimiz sonuçlardan sonra tedavi sürecini başlatıyoruz. Uykuda nefes durma sayısını her saat hesaplıyoruz" dedi.

Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr Rüstem Aşkın, "Türkiye'nin en modern uyku laboratuarlarından birini Mehmet Karadağ hocamızın katkılarıyla kurduk. Bundan sonra vatandaşlarımızın uyku laboratuarı için bekleme müddeti kısalacak. Daha evvel hastalara bir yıla kadar randevular veriliyordu. İnşallah bu süre azalacak" diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER