Sağlık

Uzmanı uyardı, erken tanı hayat kurtarıyor

MEDİKAL ONKOLOJİ UZMANI DR. CELAL ALANDAĞ KANSERDE ERKEN TANININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEREK, ” KANSERLERİN TAMAMININ TARAMASI YAPILAMASA DA SON TEKNOLOJİK ALETLERLE YAPILAN TARAMALARLA ERKEN DÖNEMDE FARK EDİLEN KANSERLER HASTALARIN YAŞAM SÜRELERİNİ UZATIYOR” DEDİ.

Uzmanı uyardı, erken tanı hayat kurtarıyor
03-02-2023 12:27

Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Celal Alandağ kanserde erken tanının önemine dikkat çekerek, ”Kanserlerin tamamının taraması yapılamasa da son teknolojik aletlerle yapılan taramalarla erken dönemde fark edilen kanserler hastaların yaşam sürelerini uzatıyor” dedi.


Dünyada kadınların en çok yakalandığı kanser türünün meme kanseri olduğunu ifade eden Sivas Medicana Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Celal Alandağ,”Erken evre yakalayabilmek için kendi kendinize muayene çok önemli. 20 yaşından itibaren ayda bir kez meme muayenesi yaparak memenizi tanımanız ve en ufak rutin dışı değişiklikte hekiminize başvurmanız şart. 20-40 yaş arasında 2-3 yılda bir doktor muayenesini de öneriyorum. 40 yaşından sonra yılda 1 kez hekim değerlendirmesi ve mamografi hayat kurtarıcı olacaktır” diye konuştu. “Akciğer kanseri için en önemli sebep sigara kullanılmasıdır”


Akciğer kanseri için en önemli sebebin sigara kullanılması olduğunu aktaran Alandağ, ” İlk cinsel deneyimden sonra yapılacak bir muayene ve smear testi sonrası yılda bir değerlendirme yapılmalı. 3 yıl üst üste normal ise testler 2-3 yılda bir tekrarlanabilir. Ancak immün sistemi zayıflatacak hastalıklar veya ilaç kullanımı varsa kontroller yıllık yapılmalı.50 yaşından sonra yapılan bir kolonoskopi ileri evre hastalıktan önemli oranda sizi koruyacaktır. 10 yılda bir tekrarlanması da yeterli. Ancak daha kolay olan gaitada gizli kan testinin 3 kez negatif çıkması da önemli. Gaitada gizli kan testinde pozitiflik gelişirse mutlaka kolonoskopi ile değerlendirilmesini öneriyorum. Bilindiği üzere akciğer kanseri için en önemli sebep sigara kullanılmasıdır. Bu nedenle 55-74 yaşları arasında, 30 paket-yıl ve üzerinde sigara kullanımı öykünüz varsa yılda bir kez düşük doz akciğer tomografisi çektirilmesi önemlidir. Tarama yapılması önerilen diğer riskli bireyler ise 50 yaş ve üzeri, 20 paket-yıl ve üzerinde sigara kullanan, beraberinde en az bir risk faktörü bulunan bireylerdir” şeklinde konuştu. “Kaygılar muayeneye engel olmamalı”


Muayene sırasında tespit edilen enfeksiyonların erken dönemde yakalandığında basit tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabileceğini vurgulayan Alandağ, ”Hastaların muayene olma korkusu ve yoğun iş temposu teşhis ve tedavi olanağını geciktirmektedir. İlerleyen enfeksiyonlar daha yoğun tedaviler gerektirir. Bu nedenle; yumurtalık kisti olan, miyomu bulunan, sigara kullanan, ailesinde kanser öyküsü olan, erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan ve partner sayısı birden fazla olan, adet düzensizliği yaşayan kadınlar açısından düzenli kontroller son derece önemlidir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER