Yaşam

Yaralı yaban hayvanları Van’daki rehabilitasyon merkezinde iyileştiriliyor

VAN'DA BİLİNÇSİZ AVLANMANIN HEDEFİ OLAN VE ÇEŞİTLİ NEDENLERLE YARALANIP BİTKİN DÜŞEN YABAN HAYVANLARI, YABAN HAYVANLARI KORUMA VE REHABİLİTASYON MERKEZİNDE TEDAVİ EDİLEREK DOĞAL YAŞAM ALANINA BIRAKILIYOR.

Yaralı yaban hayvanları Van’daki rehabilitasyon merkezinde iyileştiriliyor
28-04-2023 11:49

Van’da bilinçsiz avlanmanın hedefi olan ve çeşitli nedenlerle yaralanıp bitkin düşen yaban hayvanları, Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi edilerek doğal yaşam alanına bırakılıyor.


Van YYÜ bünyesinde 11 yıl önce kurulan Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, tam donanımlı ameliyathaneleri, röntgen odaları ve son sistem cihazlarıyla avcıların vurduğu ya da insanların bitkin halde bulduğu hayvanlar için tedavi kapısı oldu. Hakkari, Bitli ve Muş’ta Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, polis ve jandarma hayvan durum izleme (HAYDİ) ekipleri ile duyarlı vatandaşlar tarafından getirilen hayvanların yeniden hayat bulduğu merkezde, tedaviler veteriner hekimler tarafından titizlikle yapılıyor. Tedavilerinin ardından rehabilitasyon süreci başlatılan hayvanlardan durumu iyi olanlar doğal yaşam alanlarına bırakılıyor, doğaya salınma imkanı bulunmayanlar da merkezde oluşturulan alanda barındırılıyor.


Merkezde Van Gölü havzasından yaralı olarak gelen bütün yaban hayvanların tedavisini yaparak tekrar doğal hayatlarına bıraktıklarını ifade eden Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, “Merkezimize yılın her gününde her haftasında, her ayında ve her mevsiminde farklı farklı yaban hayvanları geliyor. Biz hangi ay ve hangi mevsimde merkezimize gelecek olan hayvanları bildiğimiz için ona yönelik hazırlıklarımız yapıyoruz. Bahar mevsiminde yuvadan düşmeler, erken ayrılmalar. Av sezonu açıldığında silahla yaralanmalar. Kış mevsiminde de bazen açlığa bağlı olarak bitkin düşmüş hayvanlar geliyor. Merkezimize bir senenin içerisinde binin üzerinde yaban hayvanı geliyor. Biz de burada bunların tedavisini yapıp tekrar doğaya kazandırıyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER