Sağlık

Yerli yersiz ilaç içmeyin!

Eskişehir Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, tedavinin vazgeçilmez parçası olan ilaçların yerli yersiz kullanımının birçok sorunu da beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Yerli yersiz ilaç içmeyin!
07-12-2015 18:04

Mumcu, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımından dolayı ilaçların yan etki riskinin yanında hastalık ve ölüm oranlarının artmasının, mevcut kaynakların yanlış kullanılmasıyla temel ilaçlara ulaşılabilirliğin azalmasının bu sorunlardan sadece bir kaçı olduğuna değindi. Bu nedenle dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye çalışdığını ve akılcı ilaç kullanım çalışmalarının başlatıldığını aktaran Mumcu, “Bu çalışmalarda öncelik halkın sağlığı ve toplumun çıkarlarıdır. Akılcı ilaç kullanımı, kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaca, uygun süre ve dozda, en düşük maliyetle ve kolayca ulaşabilmeleri olarak tanımlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre ilaçların yüzde 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Bu hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır” dedi.

“YANLIŞ VE GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI HALK SAĞLIĞINI ETKİLEYEN CİDDİ BİR SORUNDUR”

Mumcu, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorun olduğunu da ifade ederek, “Sağlık Bakanlığı tarafından ülkemizde antibakteriyel ilaç kullanımına yönelik geniş kapsamlı bir araştırma yapılmış ve sonuçları Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Arnavutluk, Gürcistan, Azerbaycan, İtalya, Yunanistan, Hollanda ve Almanya gibi 40 ülke ile karşılaştırılarak 2014 yılında yayımlanmıştır. Üzülerek belirtmeliyim ki Türkiye antibiyotik kullanımında ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde kişi başına tüketilen antibiyotik miktarı listenin sonunda yer alan Hollanda’dan 3,5 kat fazladır. Bu çalışma, bilinçsiz antibiyotik tüketiminin engellenmesi için ivedilikle harekete geçilmesi gerektiğini net olarak ortaya koymuştur” diye konuştu.

“BU KONUYA DUYARLI DAVRANMAK, GELECEK KUŞAKLARA KARŞI VİCDANİ VE İNSANİ SORUMLULUĞUMUZDUR”

“Dirençli bakteri gelişiminin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır” diyen Mumcu, şöyle devam etti:
“Bu konuya duyarlı davranmak, gelecek kuşaklara karşı vicdani ve insani sorumluluğumuzdur. ‘Çok ilaç iyi tedavi’, ’pahalı ilaç iyi tedavi’ mantığı ile, ya da ‘komşuma iyi geldi bana da iyi gelir’ diyerek ilaç kullanılması, özellikle her grip olduğumuzda antibiyotik kullanılması en çok yapılan hatalardandır. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine yol açar, bu da en basit enfeksiyonlarda bile daha güçlü antibiyotik kullanmayı gerektirir. Unutulmamalıdır ki, özellikle bu aylarda yaygın olarak görülen grip ve soğuk algınlığı gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Hekim reçete etmedikçe asla antibiyotik kullanmamalı ve reçete edilen antibiyotiklerin ne zaman ve nasıl kullanılacağına yönelik hekim tavsiyelerine uyulmalıdır.Tedaviye uygun olan ilaç dahi, zamanında, doğru dozda kullanılmaz, saklama koşullarına uyulmaz ise vücudumuz için zehir haline dönüşebilir. Hastalıklara çare olan ilaçların yanlış kullanımdan dolayı yeni hastalıklara yol açmaması temennisiyle tüm hastalarımıza acil şifalar dilerim.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER