Siyaset

Yıldırım: "Terörden medet umanların son çırpınışları"

Başbakan Binali Yıldırım İstanbul Teknik Üniversitesi'nin açılışında konuştu. Yıldırım terörle mücadeleye devam edileceğini belirtti.

Yıldırım:
10-10-2016 15:01

BaÅŸbakan Binali Yıldırım'ın konuÅŸmasının satır baÅŸları ÅŸöyle; 

Elimden geldiÄŸince üniversitemizin açılışına ve mezuniyet törenlerine katılmaya gayret ediyorum. Ulusal ve uluaslararası baÅŸarıyla ülkemizin gözbebeÄŸi haline gelen Ä°stanbul Teknik Üniversitesi'nin baÅŸarılarının devamını diliyorum. 

Bugün 10 Ekim, dünkü alçak saldırıda ÅŸehitlerimiz var. Yine Gar Saldırısı'nın bugün yıldönümü. Yüz vatandaşımız orada hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında Ä°stanbul Teknik Üniversitesi öÄŸrencisi de vardı. Teröristin maalesef kutsal bildiÄŸi hiçbir ÅŸey yok. Cana kıyarken en ufak bir tereddüt göstermiyor. DoÄŸrusu terörle mücadele ülkemizin yeni karşılaÅŸtığı bir durum deÄŸil, 40 yıla yaklaÅŸan bir süreçten bahsediyoruz. Günümüzde ise sadece bölücü terör örgütüyle deÄŸil aynı zamanda FETO terör örgütüyle ve DEAÅž terör örgütüyle mücadeleye devam ediyor.

Bu coÄŸrafya tarih boyunca hep hareketli olmuÅŸtur. Çünkü bu coÄŸrafya medeniyetlerin buluÅŸtuÄŸu zaman zaman da medeniyetlerin çatıştığı topraklar olmuÅŸtur. Günümüzde Suriye'de yaÅŸananlardan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye'nin bu meseleye sahip çıkmasından rahatsız olduklarını görüyoruz. Bunu söyleyenlerin önce ülkelerine sahip çıkması gerekiyor. Önce devlet olmayı bilin. Bunu yapmazsanız söyledikleriniz mizahi oluyor. Bir takım unsurları orada barındırmaya devam ederseniz, Türkiye elbette hudutlarını korumak, vatandaÅŸlarının can güvenliÄŸini korumak için her türlü tedbiri alır. Bunlar terörden medet umanların son çırpınışlarıdır. Her türlü tedbir alınıyor daha fazlası da alınacak. 

Terörle mücadelemiz, bu hainlerin tamamı bu topraklardan yok oluncaya kadar devam edecek. Buradaki kararlılığımızdan zerre kadar sapma yok. Her türlü çılgınlığı, her türlü intihar eylemini yapabilirler, canımız da acıyabilir, ÅŸehitlerimiz de olabilir ama ÅŸehitlerimizi kalbimize basacağız ancak ülkenin istiklalinden, istikbalinden, geleceÄŸimiz olan gençlerimizin aydınlık yarınlarından zerre kadar taviz vermeyeceÄŸiz. Kimse bize bu konuda nasihat vermeye kalkmasın, demokrasi nutukları atmasın.

15 Temmuz alçak darbe giriÅŸiminde ÅŸehit olan 241 ÅŸehidimizden 7'si geleceÄŸi pırıl pırıl üniversite öÄŸrencisiydi. O gece Ä°stanbul Teknik Üniversitesi ÅŸehit vermedi ama 2 tane gazimiz var. Canları pahasına Türkiye'ye sahip çıkan gençlerimizi, ÅŸehitlerimizi ve gazilerimizi bu millet unutmayacak. Onlar gelecek nesillere de çok güzel örnek oldular. Bu bayrak yere düÅŸmedi bu milleti hiçkimse diz çöktüremedi. Bundan sonra da karşımıza çıkan bütün engelleri bir bir kaldırmaya devam edeceÄŸiz. Sizleri en iyi donanıma sahip olarak yetiÅŸtirmek, hükümet olarak devlet olarak en önemli önceliÄŸimizdir. Çünkü sizler Türkiye'nin hedeflerini hayata geçireceksiniz. Sizler Türkiye'nin geleceÄŸisiniz. EÄŸitim konusunda hiçbir zaman asla ve asla hiçbir mazeretin arkasına sığınmadık. Biz hep eÄŸitime bütçe sloganıyla hareket ettik. Ne yazık ki ülkemiz geçmiÅŸ dönemlerde krizlerden krizlere sürüklendi hiçbir zaman bu imkanlar saÄŸlanamadı. Hem eÄŸitimin fiziki altyapısını hem müfredatla ilgili konuları sürekli geliÅŸtiriyoruz. EÄŸitim yaÅŸayan bir ÅŸey. Artık biliÅŸim altyapısıyla eÄŸitim sınıflarda deÄŸil, dünyanın her köÅŸesinde. Milyarlarca sayfa kitaplara öÄŸrencilerimiz bir tuÅŸla ulaÅŸabiliyorlar. 

Yeni bir hedefimiz var orta vadeli plan kapsamında. 2019 yılında tek tedrisata geçeceÄŸiz. Yani sabahçı öÄŸlenci kalkacak tam gün eÄŸitim olacak. Yabancı dili Türkiye'de sorun olmaktan çıkaracağız. Yıllardan beri yabancı dilin önemini anlatırız anlatırız ama ne ilkokulda ne lisede ne de üniversitede yabancı dil öÄŸretemeyiz. Ben ilkokulda Fransızca okudum, lisede Fransızca okudum, üniversitede Fransızca okudum ama lisan öÄŸrenemedim. Bir mühendis olarak lisan bilmemenin sonuçlarını gördüm. ÖÄŸrencilere tavsiyem lisan iÅŸini üniversitede halledin. En az bir yabancı dili mutlaka hem yazma hem anlama hem okuma bakımından öÄŸrenmeniz gerekiyor. 

Okul öncesi eÄŸitim bu da çok önemli. Eskiden bırakın okul öncesi okul zamanı eÄŸitim de yoktu. Derslerin yarısı ilk karneye kadar boÅŸ geçerdi. 3 ay kitapçıdan kitapçıya ders kitabı bulmak için koÅŸtururduk. Geçenlerde bir okul açılışına gittik, 23 tane kitap. Ä°ÅŸlerden vaktimizi kaldırıp anlatmaya vakit bulamıyoruz. En iyi reklam iÅŸtir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü Marmaray'ı 20 Aralık'ta açılacak tüneliyle Türkiye son 10 yılda lig deÄŸiÅŸtirdi. Türkiye'de hayata geçen projelerin hepsi dünyada yok. Biraz da mühendislik farkı olsun. Biz bunları boÅŸuna okumadık iÅŸe yarasın diye okuduk. Åžimdi de Allah'a ÅŸükür 3. Havalimanını yapıyoruz. Bu gurur bu mutluluk hepimizin. Dışarıda batıda o modern altyapıyı, havalanlarını gördüÄŸümüzde imrenirdik, hayıflanırdık neden bizde yok diye. Åžimdi onlar hayıflanıyorlar. 

Lüzumsuz konularla bu büyük iÅŸler malesef gölgede kalıyor. Anlamı olmayan, boÅŸ tartışmaları geride bırakın gençler. Okumak derslerde iyi olmak tek başına yetmiyor. Ne yapacaksınız eleÅŸtirel düÅŸünceyi, eleÅŸtirel aklı herkes üniversitelerde kazanacak. Biz üniversiteyi toplumsal geliÅŸmeyi, büyümenin sadece en önemli aktörü deÄŸil aynı zamanda öncüsü olarak görüyoruz. Üniversite ayağı eksik bir sanayileÅŸme olmaz, ekonomik büyüme olmaz. Bu nedenle teknik üniversiteden önemli beklentilerimizin olduÄŸunu ifade etmek isterim. Üniversitelerimiz hayatla toplumla içiçe geçmesi çok önem arz ediyor. Toplumun gerçekliklerinden oluÅŸan bir üniversitenin millete öncülük etmesi beklenemez. Her zaman birbirimizi anlayalım böylece iletiÅŸim kanallarımızı açık tutalım. Son olarak da öÄŸrenci kardeÅŸlerimize birkaç ÅŸey söylemek isterim. Bu yıl Ä°stanbul Teknik Üniversitesi'ne baÅŸlayan ve öÄŸrenimine devam eden bütün kardeÅŸlerimize ÅŸunu söylemek isterim; Üniversiteler sadece sınıflardan imkanlardan ibaret deÄŸil aynı zamanda üniversite kantindir, arkadaÅŸlarınızla hayat meclisini kazandığınız mekandır, sosyal kabiliyetlerimizi burada öÄŸreneceÄŸiz. Burada geçireceÄŸiniz yıllar sizin altın yıllarınızdır bunu daha sonra kavrayacaksınız. Bazen okul bitse de gitsek iÅŸimize baksak diyebilirsiniz ama daha sonra bu yılları çok özlersiniz. Üniversite ilim öÄŸretmiyor, üniversite size özgüven de kazandırıyor. Tek başına yazılan diferansiyel denklemleri belki iÅŸ hayatında kullanmayacaksınız. Ama onlar size engin muhakeme yeteneÄŸi kazandıracaktır. Mühendislerle avukatların olaylara bakışı farklıdır. Sosyal bilimlerle, mühendislerin olaya bakışı farklıdır. Ben bunu Bakanlar Kurulu'nda da görüyorum. Yarın üniversiteyi bitirdiÄŸinizde çok acımasız bir rekabetin içerisinde olacaksınız. Üstelik sadece Türkiye sınırlarında deÄŸil küresel çerçevede bir rekabetin içerisinde olacaksınız. O yüzden ne kadar donanımlı olursanız o kadar öne çıkacaksınız.Sözlerime son verirken birkez daha Ä°stanbul Teknik Üniversitesi camiasına teÅŸekkür ediyor, öÄŸrencilerimize baÅŸarılar diliyorum. Bu camiadan gelip geçen herkese Allah'tan rahmet diliyorum. Erbakan hocamız, Süleyman Demirel, Turgut Özal buralardan geldiler geçtiler. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER