Yıldırım Belediyesi tarafından Mümine Åžeremet Uyumayan Kütüphanesi Toplantı Salonu'nda gerçekleÅŸtirilen ‘Türk Dünyası Kırgız Kültür Gecesi’ etkinliÄŸinin açılışında konuÅŸan Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi BaÅŸkanı ve Bursa UludaÄŸ Üniversitesi (BUÜ) ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Özdemir, Kırgız kültürüyle Türk kültürünün birbirine çok yakın olduÄŸunu belirterek, herkese Kırgızistan'ı görmeyi tavsiye etti. Türklerin gittikleri yerleri TürkleÅŸtirdiÄŸini ifade eden Özdemir, "Ancak hiç kimseyi zorla Türk yapmadık. Alparslan ile son kez Türklere açılan Anadolu, o saatten sonra tamamen ebedi, ilelebet payidar bir Türk yurdu oldu. Bütün Türk devletlerinin özgürlüÄŸüne, refaha ve huzura kavuÅŸmasını diliyorum. Kerkük, Kırım ve özellikle DoÄŸu Türkistan'ın huzura kavuÅŸmasını diliyorum" dedi.
KIRGIZ KÜLTÜRÜ TANITILDI
Etkinlikte ülkeleri hakkında sunumlar yapan UludaÄŸ Üniversitesi’nde okuyan Kırgız öÄŸrenciler, ülkelerinin dilinden yemeklerine, para biriminden vilayetlerine kadar yaÅŸadıkları bölge hakkında bilgi verdiler. Kırgızların meÅŸhur müzik aleti olan Komuz ile yöresel ÅŸarkılar söyleyen Çolpon Abla katılımcıların kulaklarının pasını sildi. Daha sonra Manasçı Kız Kunduz, Kırgızların milli destanı ve dünyanın en uzun destanı olanı olan Manas Destanı’ndan bir parça okudu. Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un ‘Gün Olur Asra Bedel’ isimli eserinden hazırlanan Mankurt sahnesinin tiyatral ÅŸekilde sergilendiÄŸi etkinliÄŸin sonunda, programa katılan misafirlere sorular soruldu, hediyeler takdim edildi. Program, katılımcılara Orta Asya mutfağının ortak yemeÄŸi olan pilav ikramıyla sona erdi.
GÖNLÜMÜZ BÄ°R GELECEĞİMÄ°Z BÄ°R
Boyların ve toplumların birbirini tanıdıkça yakınlıklarının farkına vardıklarını belirten Yıldırım Belediye BaÅŸkanı Oktay Yılmaz, “Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür BaÅŸkenti seçilmesiyle birlikte zaten bir Türk Dünyası ÅŸehri olan Bursa’mızda tarihi ve kültürel çalışmalarımızı artırdık. Bursa’mızın Türk dünyasının baÅŸkent ÅŸehri olma konusu da tescil edilmiÅŸ oldu. Ä°lk olarak Ulukök Türk Dünyası Konserleri ile baÅŸlayan programlarımızın ardından seri olarak Türk Dünyası’nın çeÅŸitli yurtlarını, farklı Türk boylarını Türkiye'de tarihleriyle, gelenekleriyle, müzikleriyle, yemekleriyle birlikte tanıtmak amacıyla programlar düzenlemeye baÅŸladık. Ä°lk olarak Kırgızistan’ı tanıttık. Bundan sonra da Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerin tanıtım programlarıyla devam edeceÄŸiz. Türklerin birbirini daha iyi tanıması, aynı dili konuÅŸtuklarını görmeleri, aynı kültürel yapıyı fark etmeleri önemli. Kültürel anlamda bir bütün olduÄŸumuzu, ortak bir geçmiÅŸe ve ortak bir soya sahip olduÄŸumuzu insanlarımıza gösterme açısından bu tür programları önemsiyoruz” dedi. Öte yandan Erdem Özdemir, “Boylar, toplumlar birbirini tanıdıkça yakınlıklarının farkında varıyorlar. Bu programlarla insanlarımızın birbirini tanımasını istiyoruz. Biz çok büyük bir toplumun sadece Anadolu TürklüÄŸünü oluÅŸturan büyük bir Türk devletiyiz. Tarihimizde ve yayıldığımız coÄŸrafyayla, sahip olduÄŸumuz devletlerle, bu bilince sahip olarak, birliÄŸimizi daim kılıp daha iyi noktalara getirmeye, farklılıklarımızı dışarıda bırakıp benzerliklerimizi vurgulamaya Türk Dünyası’nı davet ediyorum” ifadelerini kullandı.