Sağlık

Yürüyen merdivenlerdeki tehlike!

Metro ve metrobüs istasyonları ile AVM’lerde sık sık kullandığımız yürüyen merdivenlerdeki durdurma butonları başta, ortada ve çıkışta yer alıyor. Bu durumun herhangi bir kaza anında müdahaleyi güçleştirdiğine dikkat çeken uzmanlar, “Yürüyen merdivenlerde insan kolunun uzanacağı yükseklikte en az 5 buton olmalı” uyarısında bulunuyor.

Yürüyen merdivenlerdeki tehlike!
05-01-2017 14:01

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, günümüzde kullanımı hızla artan yürüyen merdivenlerde durdurma butonunun başlangıç, orta ve çıkışta yer aldığını belirterek bu durumun pek çok olası kazaya davetiye çıkardığını belirtiyor.

"Yürüyen merdivenlerin yanlarındaki merdivenlere baktığımızda 115 merdiven ve daha fazla basamak olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullanan Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, “20 metre veya daha fazla derinlik bu merdivenlerle geçilmektedir. Her ne kadar asansörler varsa da yoğun saatlerde %95 insan yükünü bunlar çekmektedir. Yürüyen merdivenlerin alt bölümlerinde ani durdurma için başlangıç, son ve ortasında buton bulunmaktadır. Takdir edersiniz ki merdiven hareket halindeyken eğilerek bu butonlara basarak durdurmak çok zordur” dedi.

Son olarak eşi Canan Uçan’ın geçirdiği bir kazayı örnek veren Uçan, “Yürüyen merdivenden inerken iki ön sırada bulunan yaşlı yolcu düşünce arkadan gelenler üzerine yığılmıştır. Bir polis memuru çok zorlanarak merdivenleri durdurabilmiştir. Bu ve benzeri pek çok olay yaşanmakta ve bazı düşme olaylarında özellikle uzun saçlı kişiler daha büyük tehlike atlatmaktadır. Düşme anında saçların merdivene kapılması ağır yaralanmalara ve can kayıplarına yol açabilmektedir” dedi.

Bu riskler göz önüne alındığında yürüyen merdivenlerde insan kolunun uzanacağı yükseklikte en az 5 buton olması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Rüştü Uçan, “Ayrıca merdivenlerin baş ve sonunda yangın butonları gibi durdurma butonu olması faydalı olacaktır. Bu sayede ani durumlarda çok kolaylıkla durdurulabilir. Proaktif bu önlemin şu anda kullanılan yürüyen merdivenlere ve bundan sonra yapılacaklara uygulanması faydalı olacaktır” tavsiyesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER