Ekonomi

‘Bebeciler’ şova hazırlanıyor

Türkiye bebek çocuk konfeksiyon sektörü üretiminin yüzde 80’ini karşılayan Bursa, yüksek tasarım gücünün altını çizerek, dünya pazarlarındaki konumunu yukarı taşımak için harekete geçti. Bursa bebek - çocuk konfeksiyon sektörü üreticileri, 5-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan  ‘JUNIOSHOW’ fuarında bebek-çocuk giyim sektörü modasına yön vermeye hazırlanıyor.

‘Bebeciler’ şova hazırlanıyor
13-06-2017 12:57

Elif Didem DANACIOĞLU/EKOhaber Gazetesi

Bölgelerinde kümelenen, yoğun istihdam sağlayan ve kendi markalarıyla üretim yapan Bursa bebe-çocuk konfeksiyon sektörü, hedef pazarları ve Ur-Ge projeleri ile geleceğe emin adımlarla ilerliyor. Bebek ve çocuk konfeksiyonu sektörü, güçlü yapısı ve üretim kabiliyetini yüksek tasarım çalışmaları ile ön plana çıkararak, dünya pazarlarında söz sahibi olma yolunda hareketlerini güçlendirdi. Dünya pazarında söz sahibi olma hedefinde olan bebe ve çocuk giyimciler, bu doğrultuda, bölgelerinin ticaret merkezi olması noktasında çalışmalarını da yoğun bir biçimde sürdürdüklerini söyledi.

Bursa’nın bebek giyim ve tekstili konusunda Türkiye için çok önemli bir konumda olduğunu söyleyen Bursalı bebeciler, Vişne Ticaret Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların kendi tasarımlarını ve markalarını üretip dünyaya sattıklarının altını çizdi. BEKSİAD ve BTSO işbirliğiyle gerçekleştirilen UR-GE projeleri ve Junioshow Fuarının sektöre çok büyük bir canlılık kattığı ve Bursa’yı dünyada bir marka konumuna getirdiği de vurgulandı.

Türkiye bebe ve çocuk konfeksiyon sektörünün kalbi konumundaki Bursa bebe çocuk konfeksiyon sektörü kabuğunu kırdı ve uluslararası anlamda rekabet edebilir hale gelme hedefinde Türkiye’de olduğu gibi dünyada da bu alanda söz sahibi olmak istiyor. Temmuz ayında Bursa’da yeniden kapılarını açmaya hazırlanan Junioshow Fuarı, ocak ayında yapılan fuarda yaklaşık 50 ülkeden iş profesyonellerini Bursa’da buluşturmuş ve Temmuz ayında da yeniden bebek-çocuk giyim sektörü modasına yön verecek. Bursalı bebeciler, önemli kazanımlar sağladığını, Junioshow’un sektörün modasına yön veren bir platform haline geldiğini, Junishow Fuarı vasıtasıyla ticari faaliyetlerin ciddi anlamda ivme kazandığı ve Junioshow Fuarı’nın uluslararası bir fuar olma yolunda emin adımlarla ilerlediğinin altını çizdi. 

Bursa pazarında özellikle Vişte Ticaret Bölgesi’nde konumlanan sektör üreticileri, kullandıkları yeni teknolojiler ve global trendler parelelinde ortaya çıkardıkları özgün koleksiyonları ile fark yaratma peşinde koşuyor. Bursa’yı bebe ve çocuk konfeksiyonunda üretim merkezinden tasarım merkezine doğru taşımak istediklerini belirten sektörün söz sahipleri, bölgelerinin ticaret merkezi olması noktasında çalışmalarını da yoğun bir biçimde sürdürdüklerinin de önemle altını çiziyor. Dünya pazarlarına farklı ürün yelpazeleriyle damga vurmak isteyen bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü üreticileri,.Rusya krizini Arap piyasası ile geçiştirdiklerini,  Katar, Dubai ve Suudi Arabistan’dan çok ciddi müşteri geldiğini, Arap piyasasının çok ihmal edildiğini ve  Rusya’daki pazarın canlı olduğu zamanlarda arap piyasasınında elde edilseydi Bursa’dan dünya markası çıkabileceğininde altını çizdi.

Rusya’nın kendi içinde ekonomik kıskaçtan geçtiği de vurgulandı. 2015 yılı öncesi Rusya’daki sert devalüasyondan kaynaklanan satın alma gücünün zayıflamasıyla birlikte ticaretin ve ihracatın yıl boyunca yaklaşık yüzde 50 civarında düştüğünü belirten üreticiler, uçak krizinden önce tek taraflı ticaretin Rusya’ya daraldığını belirtti. Rusya’nın  vazgeçilmez ve  önemli bir pazar olduğunu vurgulayan üreticiler,  bu ülkeyi katma değeri yüksek ürünler imalatı yapan firmalar için de, hayati görüyor.

Rusya ve Arap ülkeleri ile hızlı görüşmeler içinde olduklarını ifade eden sektör temsilcileri, uluslararası piyasalarda varlık göstermek için çalıştıklarını söylüyor.

İşte bebek ve çocuk konfeksiyonu pazarındaki son durum ve görüşler...

‘ÜRETİMİNİN YÜZDE 80’İ BURSA’DAN KARŞILANIYOR’

İbrahim Burkay (BTSO Başkanı)

“Sektördeki toplam üretimin yüzde 80’ini karşılayan Bursa’nın uluslararası arenada daha güçlü temsil edilmesi adına BEKSİAD ile önemli işbirliklerine imza atıyoruz. Sektöre yönelik hayata geçirdiğimiz iki ayrı UR-GE kapsamında düzenlediğimiz alım heyeti organizasyonları ile Junioshow Fuarı, firmaların ihracat odaklı büyümesine katkı sağlıyor. 5-8 Temmuz tarihleri tekrar düzenleyeceğimiz Junioshow Fuarı ile sektörde aynı yıl içerisinde ikinci fuar organizasyonumuza imza atacağız.”

‘DEVALÜASYONUN ÇOK BÜYÜK ETKİLERİ YAŞANDI’

Mesut Okyay (BEBETTO)

“Rusya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin düzelmesi olumlu yansıyacaktır. Rusya’da aramızdaki krizden çok daha fazlada 2 yıl önce orada develasyon oldu. Devalüasyonun çok büyük etkileride yaşandı. Laleli üzerinden ihracat mal satışı yaptığımız için kriz bizi çok fazla etkilememişti fakat, esas etkileyen devalüasyon. Devalüasyon etkileri geçmeye başladı ve bunun yanında Rusya ile aramız düzelmeye başlayınca iki ülke arasındaki ticarete pozitif yansıyacaktır. Dünya’da bebe çocuk sektörü hızla büyüyen bir trende sahip.

Diğer sektörlerde yüzde 15 olan büyüme bizim sektörtörümüzde 2 katı yüzde 35’lerde. Son dönemlerde özellikle Kuzey Afrika pazarı ve aynı zamanda da Ortadoğu pazarı ile çalışıyoruz. Eskisi kadar olmasa da Suudi Arabistan, Katar, Dubai ile ticaretlerimiz yavaş yavaş gelişmeye başladı. Zaman içerisinde pazar çeşitliliği sektörümüz ve ülkemiz için önemli olduğunu düşünüyorum.”

‘RUSYA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR’

Halil Atalay (BEKSİAD Başkanı)

“Bursa, bebe giyim ve tekstili konusunda Türkiye için çok önemli bir konumda. Vişne caddesinde faaliyet gösteren firmalarmız kendi tasarımlarını ve markalarını üretip dünyaya satıyorlar. BTSO işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz UR-GE projeleri ve Junioshow Fuarı sektöre çok büyük bir canlılık kattı ve Bursa’yı dünyada bir marka konumuna getirdi. 5-8 temmuz fuarımıza hazırlanıyoruz. Sektörün daha da tanıtılması ve Bursa’ya potansiyel müşterilerin çekilmesi anlamında uğraş vereceğiz. Rusya bizim için önemli bir pazar. Ancak Rusya kendi içinde ekonomik bir kıskaçtan geçiyor. Ticarette kısılmalar vardı ama, son 1 senedir normale dönmüştü. Ancak Rusya’da bir ekonomik daralma var. Rusya ile ticaretimiz devam ediyor. KOBİ’lerin gelişmesi adına da Rusya önemli bir pazar. Ürünlerimizi dünyanın her bir kıtasına satıyoruz.”

‘RUSYA İLE İLGİLİ BEKLENTİLERİMİZ BÜYÜK’

İsmail Kuş (Kuş Tekstil, BTSO YKB Yrd.)

“Rusya bizim en büyük partnerlerimizden birisi. Ciddi ticaret yaptığımız pazarın bir dönem sıkıntıya girmesi piyasaları ve bizleri huzursuz etmişti.

Olumsuzlukların aşılmasıyla Rusya ve çevresindeki ülkeler dahil olmasıyla ticaretin artarak devam edeceğini tahmin ediyorum.

2017 yılı 8. ayın 15’inden sonra Bursa’dan büyük bir heyetle Rusya’da mini fuarımızı yapmayı planlıyoruz. Burada yaptığımız fuarların bir benzerini Rusya’da yapıp Rusya bölgesi ve çevre ülkelerdeki müşterilerimizi oraya toplayıp bebe cocuk konfeksiyonu, ev tekstili, kumaş ve tekstil ürünlerimizi ve üreticilerimizi oradaki partnerlerle buluşturacağız. Önümüzdeki dönemde Rusya ile ilgili beklentilerimiz büyük. Bebe cocuk konfeksiyon sektörü büyümeye devam ediyor. Bursa’da ciddi bir potansiyel var.

Yurtdışında yaptığımız gezilerle hedef pazarlarda mal satabiliriz imajını oluşturduk. Sonuçlarını ciddi anlamda aldık. İhracat ciddi oranda artması ve yurtdışı alıcılarının Bursa’ya ciddi anlamda gelmeleri en büyük göstergelerden bir tanesi.”

‘5-8 TEMMUZ FUARI SEKTÖRÜMÜZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Serkan Çetintaş  (Bebekevi)

“Referandum sonrası sektörde yüksek derecede bir ivme oluştu. Hem ihracat yurt dışı ağırlıklı ve hem de iç piyasadaki satış değerleri yükseldi. Sektörümüz yukarı doğru hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor.

Yılsonuna doğru daha da hızlı bir büyüme alacağı görüşündeyim. 5-8 Temmuz fuarı sektörümüz için çok önemli.

5- 8 Temmuz fuarında 300 ‘e yakın yabancı müşterinin rezervasyon yaptığı söylendi. Sektörümüz açısından ciddi bir rakam ve kazanç kaynağı olacağını düşünüyorum.

5-8 Temmuz fuarından sonrada sektörümüz daha da hızlı bir şekilde ilerler. Rusya pazarı ile ticari anlamda ilerleme var. Rusya pazarında yaşanan olumsuzluk sonrasında Arap piyasası Rusya krizini kapattı. Katar, Dubai ve Suudi Arabistan’dan Bursa’nın çok fazla müşterisi yoktu Rusya krizinden sonra oluştu. Rusya krizini Arap piyasası ile geçiştirmiş olduk. Katar, Dubai ve Suudi Arabistan’dan çok ciddi müşteri geliyor.

Arap piyasasını çok ihmal etmişiz. Arap piyasası Rusya ile beraber yürüyebilseydi Bursa’dan dünya markaları çıkarmış olurduk. Rusya’daki pazarın canlı olduğu zamanlarda Arap piyasasını da elde etmiş olsaydık dünya markası çıkarabilirdik.

Sektör biraz daha Arap piyasasına kayıyor.”

‘BÜYÜK FİRMALARIN FASONCUSU KONUMUNDA DEĞİLİZ’

Nihat Alpay  (Sani Tekstil)

“2015 yılının başında önce Rusya’daki sert devalüasyondan kaynaklanan satın alma gücünün zayıflamasıyla birlikte ticaretimiz ve ihracatımız yıl boyunca yaklaşık yüzde 50 civarında düştü.  Uçak krizinden önce tek taraflı ticaretimiz Rusya’ya daralmıştı. Rusya bizim için vazgeçilmez çok önemli bir pazar. Katma değeri yüksek ürünler imalatı yapan firmalar için hayati bir pazar.Rusya ile olan 1,5 yıllık durgunluk sürecinden sonra Bursa’da sektörümüze yönelik  yapılan  fuarın önemli getirisi oldu, Rusya ile birlikte ticaretimizde hissedilir bir şekilde bir düzelme var. BTSO’nun Ur-Ge çalışmaları kapsamında fuarlarla birlikte çok ciddi ve hakiki müşteriler ülkemize getirildi. Katma değeri yüksek ürünler yapan firmalar için Rusya vazgeçilmez bir pazar. Laleli ve Vişne caddesi çok çeşitlendi, pazarın çeşitlenmesi çok güzel. Bebe ve çocuk sektörü daha da iyiye gidiyor. Bizler özgün tasarımla imalat yapan firmalarız. Ben çok ümitliyim sektörümüz daha da iyi olacak çünkü, bizler tasarım yapan firmalarız. Büyük firmaların fasoncusu konumunda değiliz.”

‘AVRUPA AYARINDA ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ’

Eyüp Otman (CANTOY)

“Rusya’da yaşanan uçak krizinden dolayı bir ara ticaret kesilmişti, o ara diğer ülkelerden de gelen müşterilerimizde oldu. Şuan Libya, Irak, İran, Suudi Arabistan, Ukrayna, Cezayir, Türki Cumhuriyetler ve hepsi ile ticaretimiz var. Rusya ile ticaret tekrar başladı. Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkinin devlet nezlinde açılması ticaretimizin açılmasına yardımcı oluyor. Rusya Ticaret Odasının sahiplenmesiyle Rusya’daki fuarlarımız daha etkili hale gelecektir. Bir takım sıkıntılarımız oluyordu, Rusya’daki fuarlarımızda ürünlerimizi daha rahat sergileyebileceğiz. İyi ki ihracat var. Sektörümüz sadece iç piyasaya yönelik kalsaydı çok firma sıkıntıya girerdi. Ticaretimizin yüzde 50 – 60’ı ihracata dış pazarlara yönelik. Bebe- çocuk sektörünü Ar-Ge ve inovasyona yönelten dış pazarlardır. Almanya fuarlarına katıldık, yeni pazar olarak planlarımızda Avrupa ve Amerika var. Bizim için öncelikli hedef kitlemiz Rusya ve Ortadoğu pazarı ağırlıkta, ülkemize daha yakınlar. Yurtdışı fuarlarına katılmamız bizim de ufkumuzu açtı. Fuarlardan aldığımız numunelerle dikiş ve kumaş kalitesini gördük. Bizlerde kendimize çeki düzen vererek,  Avrupa ayarında ürünler üretiyoruz.”

‘RUSYA BİZLER İÇİN CAZİBESİNİ KORUYOR’

Nermin Ceyhan (CEMİ KİDS)

“Bebe ve çocuk giyim sektörü, Vişne Caddesi’ndeki firmaların kabuk değiştirmesiyle birlikte ciddi bir ivme kazanmış durumda. Öyle ki bugün sektörün üretim ihtiyacının yüzde 80’ini Vişne Caddesinde faaliyet gösteren şirketler yapıyor. Bizler, global arenada rekabet edebilirlik seviyemizi yükseltmek adına her geçen gün alternatif Pazar arayışlarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda Rusya’yla yaşanan uçak krizinin ardından Afrika ve orta doğu pazarına yöneldik. Bu pazarlardaki payımızı daha da artırmak niyetindeyiz. Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Rusya’yla ilişkilerimizin düzelmiş olması sevindirici olsa da, Rusya’nın kendi içerisinde bir ekonomik daralma olduğunu görüyoruz. Bu da bizim ticaretimizin eski seyrine dönmesini engelliyor. Buna rağmen Rusya bizler için cazibesini koruyor diyebiliriz.”

‘BEKLENTİLERİMİZ DOĞRULTUSUNDA ÜRETİYORUZ’

Şakir Özdere  (KUZİM Bebe Tekstil)

“Yılın ikinci yarısında Rusya pazarının daha iyi açılacağını düşünüyorum. Karşılıklı kısıtlamaların kaldırılması ile ilgili iki ülke başkanları kararnameyi de imzaladılar. 2018’den itibaren Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Ukranya, Belarus  ile alakalı güzel olacağını düşünüyorum. Bu yönde çalışmalarımız ve beklentilerimiz var.  Yaptığımız koleksiyonlarımızı beklentilerimiz doğrultusunda üretiyoruz. Doğru pazarlara üretim yapıldığında işler daha da iyi olacaktır.”

‘GÜZEL BİR HAVA YAKALANMIŞ DURUMDA’

Ömer Yıldız (DİVONETTE)

“3 sene önceki kıvamına henüz gelmiş olmasa da,  Rusya ile aramızdaki ticaret iyi gidiyor. Rusya’nın kendi içinde de ekonomik sorunu var.  Müşterilerimizle de görüştüğümüzde bizden dolayı bir sıkıntı yok ama, onların kendi ekonomik sorunlarından kaynaklı bir düşüş var. Bebe çocuk konfeksiyon sektörü her geçen gün büyümeye ve ilerlemeye devam etmekte.  Sektörümüze yeni pazarların da eklenmesiyle güzel bir hava yakalanmış durumda.

Bebe-çocuk, yoğun istihdamın olduğu bir sektör. Her geçen gün gelişerek, büyüyerek ülkemize katkı vermeye devam eden bir sektör.”

‘YURTDIŞINDAN ÖNEMLİ SATIN ALICILAR GELDİ’

Mustafa Gürses (BABYROSE)

“Rusya ve Türkiye arasında yaşanan uçak krizinden sonra barışın sağlanması sektörümüze ve ülke ekonomisine büyük yansımaları oldu. Hatta olumlu yansımalar ileri seviyelere doğru gidiyor. Bebe çocuk konfeksiyon istihdam ağırlıklı bir sektör. Emek yoğun ve çok fazla sermaye gerektirmeyen bir sektör. Üretim sıkıntımız yok, fakat pazarlama sıkıntımız var. Ekonomi Bakanlığının, BTSO’nun destekleri ve Ur-Ge çalışmalarıyla pazarlama engelini aştık. Yurtdışından önemli satın alıcılar geldi. Satın alım heyetlerinin yerimize getirilmiş olması bizi çok rahatlattı.  Satın alma heyetlerinin devlet desteği ile getirilmesi bize çok fayda getiriyor. Dolayısıyla bizim hangi ülkeye gideceğimizden ziyade tüm ülkelerin cezbedilmesi çok önemli. Bu vesile ile dünyanın her tarafı bizim pazarımız olmuş oluyor. Bir kaç pazarı değil, tüm ülkeleri davet etme durumundayız. Ur- Ge projesi ve fuarlar sayesinde çok miktarda ülkenin temsilcileri ile buluştuk.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER