Dünya Kupası

Tarık ÇAPÇI
Tarık ÇAPÇI

tarikcapci1963

Dünya Kupası
12-06-2018

Futbolun heyecanla beklenen en büyük organizasyonuna çok az kaldı.

Onca yatırıma, harcanan paraya rağmen iş bilmezlerin yönettiği futbolumuz nedeniyle, astronomik paralar kazanan futbolcularımız kupayı evlerinde veya tatil köylerinde televizyondan izleyecek.

Anlaşılan bizler de yine kendimize en sempatik gelen ülkeyi seçip onun kazanmasını isteyeceğiz.

Rusya, Almanya, Brezilya, Fransa, Portekiz, Arjantin, Belçika, Polonya, İspanya, İngiltere, Kolombiya, Meksika, Peru, Uruguay, Hırvatistan, İsviçre, İsveç, Danimarka, İzlanda, Sırbistan, Kosta Rika, Tunus, Mısır, Senegal, İran, Nijerya, Avustralya, Japonya, Fas, Panama, Güney Kore ve Suudi Arabistan.

Rusya’da sahneye çıkacak ülkeler bunlar.

Ben daha çok favorileri ele almak istiyorum.

Çünkü dünya kupası organizasyonu Avrupa Şampiyonası gibi pek sürprizlere açık değil. Avrupa şampiyonasında Danimarka ve Yunanistan gibi sürprizler yaşandı. Ama dünya kupasında bu tarz durumlar olmuyor. Orada güçlü olan kazanıyor. İyi performans gösteren, çıkış yapan ekipler çıkıyor; ama ipi ancak futbol devleri göğüsleyebiliyor.

Avrupa şampiyonu ünvanlı finallerin takımı Hollanda ve 1934-38-82 ve 2006’de toplam 4 kez kupayı müzesine götürmüş İtalya gibi futbol devlerinin olmaması kupanın rengini biraz soldursada, yine de kupanın gediklisi diğer ekiplerin sahne alacak olması futbol adına cezbedici.

BREZİLYA

Tüm kupalara katılan tek ülke olan Brezilya aynı zamanda kupayı en çok kazanan ülke konumunda. Sambacılar 5 kez kupayı müzesine götürmeyi başardı.1950’ deki 200 bin kişi önündeki dramatik finalin tesellisini sonraki yıllarda fazlasıyla aldılar. Ama son 7-1’lik Almanya bozgunu için de teselliye ihtiyaçları olduğu çok açık. Bu kupada sırtlarını Neymar’a dayamış durumdalar. Yıldızlarıyla ünlü ülke ilk defa bu konuda sıkıntı yaşıyorlar. Bu durum belki de Sambacıları biraz daha fazla takım oyununa itebilir. Her şeye rağmen "Seleçao” yani ‘seçilmişler’ lakaplı Brezilya yine en büyük favorilerden.

ALMANYA

Son şampiyon Almanya “Ünvan maçlarına çıkacak” diyebiliriz. Bugüne kadar 4 şampiyonluğu bulunan Panzerler, bu konuda İtalya’yı yakalamıştı. Şimdi Brezilya’yı yakalamak isteyecekler. Joachim Löv’ün oturttuğu sistem ve her zamanki makine gibi işleyen futbol anlayışları en büyük avantajları. Ünvanlarını koruyup koruyamayacakları rakiplerin durumuna bağlı aslında. Çok formda bir ekip çıkmazsa kupaya yine uzanmaları sürpriz olmaz. Kupayı üst üste iki kez sadece Brezilya ve İtalya kazanabildi. Panzerler de bakalım bunu başarabilecek mi?

ARJANTİN

Aslında Arjantin’den çok Messi’nin kupası diyebiliriz.

Çünkü “Dünya Kupası kazanmadan en büyük futbolculardan biri olunmaz” cıları susturmak isteyen Tangocu çok hırslı. Son hazırlık maçını hattrick ile kapadı. Milli takım formasıyla 124 maçta 64 golü var. “Gelmiş geçmiş en büyük futbolculardan biri” ünvanını pekiştirmek için bu kupaya çok ihtiyacı var. En büyük yardımcıları ise Paulo Dybala, Gonzalo Higuain olacak.

İSPANYA

Kulüp takımlarıyla kupalara ambargo koyan İspanya son zamanlarda bu başarısını milli takıma da yansıtmayı başarmıştı. Dünya ve Avrupa şampiyonluklarıyla ‘Futbol devleri’ arasındaki yerini sağlamlaştırdı. 2010 Dünya Şampiyonu olan İspanya, art arda katıldığı üç büyük turnuvayı 2008, 2010 ve 2012’de kazandıktan sonra bir gerileme sürecine girmişti. 2014 Dünya Kupası’nda gruplarda elenen ve 2016 Avrupa Şampiyonası’nda da son 16 turunda İtalya’ya kaybeden İspanya bu kez çok daha hırslı ve yeniden gücünü göstermek istiyor. 

FRANSA

Şampiyonluk apoletli ülkelerden biri de Fransa. Horozlar genç ve dinamik kadrosuna güveniyor. Ama bazı gençlerinin uluslararası tecrübesinin az olması dezavantajı da var bu arada. Daha önce Platini ve Zidan gibi yıldızlarıyla Avrupa ve dünya kupalarını müzesine götüren Fransa, bu kupada Kylian Mbappe, Paul Pogba, Antoine Griezmann ve Ousmane Dembele ile bu başarıyı yine yakalamak isteyecek. Horozların bir başka özelliği de 1 milyar 410 milyon Euro ile 2018 Dünya Kupası'nın en pahalı takımı olmaları. Bakalım bu değerlerinin karşılığını verebilecekler mi?

BELÇİKA

Özellikle altyapıda devrim niteliğinde çalışmalarının meyvelerini toplamak isteyen Belçika için de sürpriz yapabilir diye düşünler az değil. Tarihinin en iyi kadrolarından birine sahip olan Belçika, ilk kez 1972’de 3. olmuş ve 1980 Avrupa Şampiyonası’nı ise finalde kaybetmişti. 1982 Dünya Kupası’nda son 16 turunda elenen Belçika, 1986’da en iyi Dünya Kupası derecesini elde etmiş ve o turnuvada 3. olmuştu. 80’lerin ardından düşüşe geçen Belçika 2014 Dünya Kupası ve 2016 Avrupa Şampiyonası’nda ise çeyrek final oynadı ve yakaladıkları bu yeni jenerasyon ile yine güçlü dönemlerine döneceklerinin sinyallerini veriyorlar. 

İNGİLTERE

Günümüzdeki futbolu bulan ülke İngiltere, Dünya Kupaları tarihinde ise genelde hayal kırıklıkları yaşadı. Sadece ülkelerinde düzenlenen 1966 Dünya Kupası’nda halen tartışılan bir golle şampiyon olan İngiltere bu turnuvaya da şeytanın bacağını kırmak için hazırlanıyor. İngiltere’nin son 20 yılda Dünya Kupaları ve Avrupa Şampiyonlarında elde ettiği en yüksek derece çeyrek final olabildi. Onlar da İspanya gibi kulüp takımlarının başarısını Milli takımlarına yansıtmak istiyorlar.

RUSYA

2016 Avrupa Şampiyonasında da istediğini alamayan Rusya, 2018 Dünya Kupasını düzenleyen ülke konumunda. Tarihinde sadece Sovyetler Birliği döneminde, İngiltere 1966’da 4. olan Rusya, onun dışındaki Dünya Kupaları’nda çeyrek finalden yukarısını göremedi. Ama bu kez ev sahibi olmalarının avantajıyla en azından yarı finale kadar gidebilirler.

Bunların dışında İki dünya şampiyonluğu bulunan ve etkili forvetleriyle dikkat çeken Uruguay, Latin futbolunun göze hoş gelen temsilcilerinden Kolombiya ve Meksika, Avrupa’dan son şampiyon Cristiano Ronaldo’lu Portekiz, Hırvatistan, İsveç, Polonya gibi ekipler de dikkatle izlenecek. Şayet iyileşir de forma giyebilirse Salah’ın Mısır’ının da özel seyircisi olacaktır.

 

Peru, Hırvatistan, İsviçre, Danimarka, İzlanda, Sırbistan, Kosta Rika, Tunus, Senegal, İran, Nijerya, Avustralya, Japonya, Fas, Panama, Güney Kore ve Suudi Arabistan arasından üst sıraları zorlayacak sürpriz ekiplerin çıkabileceğini düşünüyorum. En azından bu takımlar arasından kupaya heyecan katacak ekipler olacaktır.

Bizler Türkiye kupada yer almadığı için stresli olmayacağız.

O yüzden futbolun keyfini çıkarmaya bakmalı.

Bu arada tribünleri de yakından takip edeceğiz. Turnuvayı başta Güney Amerikalılar olmak üzere festival havasına çevirecek taraftarların yanı sıra güç gösterisine dönüştürmek isteyenler de var. Tehditlere çok önceden başlayan Rus Hooliganlara karşı İngilizler, Avrupa şampiyonasının rövanşını alabilecek mi? 

Bunu da merak eden sayısı hiç de az değil.

Kısacası her yönüyle hareketli bir ay bizi bekliyor

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?