Rotaryenler çıtayı yükseltti

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Rotaryenler çıtayı yükseltti
09-07-2021

1.Grup Kulüpleri olan Bademli, Yıldırım Beyazıt, Muradiye, Tophane Rotary  Kulüpleri ev sahipliğinde projelerin tanıtımı amacıyla  Almira’da düzenlenen basın toplantısının açılışını  Yıldırım Beyazıt Rotary Kulübü Başkanı Ferahi Öztimur ve 2440. Bölge İletişim ve Halkla İlişkiler Komitesi Başkanı Adnan Sözeri yaptı.

Bursa Rotary Kulüplerinin bağlı olduğu 2440 Bölge Federasyonu Başkanı değişti. Yeni Başkan Nedim Atilla Almira’da düzenlenen toplantıda başkanlık yapacağı 2021-2022 dönemine dair proje ve hedeflerini paylaştı…

1 Temmuz’da aldığı görevi 20 Haziran 2022’re devredeceğini anımsatarak hedef ve projeleri hakkında bilgi verdi:

“1 Yıl kısa bir süre. 2021-2022 döneminde Rotaryen, Rotaractör, Interactör  olarak unutulmaz bir dönem yaşayacağız. Rotary’ninABC’si hizmettir. Bir insanın kendisinden önce hizmet ilkesini önemli yapmak halka doğrudan dokunmaktır. Elbette devletimiz güçlü ama bizim de yapacağımız işler var. Okulları tamir ediyoruz, köylerde iftar yemeği veriyoruz. O iftarlarda hizmeti de bizler üstleniyoruz. Biz bu dönem ‘hizmetlerimizle hayatı değiştirelim’ temasıyla yola çıkıyoruz.”

ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİR DÜNYA

Nedim Atilla pandemi ve değişen dünya koşullarında Rotary Kulüplerinin 6 ilkesine yedinci ilkenin eklendiğine dikkat çekti:

“Rotary’nin öncelikli 6 hizmet odak alanı olan; “Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü; Temiz Su ve Hijyen- Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi; Anne ve Çocuk Sağlığı, Temel Eğitim ve Okuryazarlık; Ekonomik ve Toplumsal Kalkınmaya” 7’inci olarak “Çevre ve Sürdürülebilir Dünya” temasını eklendi. Pandemi hayatlarımızı değiştirdi.

 Hizmetlerimizin kapsamını da! Sürdürebilir Dünya Komitesi oluşturduk. Marmara denizinde müsilaj sorunu, kaynağından temiz çıkan ama sonra kirlenen dereler çevreyi kirletiyor. Ahmetbey Kırsal Mahallesi’nde orman kuruyoruz.

Bu dünya sürdürülebilir olmazsa gelecek nesillere ne bırakacağız? Toplumsal cinsiyet eşitliğini çok önemsiyoruz. Kadınlar, çocuklar öldürülüyor. Kadın cinayetlerini önleyemeyiz, ama farkındalık yaratabiliriz.

Dünyada insanların gerçek gıdaya erişmesi engelleniyor. Gerçek gıdayı, coğrafi işaretleri, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini kamuoyuna anlatmak istiyoruz.

Kaybolan tatlarımız var. Mesela, Bursa’da dağ yöresinde, Kızık köylerinde yaşayan lezzet kültürü var.

 Türkiye’de büyük bir organ bağışı açığı var. Organ bağışında kamuoyunda farkındalık yaratacağız. Rotary hizmetleri hayatlar değiştirecek. Toplum Birlikleriyle yaptığımız her işi, her projeyi halk kitleleriyle paylaşmak istiyoruz.”

GEÇMİŞ VE GELECEK BAŞKANLARDAN MESAJ!

Rotary Kulüplerinde bir sonraki başkan önceden bellidir. Gelecek dönem (2022-2023) Rotary Kulüpleri Federasyon Başkanlığını üstlenecek olan Serdar Durusüt de kısa bir konuşma yaparak Rotary’de hizmetin sürekliliğine dikkat çekti:

Geçmiş yıllardan gelenler bu yıl da ıevam ediyor. Projeleri liderler yapmaz. Kulüpler yapar. Rotary bir yaşam biçimidir…”

Geçmiş dönem Guvernörü İsmail Rodoplu ise Bursa Rotary Kulüplerinin mümtaz bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak “7’li şemsiyenin altında hizmetle üretip yeni projelerle  insanlığın hizmetinde olacağız”  dedi.

  1. KITA: OKYANUSLARDAKİ PLASTİK ADALARI

Ardından da Komite sorumluları söz aldı; Sürdürülebilir Dünya Komitesi adına konuşan Murat Çağlar çözül sürecinin kâğıt üstünde kaldığını söyledi:

“Artık iklim değişiklikleri hissedilir oldu. Aniden çıkan hortumlar var. Okyanuslarda plastik adaları oluştu Müsilaj sorunu yaşanıyor. Biz çevre politikalarını onarıcı ve önleyici faaliyetler olarak belirledik. Çevre kirliliği oluşmadan önce kaynağında müdahale etmek önemli.

 Denizler Komitesi, “Hayalet ağlar; yapay resifler, dip ve kıyı temizliğini hedefledi.Ege ve Marmara’da dip ve kıyı temizliği için dalış yapılıyor. 25 gence dalış eğitimi verilecek. Marmara’da balıkçıların bilinçlenmesi için seminerler verilecek.

7’inci kıta Komitesi denizlerdeki plastik atıklarının önlenmesi için çalışacak. İlkokul çocuklarına eğitimler verilecek. Ormanlar Komitesi de yeni ormanlar oluşturacak. Elektronik atık ve cam toplama için kaynak yaratılması üzerinde çalışacağız.

Batı Anadolu Nehirleri Komitesi Üniversitelerle bilimsel çalışma oluşturup kamuoyu ile paylaşacak… Nehirler içilecek kadar temiz doğuyor, sonra kirlenip denizlere akıyor.  İyi Tarım Uygulamaları Komitemiz ise tarım ilaçları, vahşi sulama gibi iyi tarımı engelleyen hususlar üzerinde çalışacak. 24 kişilik bir ekipten destek alacağız...”

Önce zift gibi akan Nilüfer Çayı ve Bursa’nın derelerinden başlasalar iyi olur.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ 

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Çocuk İstismarı Komitesi adına ise Zeynep Seven Razgırat çocuk gelinler, erken yaşta evlilik, erken yaşta iş hayatı ve istismara dikkat çekti. Kadın örgütleri ve psikologlardan destek alacaklarını söyledi:

“Tarım, tekstil atölyeleri ve kooperatif konusunda destek olacağız. Şiddet ve tacizde ‘Ne yapmalı’ eğitimleri düzenleyeceğiz. Kadın ve erkek katılımlı toplantılar gerçekleştireceğiz. Okullarda toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri vereceğiz.

Fotoğraf ve kısa film çalışmaları hayata geçecek. Ortaokulda okuyan kız çocuklarıyla çeşitli meslek gruplarını buluşturacağız. Eğitimciler, aileler, servis şoförleri dahil eğitim vereceğiz.

NAKİLDE BİRİNCİYİZ AMA ORGAN BAĞIŞI İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL!

Organ Bağışı Komitesi adına söz alan Merve Baykan Egeli ise Bursa Atatürk Stadyumu’nun tam dolu bir görüntüsünü paylaşarak “Bu stadyumdaki kadar insan 27 bin 150 kişi organ nakli bekliyor.

Organ naklinde çok başarılıyız. Dünyanın önde gelen uzmanları bizde. Organ naklinde birinci sırada olan ülkemiz organ bağışında ise son sıralarda.

 Bursa ölüm sonrası bağışlarda birinci sırada. İzmir’de Transplant Oyunları gerçekleşiyor. İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer destekliyor. Bir ayağı da neden Bursa’da olmasın. İzmir’de düzenleyeceğiz. Bir sonraki etabı uluslararası oyunlar olur. Transplant Oyunları düzenlenen ülkelerde organ bağışında yüzde 35 artış olduğu biliniyor. Sporun dünyayı birleştirme gücü var…”

Kişisel kanaatim okullarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin anlatılmasına izin verilmeyeceği yönünde. Baksanıza Bursa’da yılların AÇEV bile Bursa ofisini kapatmak zorunda kaldı.

 Zira artık okuma yazma kursu açamıyorlardı. 6284 sayılı yasa da dahil çeşitli bilgilendirme toplantılarının dahil edildiği okuma yazma kursları veriyorlardı. Uzmanlaşmış bir gönüllü ekipleri de vardı. Yazık oldu.

Rotary Kulüplerinin 2021-2022 yılı projelerinin anlatıldığı basın toplantısı, Federasyona bağlı kulüplerin bir kısmının dönem projelerini sunmalarının ardından sona erdi.

Özetle….

 Bundan 20, 25 yıl öncesinde; ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye dağıtımıyla basında haber olan, balo ve çeşitli etkinlikleriyle magazin/ cemiyet sayfalarında yer alan Rotary Kulüpleri artık toplumsal farkındalığı yüksek sivil toplum kuruluşlarına evrildi. 

Artık insana, doğaya, toprağa, havaya, suya dokunan hizmetler ön planda…

STK’ların bu çalışmaları sorunları kökten çözemez elbette. Ama oluşturulacak farkındalıklarla çözüme yönelik katkı sunulur…

 Ne diyelim. Proje ve hedefleri çok yerinde… Yolları açık olsun.

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?