Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın 2020 yılında yapılacakken, Kovid-19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020-2022 dönemi genel kurulu geçtiğimiz hafta sonu Bursa Akademik Odalar Yerleşkesi’nde gerçekleşti.
BVHO’da 2018-2020 döneminde kongreyi kazanan ekip yeniden yönetime talipti.
Seçime tek listeyle gidilecekti. Ancak seçime birkaç gün kala bir liste daha çıktı; 334 veteriner hekimin katıldığı seçimde mevcut yönetim ekibi ile Şimdi Değişim Zamanı Grubu yarıştı… Yönetimde olan grup 242, Şimdi Değişim Zamanı Grubu ise 80 oy aldı…
2018 yılında seçime giren grup kendilerini herhangi bir isimle tanımlamamıştı. Bu yıl da herhangi bir ad ile seçime girmediler. Ancak seçimde iki grup yarışınca, diğer grup onlar için Çağdaş Hekimler deyince medyada bu isimle kabul gördüler…
Yeni Yönetim Kurulu Hüseyin Boten, Melike Baysal, Sezer Alan, Prof. Dr. Ebru Yalçın ve Muhammed Erol Kaplan’dan oluştu. Yedeklerde ise Hakkı Kaya, Yusuf Kırmız, Serkan Albay, Murat Akış ve M. Bahtiyar Acaroğlu seçildi. Akademik odalarda genellikle yönetim kurulu toplantılarında asil ve yedek ayrımı yapılmaz. Hep birlikte toplanılır.
Özetle 2018 yılı ekibi güven tazelemiş oldu. Yeni yönetim kurulu hafta içerisinde yapılacak toplantıda oda başkanını aralarından seçecek. Geçmiş dönem oda başkanı Hüseyin Bolten’di…
Hayırlı olsun. Kovid-19 salgını, veteriner hekimlerin ve meslek örgütünün önemini daha bir öne çıkardı.
‘HASTALARIMIZ İNSANLAR İÇİN TEHDİT DEĞİL!’
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Melike Baysal Koronavirüs salgınına atıfta bulundu:
“Ne yazık ki tüm dünya gibi biz de 1,5 yıldır hiç alışık olmadığımız bir yaşam tarzını benimsemeye çalışıyoruz. Veteriner hekimler olarak aslında bizim çok alışık olduğumuz viral hastalık, salgın, karantina, sürü bağışıklığı gibi kavramları artık bütün toplum öğrenmiş durumda.
Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak biz de bu sürecin içinde, yönetim çalışmalarımızı pandemiye göre evirdik doğal olarak.
Odamızın çalışma koşullarını sürece uygun hale getirip meslektaşlarımıza destek olmaya çalıştık. Bir yandan Covid-19’un zoonoz temelli olmasından kaynaklanan süreci yönetmeye çalışırken, bir yandan da hastalarımızın insanlar için tehdit kaynağı olmadığını anlatmaya çalıştık.
Zira oluşan bilgi kirliliği mesleğimizin de diğer sektörler gibi bir ekonomik krize girmesine yol açabilirdi.
Bir yandan, yıllardır yetiştiricinin neredeyse finansörü haline gelen veteriner hekimlerin süreci yönetmesine destek olmaya çalışırken, bir yandan pandemi sonrasında şekillenmesi muhtemel gıdaya erişimin zorlaşma ihtimali karşı yöneticileri uyarmaya, üretime teşvik etmeye çalıştık.”
MESLEK MÜCADELESİNİ HEP BİRLİKTE YAPALIM!
Ardından da Oda’daki mesleki mücadeleye dikkat çekti:
“Biliyoruz ki mesleğimizin kaybettiği kan, her meslektaşımızı çok üzüyor, genç meslektaşlarımızı umutsuzluğa sevk ediyor. Her gün hastalığın ve ölümün kol gezdiği bir sürecin içinde olmak, bu süreç içinde mesleğimizin önemli bir yeri olmasına rağmen hak ve yetki kayıplarımız meslektaşlarımızın geleceğe umutla bakmasını engelliyor.
Biz istedik ki, meslek mücadelesini hep birlikte yapalım. Mesleki olarak aynı dili konuşmak, birikimli, dayanışmayı bilen, topluma yol gösteren hekimler olmak hem mesleki hem sosyal alanda sözümüz olmasını sağlamak için elimizden geldiğince çalıştık.”
EĞİTİME ÖZEL ÖNEM VERİLDİ
Anlattıkları arasında Muvazaalı kliniğin kapatılmasını; reçetesiz hayvan sağlığı ürünleri satan eczanelere ceza yazılmasını sağladıkları, Gıda Komisyonu ile işletmelerdeki veteriner hekimlerin öneminin anlaşılması için denetimleri artırmaya çalıştıklarıda yer aldı.
Melike Baysal eğitim çalışmaları hakkında da bilgi verdi:
“Eğitime çok özel önem verdik bu süreçte. Pandemiye kadar yüz yüze eğitimleri çok önemsedik. Gerek mesleki gerek farklı mesleklerden uzmanlarla meslektaşlarımızın yeni bilgilerle donanmasını, bildiklerini tazelemesini sağladık. Pandemi ile beraber bir süre tek derdimiz hayatta kalmak, meslektaşlarımızın süreci en hafif hasarla atlatmasını sağlamaya çalışmak, toplumu Çovid’in hayvanlardan geçmediği konusunda bilgilendirmeye çalışırken bir yandan zoonozları anlatmaya çalıştık.
Ve Covid- 19’un bir zoonoz olması nedeniyle veteriner hekimliğin Covidsüresi boyunca bilimdeki, sağlıktaki yerini anlatmaya çalıştık.
Bütün bunları genele yaydıktan sonra da tüm dünyada oldukça etkin kullanılan zoom programını satın aldık ve eğitimlerimize çevrimiçi devam etmeye, sürekli eğitim gerektirdiğini bildiğimiz veteriner hekimliğin eğitimden geri kalmamasını sağlamaya çalıştık. “
TEK SAĞLIK PLATFORMU KURULDU
Bursa Veteriner Hekimleri Odası yönetimi olarak Kamu kurumları ve yerel yönetimlerle diyalog içerisinde olduklarını, akademik odalarla bağlarını güçlendirdiklerini, BAOB yönetimine fiilen katıldıklarını anlattı…
BVHO’nın bu dönemde hayata geçirdiği en önemli işlerden biri de “Tek Sağlık” yaklaşımının Bursa’da kabul görmesi…
Bir yıl önce oluşturulan Tek Sağlık Platformu’nda Bursa Veteriner Hekimleri Odası, Bursa Tabip Odası, Bursa Diş Hekimleri Odası ve Bursa Eczacı Odası ile birlikte basın açıklamaları ile çevrimiçi eğitimler gerçekleştirildi…
Tek Sağlık Platformu hakkında bilgi verdi ve şunları söyledi:
“Yönetime gelmeden önce de hep ifade ediyorduk, bundan sonra da ifade etmeye devam edeceğiz. ‘’Tek Sağlık’’ yaklaşımı veteriner hekimlik olmadan gerçek anlamını bulamaz. İnsan, hayvan ve çevre sağlığı bir bütündür. Multidisipliner yaklaşımı gerektiren toplum sağlığı konusunda, veteriner hekimler daima üstüne düşenden fazlasını yapmışlardır. Yapmaya devam etmekten de asla vazgeçmeyeceklerdir.”
DESTEK OLAN MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR
Bu arada Melike Baysal’ın konuşmasından ilginç bazı konuları da öğrenmiş olduk.
Biri; BVHO’ya Oda Yönetim Sistemi’ni almadıkları için Türk Veteriner Hekimler Birliği tarafından soruşturma açılmasıydı…
Diğeri veteriner hekimlerin sokağa çıkma kısıtlamalarında dışarı çıkabilmeleri için Ak Parti Bursa Milletvekili Refik Özen ve CHP Bursa Milletvekili NurhayatAltaca Kayışoğlu’nun destek vermesi ve Refik Özen’in gecenin 03’ünde “Veteriner Hekimler kartlarıyla diledikleri gibi işlerine gidebilirler” müjdesini vermesiydi…
Bir başka husus ise BVHO’sının Uşak ve Gaziantep Veteriner Hekimler Odası ile birlikte aşı listesinde yer almayışıydı…Bu konuda daAk Parti Bursa Milletvekillerinden Mustafa Esgin destek olmuş…
Her üç milletvekiline de teşekkür etmeyi unutmadılar.
Bu da BVHO’sının siyasi görüş ayırmaksızın sorun çözümlerinde yetkili makamlarla diyalog içerisinde olduğunu gösteriyor…