Sel felaketi sonrası Kastamonu

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Sel felaketi sonrası Kastamonu
19-08-2021

Şu anda Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu Kurucu Genel Başkanı olan İsmail Tiftik düzenlemişti geziyi…

Kastamonu ile Bursa arasında köprü kurmak adına… Sahiden de biz gazeteciler nezdinde bir gönül köprüsü oluşmuştu. Doğası, tarihi, kültürü, tarihi ev ve konaklarıyla yüksek turizm potansiyeli olan bir kentti…
Ne yazık ki o güzelim kent, bugün sel felaketiyle anılıyor… Hepimiz sel görüntülerini, yıkılan apartmanları, sel sularında sürüklenen insanları, arabaları, tomrukları dehşet içerisinde izledik…

Olan oldu. Olanın neden, nasıl olduğu çok tartışılacak, yazılıp çizilecek. Küresel ısınmanın en acı yüzleşmelerinden biri yaşandı. Şimdi sıra yaraların sarılmasında… Peki gerçekten sarılıyor mu? Kastamonu’da neler yaşanıyor… En iyi bilenlerden biri de İsmail Tiftik’ti…

ASRIN SEL FELAKETİ YAŞANDI

İsmail Tiftik ile konuştum… Bu akşam Federasyon olarak Kastamonu’ya yola çıkıyorlar…

Çok üzgün, “Kastamonu kent tarihi açısından asrın sel felaketini yaşadı” diyerek şunları söyledi:

“Biri merkez olmak üzere 20 ilçemiz var. Kastamonu kent merkezinde sel hasarı yok, ama 12 ilçede az ya da çok hasar var. Küre’de bile sel baskını yaşanmış. Yüzyılın faciası. İki yılda yağması gereken yağmur bir günde yağıyor… Ormanda taş, kaya, tomruk, ağaç ne varsa önüne katıp köylere ve ilçe merkezlerine sürüklüyor…”

İsmail Tiftik Kastamonu ve ilçelerdeki esnaf ve yetkililer ile her gün görüştüklerini anlattı…

DEVLET TÜM İMKANLARIYLA BÖLGEDE

Tiftik devletin tüm imkanlarıyla bölgede olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Şu anda 5 ilçemize 5 vali görevlendirildi…  Sel felaketi sonrasındaki çalışmalara destek olunması ve koordinasyon amacıyla Sivas Valisi Salih Ayhan İnebolu’da, Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı Azdavay’da, Karabük Valisi Fuat Gürel Şenpazar’da, Kütahya Valisi Ali Çelik Küre’de geçici görevde…

Ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı BakanıAdil Karaismailoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez  olmak üzere 5 Bakanımız sel felaketinden en ağır etkilenen Bozkurt ve Abana ilçelerinde… Devlet Su İşleri Genel Müdürü de dahil çok sayıda üst düzey bürokrat da bölgede…
5 valinin 5 ilçeye görevlendirilmesinin anlamı o ilçeyi ayağa kaldırmak içindir. Çok güzel bir sistem kuruldu…”


KESTEL KAYMAKAMI AHMET KARAKAYA BOZKURT’TA

Kastamonu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Çenet’in görevden alınarak yerine Giresun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selçuk Aslan’ın; görevden alınan Bozkurt Kaymakamı Okan Yenidünya’nın yerine ise Giresun Dereli Kaymakamı Murat Atıcı’nın atandığını anlatan Tiftik şunları söyledi:

“İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak atanan Selçuk Aslan da, Bozkurt Kaymakamlığı’na getirilen Murat Atıcı’da Giresun’dan sel felaketi deneyimi olan bürokratlar... Görev değişikliğinin öncekilerin başarısızlığından değil, bu nedenle olduğunu düşünüyorum… “

Tiftik, aslen Taşköprülü olan Kestel Kaymakamı Ahmet Karakaya’nın da Bursa Valiliği tarafından Kastamonu Bozkurt ilçesine geçici görevle gönderildiğini anlattı:

“Kestel Kaymakamımız Ahmet Karakaya da 2020’de Kestel’de yaşanan sel felaketinden deneyimli… 5 gündür afet bölgesinde olan Karakaya, Bakanlıkların Koordinasyon Ekibinde yer alıyor…”

İHTİYAÇLAR GÜNLÜK DEĞİŞİYOR!

İsmail Tiftik’e Kastamonu’da nerelere gideceklerini sordum:

“Yönetim kurulu üyelerimizle birlikte gidiyoruz. Kastamonu merkezinin yanı sıra ulaşım imkanları elverdiği ölçüde ilçelere gideceğiz. Biz buradan yardım malzemesi de götürüyoruz. Daha önce de göndermiştik. Daha ne yapabiliriz, yerinde görüp tespit yapacağız. Daha sonra tekrar aramızda yardım toplayacağız…

İhtiyaçların günlük değiştiğini öğrendik. Mesela çözme, power bank yoktu. Her ikisinden de gönderdik…”

YARDIM SİSTEMİ ÇOK DÜZGÜN ÇALIŞIYOR!

Ardından da bölgede yardım sisteminin çok düzgün kurulduğunu ve yardımların yerine ulaştığını anlattı:

“Mesela bir kamyon malzeme gönderiyorsunuz. Gitmenize bile gerek yok.
Şoföre adres verip gönderiyorsunuz. Yardım merkezi makbuz karşılığı teslim alıyor. Valilik organizasyonunda dağıtılıyor. İlçe ilçe dolaşılmıyor…”

Peki yardımlar felaketzedelere ulaşabiliyor muydu?

“Evet… Ben 20 ilçeyi de çok iyi biliyorum. Kastamonu Günleri için gelen esnaflarımız var, hepsini tanıyorum, her gün görüşüyoruz. Yeme içme, üst baş, sağlık malzemesi hepsi de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
Seyyar eczaneler kuruldu, ilçelerde, isteyen bedava ilacını alıyor. Yemek geliyor, insanlar 3 öğün yemeğini gelip alıyor. İnanılmaz bir sistem kuruldu.

Sonuç itibariyle devlet Kastamonu’da her şeye hakim!”

‘TEK BİR KİŞİ BİLE AÇIKTA KALMADI!’

Çok sayıda insan evlerinden oldu. Onların durumu neydi? İsmail Tiftik şu bilgileri paylaştı:

“Tek bir kişi bile açıkta kalmadı. Kastamonu ile çevre il ve ilçelerdeki Kredi Yurtlar Kurumu Yurtlarına yerleştirildi insanlar. Ayrıca çadırlar da kuruldu. Devlet tüm imkanlarıyla Kastamonu’da, belediyeler de öyle.

Asker, polisi, sağlıkçıları, AFAD, UMKE, Bakanlıklar, bürokratlar herkes orada…  Arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Altyapı çalışmaları da öyle. Köprüler yapılıyor. Enkaz kaldırılıyor, çamurlar temizleniyor. Önümüzdeki hafta itibarıyla evlere girilecek. O dönemde ev eşyası kampanyaları başlayacak… Bozkurt’un nüfusu 5 bin 400; ilçedeki gönüllü, bürokrat sayısı 5 bin…

Bizim tek endişemiz kayıpların artmaması; duamız bu yönde…”

SAHADA SİYASET ÖTELENMİŞ, DAYANIŞMA ÖNE ÇIKMIŞ DURUMDA!

İsmail Tiftik bölgede müthiş bir dayanışma yaşandığına dikkat çekti:

“Kastamonu’da CHP’li, MHP’li, Ak Partili belediyeler var… CHP’li belediye selden az hasarlı; Ak Partili Belediye’ye yardım gönderiyor. Ak Partili Belediye de MHP’li belediyeye. Türkiye’nin tüm belediyelerinden destek ve yardım geliyor.”
Velhasıl, tepede siyasiler birbirlerine yüklenip dursalar da, Kastamonu’da sahada siyaset ötelenmiş durumda…

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?