Artık Mustafakemalpaşa’da lavanta, kara mürver, yabanmersini tarlaları var!

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Artık Mustafakemalpaşa’da lavanta, kara mürver, yabanmersini tarlaları var!
28-08-2021

Bursa.com ekibi olarak Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ı ziyaret ettik… İki yıl önceki bir etkinlikte Başkan Kanar‘Biz Geldik, Hizmet Evinizde’ projesini tanıtmıştı. 10 kişilik bir ekip kurulmuş ve belediye ile kamu kurumları işleyişi hakkında eğitim almışlardı. Sahada vatandaştan bire bir veri topluyorlardı. Çok özgün bir projeydi. Başkan Mehmet Kanar’a ekibi sordum, anlattı:

“Devam ediyor. Şu anda 12 kişilik ekip köylere girdiler. Sorun ve talepleri alıp sisteme giriyorlar. İhtiyaç sahibi vatandaşları da tespit ediyorlar. İlgili müdür ya da sorumlunun sistemine düşüyor. 15 gün içerisinde vatandaşa dönülüyor. Vatandaşlar kimi zaman başka kurumları ilgilendiren sorunlardan da bizi sorumlu tutuyorlar. Biz onları da çözmeye çalışıyoruz. ‘Sizin adınıza şu şu kuruma başvurduk” diye bilgilendirme yapıyoruz ya da yol gösteriyoruz.”

 

‘YETER Kİ İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENSİN, SEÇİLMEMEYE RAZIYIM!’.

Altyapı yatırımları toprağın üstüne değil altına yapılır; dolayısıyla seçmenin pek de farkında olmadığı, hatta trafiği engellediği, etrafı toza buladığı için de hoşnutsuz kaldığı yatırımlardır… O yüzden de belediye başkanları genellikle ilk dönemlerinde altyapı yatırımlarından uzak durur..

Başkan Kanar; siyaseten riski göze alıp Mustafakemalpaşa’nın altyapı sorunlarını çözmek adına harekete geçmiş:

“Altyapıya girdik. Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ eliyle yapılıyor. Altyapı ve içme suyu şebekesini yapan başkan bir daha seçilemez, deniyor.

 Razıyım. Burada doğdum, büyüdüm, Çocuklarım da burada yaşayacak. Gelecek kuşakların sağlığını düşünmek zorundayız…Şu anda, yüzde 26’sı bitti.

50 yıllık içme suyu boruları var ve çok sağlıksız. Su borularının döşenebilmesi için yerin 1,5 metre altına iniliyor. 3 Kasım’dan sonra da ise kanalizasyon altyapı çalışmaları başlıyor; onun için de 4,5 metre kazılacak. Bu ikisi bittiğinde şehrin altyapı sorunu çözülmüş olacak… şehrimizde vatandaşlarımız sağlıklı su içecek.”

MUSTAFAKEMALPAŞA’NIN TURİZM POTANSİYELİ

Mustafakemalpaşa’ya 2 yıl önce gittiğimizde Karaoğlan Manda Evi, Suuçtu Şelalesi, Tümbüldek Kaplıcaları ve Paşalar Kazı alanı gibi tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini ziyaret etmiştik.

Suuçtu Şelalesi muhteşem bir yer… Başkan Kanar, Arap turistlerin büyük ilgi gösterdiğine değindi ve “Geçen hafta sonu bin 200 araba giriş yapmış. Hafta sonları çok doluyor. Yolunu da yaptık” dedi.
TümbüldekKaplıcaları’na gelince; Başkan Kanar, şu bilgiyi paylaştı…

“Milletvekilimiz Mustafa Esgin’in büyük katkısı oldu. Tümbüldek Kaplıcaları, Kültür Bakanlığı’ndan Turizm Bölgesi olarak geçti. Termal otel yapılması hedefleniyor. Suyu çok şifalı Sağlığa, cilde. Romatizmaya iyi geliyor.”

‘EN HUZUR BULDUĞUM ŞEY AŞEVİ’

Başkan Mehmet Kanar; en çok huzur bulduğu şeyin ise aşevi olduğunu söylüyor:

“Aşevini ilk sene bitirdik. Aşevinde ihtiyaç sahiplerine düzenli yemek veriliyor. Hayırseverlerkurbanlarını, adaklarını buraya bağışlıyor.Bağış çok olunca aşevine soğuk hava deposu yaptık. Gıda ve giysi yardımı da yapıyoruz. 

 Her mahallede yardım derneği kurdurduk. Hepsine yer de verdik. Kendileri yardım toplayıp dağıtıyor. Onları aşan bir durum olursa da bize bildiriyorlar Mustafakemalpaşa’da hiç aç yatan kimse kalmadı. Gönül belediyeciliği böyle bir şey…”

HER CUMA GÜNÜ BAŞKANLIK MAKAMI MEYDANA TAŞINIYOR

Mustafakemalpaşa’da belediye;pazar yeri, yol, spor tesisleri gibi pek çok geleneksel hizmeti yerine getirirken, sıra dışı işlere de imza atıyor.

Mesela Başkan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Bursa’da bir ilk’e imza atarak her cuma günü, makam odasını Belediye önündeki Adnan Menderes Meydanı’na taşıyarak açık havada vatandaşla buluşuyor…

Başkan Kanar diyor ki:

“Malum, belediye başkanı olarak yoğun bir randevu trafiğimiz var. Muhtarlarımız, köy dernekleri herkes kapıya geliyor. Vatandaş bize ulaşamıyor. Biz de her cuma günü müdürlüklerimizle birlikte masalarımızı meydana taşıyoruz. Vatandaşlar sorunlarını belediye kapısından girmeden çözebiliyorlar. Herkesin derdini dinliyorum…”

Bu müthiş bir şey. Vatandaşlar da bu durumdan son derece memnun.

ARTIK LAVANTA, KARAMÜRVER, YABAN MERSİNİ, KARABİBER VE BAMYA EKİLİYOR!

Nüfusu 102 bin olan Mustafakemalpaşa; Bursa’nın toplam arazisinin dörtte birine sahip… 110’u kırsal mahalle (eski tabirle köy) olmak üzere 131 mahallesi var.81’i   dağ ve orman köyü; kalanı ise ova köyleri ve merkez mahalleler…

Kentte tarım ve hayvancılık etkin bir şekilde yapılıyor.

Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin akılcı, bilime dayalı öncülüğü ilçede, üreticilerin kaderini, tarımın rotasını değiştirecek ve ürün katma değerini artıracak düzeyde.

Nasıl mı?

Başkan Mehmet Kanar ürün deseninin çeşitlendirilmesi için ciddi bir çaba gösterdiklerini ve üreticiyi desteklediklerini anlattı:
“Tarımsal alanda domates, biber gibi ürünler fabrikaların yatırımına ve verdiği fiyatlara bağlı. Biz alternatif ürün araştırması yaptık.

 Ürün desenini genişletmek istedik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden hocalarımızdan destek aldık. Toprak analizleri yapıldı. Hangi toprakta hangi ürünün verimli yetişeceğini saptandı. Ocaklı’dakara mürver; Körökem’de lavanta ekimi yapılıyor. Karabiber ekimine yönelik de çalışmalar var.

Güvem’de yabanmersini ekildi, normalde 3 yılda ürün verirmiş, ama bir yılda verdi. 5 dönümde ekilmişti; ürünü alan firma ‘100 dönüm eker misiniz’ dedi…

Killik’te 50 dönüm bamya ekildi. Mısır ekiliyordu, domuz geliyordu. Bamyaya domuz giremiyormuş. Bütün köylü bamya ekmeye başladı.

Üreticinin sıkıntısı çok. Bilgiye erişemiyor. Önder Çiftçi Derneği kurduk. Orman Bölge Müdürlüğü, Ziraat odaları, Tarım İl Müdürlüğü hepsi birleşti.
Kamu kurumları çiftçiye ya da besiciye destek veriyor, ama köylünün haberi yok. Biz belediyeye 3 veteriner ve ziraat mühendisi aldık.

Hangi kurumdan ne teşvik geldiyse gidip üreticilere anlatıyorlar; projeler için ‘Gelin biz yapalım’ diyoruz. Bu desteği de veriyoruz.

Çağrı Merkezi ve Çiftçilik danışma merkezi kurduk. Üreticiler her zaman arayıp danışabiliyor. Üreticilerimizin daha bilinçli üretim yapıp daha çok gelir elde etmeleri için çaba gösteriyoruz…”

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?