Ördekli Kültür Merkezi’nin karşısında Abdal Mehmet Cami ve Türbesi karşısında müze gibi bir antikacı vardı…
Murat Seren'e ait antikacı dükkânı iki katlı kara tuğla binaydı
Eski gramofonlardan taş plaklara, radyo ve teyplere, dergilere, her türlü cam ve porselen eşyaya dek pek çok antika vardı.
Mekan aynı zamanda kafe olarak da hizmet veriyordu, hem de Bursa Antikacılar Derneği Merkezi’ydi.
Bursa Antikacılar Derneği Başkanı da olan Murat Seren'in bulunduğu sokağa dair hayali vardı. Sanat sokağı olması için proje hazırlayıp Osmangazi Belediyesi'ne sunmuştu.
Kafenin önünde oluşturulacak Sanat Sokağı'nda antika meraklılarının ellerindeki eserleri sergileyeceği, alım satımının da yapılacağı ortam sağlanacaktı.
Kırsal mahalleleri hariç eski Bursa'dan tarihi mirası olmayan Nilüfer'de bile antika pazarı varken, neden tarihi kent merkezi olan Osmangazi'de olmasındı...
Olmadı…
ÖNCE YIKILDI, SONRA DA YANDI!
Antikacı dükkanının yanı başında inşaat başlamıştı. Temel kazısı yapılıyordu. Hafriyat alanında çökme oldu. Binanın bir kısmı yıkıldı. Murat Seren sosyal medya hesabından Bursa'nın yanı sıra tüm Türkiye'deki antika severlere ve antikacılara seslenmişti:
"Yan tarafına yapılan inşaat yüzünden tahlisiz kaza başıma geldi antika eşyalarla hınca hınç dolu evim ve antika seven herkesin her gün uğradıkları antik kafe çay bahçem, kısa bir süre sonra tamamen yıkılacak. Birçok malzemem ve antikalarım enkaz altında kaldı. Tüm antika eşyalarımı ve kafede kullandığım her şeyi uygun fiyata vereceğim..."
Bursa ve Türkiye'nin çeşitli illerinden antikacılar ve antika eşya sevenler gelip alışveriş yaptı.
Yine de çok sayıda antika eşya binadaydı. 16 Nisan’da binadan kalanlarla içindekiler cayır cayır yandı, küle döndü.
Yetmezmiş gibi yangın sırasında oğlu ile bir grubun saldırısına uğradı ve hastanelik oldu.
Ve MS Antik Kafe tam bitti derken...
MS Antik Kafe kelimenin tam anlamıyla küllerinden yenden doğdu. Murat Seren’i, antika sevdasından ne yıkım, ne de yangın durduramadı.
MS Antik Kafe, adına yakışır antikalardan, anılarımızdan oluşan bir dekorasyonla Bursalılara hizmet verecek.
Sadece adres farklı…. Mudanya yolu’nda Köftecİ Yusuf’a yakın, Karaman Metro İstasyonu civarında... Hayırlı olsun.
10 PARMAĞINDA 20 MARİFET OLAN AKADEMİSYEN:
İBRAHİM ÖZTAHTALI
Bu yıl ikincisi düzenlenen Yeni Tiyatro Dergisi 2. Uluslararası Emek ve Başarı Ödülleri İstanbul’da dağıtıldı.
Tiyatroya Akademik Katkı Ödülü, BUÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Drama Yazarlığı ve Dramaturji ASD Başkanı ve BUÜ KARAKUM Müdürü Dr. Öğr. Ü. İbrahim İ. Öztahtalı’nın oldu.
Çok ama çok da haketti…
İbrahim Öztahtalı’yı 2000 yılında üniversiteye yönelik bir ek çıkartırken tanımıştım. O tarihte Fen Edebiyat Fakültesi’nde genç bir öğretim görevlisiydi.
Lami'i Çelebi ve Lügat-ı Manzumu (Tuhfe-i Lami'i) adlı kitabını yayınlamıştı… Onunla ilgili ilk haberi yapan gazeteciydim Ve çok emindim, önümüzdeki yıllarda bu genç akademisyen ile ilgili pek çok yazı yazacaktım…
Öyle de oldu…
Marmara Depremi yeni olmuştu. Arama Kurtarma Ekibi’ndeydi. Eğitimler veriyordu Anaokulu öğrencilerine drama yoluyla deprem anında ne yapacaklarını öğretiyordu.
Sonrasında Üniversite’nin Halk Kültür Sempozyumu’nda çok aktif görev aldı.
Çocuklara TV programları yaptı. Köy okullarında kütüphaneler oluşturdu.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde Kızılay Şubesi’ni kurdu. Kızılay Gönüllüsüydü…
Son 10 yıldır da TRT’de belgesel programları yaptı. 2020’de proje koordinatörü olarak yer aldığı 'Bıçak İzi' isimli belgesel TRT’de yayınlandı ve çeşitli ödüllere layık görüldü.
Otomotiv sektöründe önemli bir buluş olarak kabul edilen, yolcu ve sürücü güvenliği ile ilgili buluşuyla “Proneck”in incelemeli patentini aldı.
Dağcılık, dalış ve rafting sporlarıyla profesyonel olarak ilgileniyor.
2016’da ORSA Özel Öğretim Kurumlarını kurdu. Uzun yıllar Vali danışmanlığı yaptı. “Geleceğin Eğitimi Yeni Nesil Dersler” proje başlığıyla Millî Eğitim Bakanlığına 9 ders programladı.
Uluslararası Patent Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Kalite Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Nilüfer BUGES Görme Engelliler Spor Kulübü Başkan Yardımcılığı, Uludağ Koleji Bilim Kurulu Üyeliği, Uludağ Gelişim Akademisi Başkanlığı görevlerini sürdürüyor
Hep elinde yazdığı yeni kitaplarla, yeni projelerle geldi ziyaretime.
Doğru okuma öğretimi üzerine özgün bir tez geliştirdi. Sürekli yazıp çizdi, sürek üretti.
Bence, pek çok dalda pek çok ödülü hak ediyor.
İstanbul’da Kadıköy Açık Hava Tiyatrosu’nda yapılan ödül töreninde onur ödülü alan isimler arasında; Selçuk Yöntem, Oktay Kaynarca, Bergüzar Korel, Ediz Hun, Nevra Serezli de yer almıştı.
Öztahtalı, törende verdiği mesaj ise tam ona yakışır türdendi:
“Üniversitem ve Fakültem adına aldığım bu Uluslararası ödülü Bursa’da geleneksel tiyatromuzun köklerini oluşturan Karagöz ve Hacıvat’a armağan ediyorum.”