Kadın girişimciler destekleniyor

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Kadın girişimciler destekleniyor
30-09-2021

Emine Yavuz Gözgeç   geçtiğimiz günlerde Yıldırım Belediyesi Şükraniye Girişimcilik ve Eğitim Merkezi ile Herdem Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni ziyaret etti. 
Yıldırım Belediyesi tarafından ilçede hizmet veren 15 Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezi bulunuyor. Ayrıca 7 de kadın kooperatifinin faaliyeti var; hedefleri ise bu sayıyı 14’e çıkarmak. Merkezlerde kadınlara yönelik girişimcilikten E-Ticaret’e dek eğitimlerin yanı sıra Halk Eğitim Merkezleri ve İşkur aracılığıyla meslek edindirmeye yönelik kurslar da açılıyor.

Bu başarılı uygulama Bursa’da belediyeler arasında ilk ve tek. Yıldırım’da kadın kooperatiflerinin gelişmesinin altında yatan nedenlerden biri de bu. Yıldırım Belediyesi’nin ilgili bürokratları mahallelerde toplantılar yapıyor, yörenin kadın ve üretim potansiyeli ve ürün yelpazesine göre kooperatif öneriliyor ve destekleniyor; ya da kadın Girişimcilik ve Eğitim Merkezi kuruluyor.

Şükraniye Kadın Girişimcilik ve Eğitim Merkezi’nin sorumluluğu Herdem Kadın Kooperatifi’nde. Herdem’de kadınlar ev tekstili, el sanatları ağırlıklı üretimde bulunuyor.

 Emine Yavuz Gözgeç’in Herdem’i ziyaretinde kadınlarla görüştü, sorunları ve talepleri dinledi, görüş alışverişinde bulundu ve üretilen ürünleri inceledi. Gözgeç ile kısa da olsa söyleşi yapma fırsatını buldum.

“BİZ KOOPERATİF KURMUYORUZ!”

Bir ara Ak Parti olarak kadın kooperatiflerini de kapsayan bir toplantı düzenlenecekti. Orman yangınları çıkınca ertelenmişti. Gözgeç’e o konuyu sordum şöyle yanıtladı:

“Biz kooperatif kurmuyoruz. Kadınlarla bürokratları buluşturuyoruz. Devletin güler yüzünü gösteriyoruz. Bir de başarılı örneklerle de buluşturuyoruz. Kadınlarımız ‘ O başarmış, ben de yaparım” diyor.

Ak Parti Genel Merkez Kadın Kolları olarak ‘81 İlde Kadın Emeği Türkiye’nin İstikbali’ üst başlıklı ‘Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda” alt projelerini yapıyoruz.

Tüm illerde meslek edinmek ve iş kurmak isteyen kadınlara bölgenin coğrafi ve sosyolojik durumu göz önüne alınarak planlanan, İŞKUR, KOSGEB, Ticaret İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı vb. kamu kurum ve kuruluşların sağladığı hibe, destek ve fon projelerini anlatıyoruz. Böylece kadınların ülke ekonomisine ve kırsal kalkınmaya katkı sağlamaları için yönlendirmiş oluyoruz… “

BURSA’DA KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLENİYOR

Emine Yavuz Gözgeç Bursa’dan da örnekler verdi:

“Bursa’da çok kadın girişimciliğinin desteklendiği çok başarılı örnekler var. Karacabey’de Ekinezya yetiştiriliyor. Kadınlarımız ürettiklerini Trendyol’da satıyor. Yerel yönetimlerin desteği, kadınlarımızın istekli ve kafalarında bir projelerinin olması önemli.

Kadın Girişimcilik Merkezleri ve Kooperatifler çok önemli. Her yörenin kendine özgü bir şey üretmesi de öyle. Yerel yönetimler, kamu, STK ve üniversite işbirliğini önemsiyoruz. Büyükşehir Belediyesi Kalkınma Kooperatifleri ve köy dernekleriyle toplantı yaptı.

Vefa destek paketleri için buralardan alımlar yapıldı. Hangi köy derneğinin neye ihtiyacı varsa desteklendi. Bu iletişimi biz başlattık; Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş da sahiplendi…”

Emine Yavuz Gözgeç Bursa genelinde Tarım Bakanlığı’na bağlı 14; Ticaret Bakanlığı’na bağlı 12 olmak üzere toplam 26 kadın kooperatifi ile 28 üreten kadın derneği olduğuna dikkat çekti.

EKO TURİZM, HAYVANCILIK, LİDERLİK DESTEKLERİ VAR

Kadın dernek ve kooperatiflerinin proje yazarak Ticaret Bakanlığı’ndan, BEBKA’dan destek aldıklarını anımsattı;

 “Mustafakemalpaşa’da Karaoğlan Manda Köyü Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi BEBKA desteği alarak Karaoğlan Manda Evi’ni yaptı. Oylat’ta, Aksu’da BEBKA destekleri alındı. YILKAKOOP Ticaret Bakanlığı’ndan destek aldı.

Çok sayıda örneğimiz var, daha da artacak. Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu var.AB IPARD tarımsal kalkınma proje çağrılarını bildiriyor.
Eko turizm, hayvancılık; Liderlik projeleri var mesela. Bursa İznik, Orhaneli, Keles, Harmancık proje desteği aldı. TKDK uzmanı gidiyor, yöredeki Ziraat Odası ve muhtarlarla bir araya geliyor ve ‘Burayı nasıl kalkındırırız?’ diye bir çalışma yapıyorlar.  Orhaneli’nde yaban mersini üretiliyor. Lavanta üreten ve lavanta yağı çıkaran yörelerimiz var…  Bu örneklerin sayısı önümüzdeki süreçte daha da artacak…”

NEREDE KALMIŞTIK…
Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç Bursa’da olduğu sürece sürekli sahada. Üreten kadın dernekleri ile kadın kooperatiflerini sürekli ziyaret edip bilgi alışverişinde bulunuyor ve desteklemeyi sürdürüyor…

Öte yandan o gün Gözgeç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde Kadın Kolları Genel Merkezi tarafından kadınlarla ilgili yeni bir projenin hayata geçirileceğini söylemiş ama ne olduğu konusunda “Sürpriz” diyerek bilgi vermemişti.

Muhtemelen dün açıklanan “Nerede Kalmıştık…” başlıklı “Eğitim Seferberliği Projesiydi değindiği konu.   Proje kapsamında kadınların yarıda kalmış eğitimlerini açık öğretim aracılığıyla tamamlamaları desteklenecek ve yarıda bırakmış veya lise eğitimine başlayamamış kadınların lise diploması almaları hedefleniyor.

Bu nedenle açık öğretim ve olgunlaşma enstitülerinin kayıtları 15 Ekim’e kadar uzatıldı.

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?