Geçtiğimiz günlerde yolum Ata Bulvarı’nda faaliyet gösteren Ata Akademi Poligom’a düştü. Önce kafeterya sandım; sonra fark ettim ki orası bir atış poligonuydu. Ama öyle filmlerde falan gördüğünüz ya da 20, 30 yıl öncesinden denk geldiğiniz yerlerle hiç alakası yok.
Nasıl tarif etsem… Şöyle diyebilirim; yeni nesil, modern bir yer… Zaten girişinde Kurtuluş Savaşını anlatan devasa bir pano ile karşılaşıyorsunuz…
Sağda çok şık dekore edilmiş bir kafeteryası var; adı Skull Cafe; çeşitli bitki çayları, kahveler, meyve suyu kokteylleri gibi ikram seçenekleri sunuluyor. İnsanı rahatlatan bir yer… Gerisinde bir atış poligonu olduğu insanın pek de aklına gelmiyor.
Ateşli silahlara ve kullanımı çoğu insanları ürkütür. Zira ölümü anımsatır.
Ama Ata Akademi Poligon hiç ürkünç bir yer değil. Dürüst olayım; atış yapasım geldi…
(Poligonda dolanırken, birden burnumun direği sızladı. Bir arkadaşım vardı; benden 15 yaş büyük; annesi Roman, babası Yörük’tü. Yaman kadındı. Adı Hanım’dı, ben de ona Hanım Ağa derdim. Havalar biraz soğudu mu; kürkünü giyip sokağa çıkardı. Ölen kocasından çok mal kalmıştı, zengindi yani! Çeşit çeşit kürkleri vardı; “Hanım ağa, artık bunların modası geçti” diye homurdansam da “. Havası var be ya, bana iyi geliyor. Zenginliktir, ne anlarsın be fukara sosyalci” deyip benimle kafa bulurdu.
Karabatak gibiydi, bir görünürdü, bir yok olurdu. Son yok oluşundan beri 16 yıl geçti. Birlikte sapa dağ yollarında gezerdik. Çok eğlenirdik. Arabayı şoförü Adem abi kullanırdı. Rahmetli silahsız gezmezdi; sıkı nişancıydı. Bir kızı vardı; sarışın mavi gözlü. Kızını okutmuştu, İstanbul’da yaşıyordu, avukatlık yapıyordu. “Kısmetini karartırım” diye kendini kızından uzak tutardı.
Arkadaşım Hanım Ağa’yı özledim. Keşke hayatta olsaydı, buluşsaydık yine; kendimizi ırak yollara, dağlara atsaydık… Yaşasaydı onu Ata Poligon’a götürürdüm. Yıllar geçtikçe insan eksiliyor; özlediklerinin sayısı artıyor…)
GÜVENLİK TEDBİRLER EN ÜST SEVİYEDE
Neyse… Ata Bulvarı’ndaki Ata Poligon’un sahibi Tolgahan Hançer… Bursa’da böyle bir poligon olduğunu hiç bilmiyordum. Çok eskiden Acemler’de vardı. Sanırım kapanmış. Şu anda kentte sadece 2 poligon var.
İnsanların eline ateşli silahları aldığı bir poligon açmak öyle herkesin yapabileceği bir şey değildir, çok zor olmalı. Bu soruyu Tolgahan Hançer’e sordum; “Evet zor.. Başta İçişleri Bakanlığı’ndan olmak üzere pek çok izin alınması gerekiyor. Güvenlik tedbirlerinin en üst düzeyde gerçekleşmesi şart. Burası için TSE’den bile belge aldık” dedi.
Ata Akademi Poligon çok katlı bir apartmanın giriş katında faaliyet gösteriyordu; işletmenin poligon kısmında bazı yapısal özelliklerin olması gerekiyordu.
“Apartmanlarda en büyük sorunlardan biri de üst, alt ya da yan dairelerden gelen seslerdir. Siz bu sorunu nasıl çözdünüz?” sorusuna Tolgahan Hançer şu yanıtı verdi:
“Atış yapılan alanın yani poligonun hem ses geçirmez hem de kurşun geçirmez olması gerekiyor. Donanımı çok özeldir.10 ton çelik zırh kullanıldı. 50 santim duvar kalınlığı var…”
Anladığım kadarıyla ses yalıtımı ve güvenlik için çok özel ek donanımlara kullanılmış. Tolgahan Hançer Ata Poligonu 1,5 yıl önce açmış. Tam da Kovid-19 salgınının ve kapanmaların başladığı dönemde; “Türkiye’de salgının başladığı gün benim ruhsatım çıktı” diyor. Bu da bir şans işte!
İnsanlar neden silah atışı yapmak ister? Şu anda en büyük etken gündelik stresten arınmak olmalı diye düşünüyorum. Bir de silahla ateş etmeyi sevdiklerinden olsa gerek.
İnsanlarımızın silah düşkünlüğü malum. Bazı kişiler düğünlerde ya da sokaklarda hatta evlerinde, balkonlarında silahla ateş ettiklerinde hiç amaçlamadıkları halde insan canına kast edebiliyorlar.
Böyle başıboş maganda kurşunlarıyla ya da yorgun mermilerle yaşamını yitiren ya da yaralanan çok sayıda insan var. Gelişigüzel bireysel silahlanmaya, insanların ateşli silah taşımasının kolaylaştırılmasına, önüne gelenin beline silahı takıp sokaklarda gezmesine de karşı olduğumu belirtmeliyim.
Atış mı yapmak istiyorsunuz? İşte size Ata Poligon… Gidin orada atış yapın! Hem varsa silah tutkunuzu tatmin etmiş olursunuz, hem de hiç kimseye zarar vermemiş olursunuz…
TEMEL SİLAH EĞİTİMİ VERİLİYOR
Peki hiç eline silah almamış olan kadınlar da gelebilir miydi Ata Poligon’a; Tolgahan Hançer “Elbette. Kadın erkek herkes gelebilir. Hatta kadınların giderek artan bir ilgisi var; çok da başarılı oluyorlar. Buraya aileler geliyor. Özel eğitmenlerimiz var. Kişinin silah sahibi olması şart değil. Kişi kendi ruhsatlı silahı ve mermileriyle de gelebiliyor, buradaki silah ve mermileri de kullanabiliyor.
Hiç silah kullanmamışsa, önce silaha dair temel eğitimi veriyoruz. Atış ve nişan alma sonraki aşama oluyor. Hafta sonları yoğunluk olduğundan randevulu çalışıyoruz. Hafta içinde de çok gelen oluyor.18 yaşından büyükler kendileri gelebiliyor; ama kişi 16, 17 yaşındaysa velisiyle gelmek zorunda.”
Tolgahan Hançer “Silah bir kültürdür. Bu bir eğitim kültürüdür” diyor.
Ata Akademi Poligon, ayrıca özel güvenlik firmalarının temel ve yenileme atış eğitimleri konusunda yenilikçi bir çözüm ortağı olarak hizmet veriyor. Eğitmenlerin tamamı ise bu alanda uzmanlaşmış kişiler.
Fiyat politikası da çok şeffaf; atapoligon.com’dan fiyatları görmek mümkün. Fiyatlandırma mermi başına ücretlendirme şeklinde.
Poligonda hedef mesafesi ise 5 ile 25 metre arasında değişiyor; zoom özellikli kameralar mevcut. Atıcı tarafından kontrol edilebilen raylı sistemleri olan 5 kulvarda hizmet veriyor. Bünyesinde yerli ve ithal silahlar da olan Ata Akademi Poligon aynı zamanda silah eğitimi ve silah ruhsatı konularında danışmanlık hizmeti de veriyor.
Ata Akademi Poligon’da ruhsatsız silahla atış yapmak yasak! Silah bulundurma ruhsatı olanlar ancak nakil belgesi ile gelebilirken, taşıma ruhsatı sahipleri kayıt yaptırarak kendi silahlarıyla atış yapabiliyor.