İncirli Meydanı’na kavuştu…

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
İncirli Meydanı’na kavuştu…
10-12-2021

Yıldırım Bursa’nın en sıkışık, metrekareye en fazla konut ve insanın düştüğü ilçedir… Bünyesinde hem tarihi  Bursa mahallelerini hem de 1970’li yıllardan sonra çarpık yapılaşma ile oluşan mahalleleri barındırır…

Plansız kentleşen mahallelerde kentsel dönüşüm ve planlama çalışmaları sürüyor… Ancak ilçenin eski yerleşim alanlarında hizmet üretecek herhangi bir merkez ya da park, meydan yapmak için boş alan neredeyse hiç yok. Ancak kamulaştırma yoluyla elde edilebiliyor.

 Emirsultan, Yeşil, Mollaarap, Namazgah, Yıldırım külliyesinin bulunduğu mahalleler tam da bu tanıma giriyor. Misal Meydancık, Hacıseyfettin, Selimzade, Davutkadı Mahalleleri…

Çoğu 30, 40 yıllık apartmanlardan oluşuyor. Ankara yolunun altı, üstü gibi çarpık ve kaçak yapılaşma yok. Ama yan yana 5, 6 katlı apartmanlar var. Mahalleye yakın tek park Kamberler Parkı… Orası da mahallenin eski sakinleri tarafından sahiplenmiş durumda; öyle diğer mahalle sakinlerinin rahat rahat oturabileceği, yürüyüş yapabileceği, çay içip dinlenebileceği bir yer değil…

 Tarihi Bursa mahallelerinde sadece restore edilen tarihi hamam ve medreselere kültür merkezi işlevi yüklenebiliyor. Onların da kapasiteleri bir Ördekli Kültür Merkezi gibi değil; dolayısıyla çok yönlü bir kullanımı söz konusu olmuyor.

Hacıseyfettin’de; İncirli Caddesi’nin bitiminde durakların bulunduğu yerde çok hoş bir meydan yapıldı. Farklı bir düzenlemesi var.

Meydana serpiştirilen üçgen alanlara ağaçlar ve çiçekler dikildi. Hatırlarsınız, tarihi çınar kurumuştu; lodosta yıkılıp cana ve mala zarar verecek hale gelmişti. Mecburen kesilmiş ve yerine küçük bir çınar dikilmişti.

Hemen yanı başında yapılan İncirli Meydanı’nda üçgen toprak alanlarda üç güzel çınar var.  Biri oldukça büyük; 6, 7 metre yüksekliğe sahip. Gece yarısı vinçle dikildiğini biliyorum.
İncirli Meydan’ının arsası geçmiş belediye döneminde istimlak ile edinildi. Orada iki katlı eski evler vardı. Onlar yıkılmıştı.

Oktay Yılmaz’ın başkanlığı döneminde projelendirildi ve yapımına başlandı. Tarihi dokuya uygun bir şekilde yüksek bir istinat duvarı yapıldı.

 Duvarların dibinde meydanın iki yanında oturma alanları ve toprak alanlarda peysaj düzenlemesi var. Tamamlanalı bir ay filan oluyor; insanlar yağmurlu havalar haricinde havanın soğuk olmasına bakmadan orada oturup dinleniyor…
Dün İncirli Meydanı’nın açılış töreni vardı… Açılışa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım İlçe Müftüsü İbrahim Halil Demir, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Setenay Yüksel Olguner, Ak Parti Yıldırım İlçe Başkanı Ali Erbay, Kutlucan Holding Yönetim Kurulu üyesi Oğuzhan Kutlucan, mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri, belediye bürokratları, Hacıseyfettin Mahallesi Muhtarı Neşe Gülyurt Palmanak ile civar mahalle muhtarları,  mahalle sakinleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Başkan Oktay Yılmaz Yıldırım’ın alan olarak Bursa’nın yüzde 1’ini oluşturmasına karşın nüfusun yüzde 21’inin burada yaşadığına dikkat çekti.

Başkanı Oktay Yılmaz Yıldırım’da yapılan Mevlana Kentsel dönüşümü, planlama ve yeşil alan, spor, kültür ve yaşam merkezleri gibi hizmetleri özetleyerek şunları söyledi:

Göreve geldiğimiz 2,5 yıllık zaman dilimi içerisinde çocuklarımız, gençlerimiz, kadınlarımız ve Yıldırım için çalıştık. Yine vatandaşlarımızdan aldığımız güçle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 İlçemize kazandırdığımız hizmetlerin bir yenisini olan ‘İncirli Meydanı’nı hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz.

 İncirli Meydanı her ne kadar Hacıseyfettin Mahallemizin sınırları içerisinde yer alsa da yakın mahallelerimizden de birçok insanımızı kucaklayacak. Dinlenme alanları, bankları ve yeşil alanlarıyla Yıldırım’a değer katacak

İncirli Meydanı, hemşerilerimizin nefes alabileceği bir sosyal yaşam alanı olacak. İlçemizin tarihi dokusuna uygun olarak hayata geçirdiğimiz İncirli Meydanı projemizin tüm Yıldırımlılara hayırlı olmasını diliyorum. Hep birlikte yeni bir Yıldırım’a doğru emin adımlarla ilerliyoruz…”

Başkan Vekili Ahmet Yıldız şunları söyledi:

“İncirli Meydanı bölgenin önemli bir ihtiyacını karşılayacak. Kent kimliğinin ön plana çıkarılıp, vatandaşların konforlu bir yaşam sürmesi için çalışmalar yapan Yıldırım Belediyesi ve Belediye Başkanımız Oktay Yılmaz’ı tebrik ediyorum.”

Hacıseyfettin Mahallesi Muhtarı Neşe Gülyurt Palmanak da yaptığı konuşmada mahalleye kazandırılan İncirli Meydanı için Başkan Oktay Yılmaz’a teşekkür etti…

Açılış sonrası Başkan Oktay Yılmaz uzun süre muhtarlar ve mahalle sakinleriyle sohbet etti. Bu arada, Yıldırım Belediyesi görevlileri ihtiyaç sahibi olanlar da dahil olmak üzere vatandaşların taleplerini not aldılar. Halka ise nohutlu pilav ile ayran dağıtıldı.

Şimdi… Ben Hacıseyfettin Mahallesi’nde oturuyorum. 10 yıldır belediyenin varlığını çöp toplama hizmeti dışında hissettirecek bir hizmet görmemiştim.

Özellikle de pandemiden beri Yıldırım Belediyesi varlığını mahallede hissettirdi. Belediye ekipleri halka sıcak yemek dağıttı; halkın toplu bulunduğu alanlar sık sık temizlendi. İncirli Meydanı öncesinde yaşlıların oturup dinlendiği tek yer Emirsultan Mezarlığı’nın bitiminde İncirli Caddesi’ndeki durakların bulunduğu alan! Park falan değil; park gibi bile değil!

Tek boş yer orası olduğundan mezarlığın hemen dibinde “Depremde toplanılacak alan” tabelası var. Valilik koymuş! Yan yana ve ayakta olmak üzere en fazla 200 kişi sıkışabilir! Onlar da ne yapsın, başka boş alan yok!

Genç muhtarımız Neşe Gülyurt Palmanak çok çalışkan… Mahallenin sorunlarını yerel yönetimlere aktarmak adına çok gayretli.

Mahallenin şu andaki en büyük eksiği bir hizmet konağının olmayışı. Kursların açılacağı, aile sağlığı merkezi ile muhtarlık binasının olduğu bir binaya ihtiyaç var.

Hacıseyfettin Camisi’nin yanında boş bir alan var. Büyükşehir tarafından bir kısmının kamulaştırması yapılmış. Oraya bir mahalle konağı yapılırsa mahallenin sıkıntısı kalmaz; İncirli Caddesi, Beyazıt Caddesi sakinleri ile Yeşil Caddesi’nin alt tarafında yaşayanlara hizmet verilir.

‘İŞ DÜNYASI BULUŞUYOR’

İstanbul'da 18 Aralık’ta başlayacak olan "İş dünyası buluşuyor" konulu toplantıya, Türkiye'de değişik sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşların üst düzey yetkilileri katılacak.

Dünya İş Platformu Genel Başkanı Süreyya Yıldız ve Başkan Yardımcısı Mete Sağlam, tarihi Sultan Sarnıcında yapılacak toplantıya, ilginin oldukça yoğun olduğuna dikkat çekti.

"Yeni Dünya Düzeni ile Yeni Ticari Stratejiler" in ele alınacağı toplantıda, iş insanlarının yeni ticari rotaların belirlenmesi gündeme gelirken, çeşitli konularda görüş alışverişi gerçekleşecek ve iş bağlantıları kurulmasına vesile olacak.

KIDER’DEN KÖY OKULLARINA EĞİTİM DESTEĞİ

Bursa’da faaliyetlerini sürdüren MUŞ KIDER (Kızılağaç Beldesi ve Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) ‘Bursa’dan Muş’a Uzanan Yardım Eli’ projesini hayata geçiriyor.
Erdal Civak’ın başkanlığnı üstlendiği Muş KIDER, Muş ve Kızılağaçç’ın 18 köyünde yaşayan çocuklara önceden tespit edilen ihtiyaçlar doğrultusunda kitap, kırtasiye, kıyafet ve oyuncak desteğinde bulundu.

KIDER Başkanı Erdal Civak “Geleceğimize yön verecek olan en önemli hususlardan biri de çocuklarımızın eğitimidir. Biz de KIDER olarak bu alanda elimizden gelen desteği ve dayanışmayı hayata geçiriyoruz. Derneğimizin destek olduğu çocuk sayısı her yıl daha da artıyor. Eğitimi çok önemsiyoruz ve bu alanda çok sayıda yardım kampanyası düzenliyoruz” dedi. Civak köylerde eğitim gören çocukların desteklenmesine yönelik projeleri sürdüreceklerini söyledi.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?