Başkan Aktaş; “Biz bu işe çok yakışıyoruz!”

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Başkan Aktaş; “Biz  bu işe çok yakışıyoruz!”
23-12-2021

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) düzenlenen toplantıya Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuki İşler Dairesi Başkanı Sancar Mülazımoğlu, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz ile Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın hazır bulundu…
Her masaya konulan isimliklerin bir kısmını okuyabildim. Ancak gördüğüm kadarıyla çağrı yelpazesi oldukça geniş tutulmuş. Görebildiğim kadarıyla turizm sektörü STK’larından tutun da tüm Belediye Başkanları, Kent Konseyi Başkanları, esnaf odaları, BTSO ve Ticaret Borsası temsilcileri, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin etkinliklere katkı sağlayacak öğrenci toplulukları çağrılmış…

Ancak 17 ilçenin belediye başkanları arasında tek katılan Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’dı. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız da toplantıya katılanlar arasındaydı. Diğer belediyelerden de temsilci düzeyinde katılım olduğu söylendi. Ama söz alan olmadığından fark edemedim.

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDEN GÜÇLÜ KATILIM

En güçlü katılım ise Bursa Uludağ Üniversitesi’nden geldi, 6,7 öğretim üyesi, öğrenci topluluk temsilcileri, daire başkanlarıyla katıldılar ve oldukça ciddi öneriler sunuldu. Toplantıda Bursa Valisi Yakup Canpolat da konuya çok hakimdi ve o da bir dizi öneride bulundu…

Toplantıdaki dile getirilen öneriler arasında “Bursa’da müzelerin toparlanması, konserler, Orta Asya’dakiler de dahil geleneksel Türk çalgılarından oluşan bir müze oluşturulması, sempozyumlar,  Türk Cumhuriyetlerinin en önemli resim sanatçılarının eserlerinin yer aldığı sergi; TÜRKSOY kapsamındaki ülkelerin  önemli şair ve edebiyatçılarının Bursa’da ağırlanması, ortak yemek kültürünün yansıtılacağı gastronomi etkinlikleri; BUÜ öğretim üyelerinin yürüttüğü kitap çalışmaları, bilimsel sempozyumlar,  Türk Kurultayı, otantik çalgı müzesi,  ”  gibi çok sayıda öneri yer aldı.
Şimdi… Herkes car carcar konuşmayı, eleştirmeyi  biliyor… Ama “İstişare” amaçlı bir toplantıya katılıma gelince imtina edenler var… Mutlaka önemli bir mazereti olanlar da vardır, ama davet edilip de katkı sunmak yerine başka işleri tercih edenlerin de olduğundan eminim. Haa, bu arada ben de oraya yönetim kurulu üyesi olduğumdan Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ni temsilen gittim ve önerilerimizi de sunduk.

‘TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ BURSA’ YOL HARİTASI

Kısa bir hatırlatma yapacak olursak…
Bursa Özbekistan’ın Hiva kentinde gerçekleşen TÜRKSOY’un 38’inci dönem toplantısında “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmişti…
Geçtiğimiz ay Zindankapı’da Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen toplantıda çalışmaların startı verilmişti…
Şimdi de bir nevi kent zirvesi düzenlenerek yol haritası üzerinde kent dinamiklerinin görüşleri alındı…
Toplantıda Kültür AŞ Genel Müdürü Fetuhllah Bingül, Bursa’nın Türk Dünyası Başkenti olma sürecini özetledi; bugüne dek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Organizasyon sürecinin Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ koordinasyonunda sürdürüleceğini anlatan Bingül,  görüş ve önerilerin ya da sunulacak katkıların Kültür AŞ’ye yazılı olarak ya da tdkb@bursakultur.com adresine E-Posta olarak iletilmesini istedi.

Bursa Valisi Yakup Canpolat şunları söyledi:

 “Türk dünyası kültür başkenti seçilen Bursamız için 2022 yılında neler yapacağız, bunları konuşmak için istişare toplantısı gerçekleştirdik.

 Bursa’mızın kültür başkentliği konusunda uygulayacağı etkinlik takvimini görüşüp istişare ettik. Ayrıca önümüzdeki yıl, Türk Dünyası Göçebe Oyunları Bursa’da oynanacak. Yine Bursa UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağına dahil edildi. 2022 yılında kentimizi dünyaya ve Türk dünyasına tanıtıcı faaliyetlerin en iyi şekilde yapılmasını hedefliyoruz…”

‘BİZ BURSA OLARAK TÜRK DÜNYASI BAŞKENTİ OLMALIYIZ’

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş; “2013 yılında ilçe başkanıydım. Bir arkadaşım vasıtasıyla Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu öğrenmiştim. 2018’de Belediye Meclis üyemiz İhsan Bilgili ‘Biz Bursa olarak Türk Dünyası Başkenti olmalıyız’ demişti.  Bursa Bu iş için çok uygundu.  Yerel seçimlerden sonra bu isteğimizi ortaya koyduk ve  2022 için gerçekleşti” dedi…
Türk Dünyası Kültür Başkenti’ unvanının bütün Bursa’da heyecan oluşturduğunu söyledi:

 “Bu heyecanı dalga dalga toplumun tüm kesimlerine yaymaya çalışıyoruz. Bugün de başta Büyükşehir meclisinde grubu bulunan siyasi partiler olmak üzere belediye başkanlarımız, başkan yardımcılarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımızla, üniversitemizle beraber, yapılacak çalışmalarla ilgili bilgilendirme amaçlı bir araya geldik.

 Ocak sonu itibariyle inşallah Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy ve tüm Türk dünyası kültür bakanlarının katılımıyla Bursa’da yapılacak toplantıda, gerekli lansman çalışması kamuoyu ile paylaşılacak.

Bursa hepimizin ortak değeri. Türkiye'nin en nadide şehirlerinden biri. Dolayısıyla bu değere hep beraber sahip çıkmak adına bugün önemliydi. Başta valimiz olmak üzere destek veren herkese yürekten teşekkür ederim…”

BURSA’NIN KURTULUŞUNUN 100. YILINA DENK GELİYOR

Başkan Aktaş, Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa etkinliklerinin Bursa’nın işgalden kurtuluşunun 100’üncü yılına Ulucami’nin ilk imamı Süleyman Çelebi’nin ölümünün 600’üncü yıldönümüne denk geldiğini anımsattı.
Ve dedi ki:

“Bursa’nın Türk dünyası başkentliği 31 Aralık 2022’de sona erecek.  Ama Bursa için Avrupa ve Türk dünyasında açılım getirecek. Restorasyonlar ve düzenlemeler, etkinlikler ve yazılı basılı eserler hayata geçirilecek.

Sınırsız bir bütçemiz elbette yok. Şehre dokunan, faydası olan organizasyonları hayata geçireceğiz. Ticaret Borsası Hanlar Bölgesi’nde bir yeri tahsis etti. Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin merkezi orası olacak. Etkinlikleri oradan yöneteceğiz.

Ben siyasi birpartiye  mensubum, ama seçilmiş bir belediye başkanıyım. Tüm kuruluşlarla istişare etmek benim prensibim. Bizim çok ciddi potansiyelimiz var. Biz bu işe yakışıyoruz. Etkinliklerimizi, kmu kurum ve kuruluşlarıyla, belediyelerle, üniversiteyle, STK’larla, BTSO ve Ticaret Borsası gibi kuruluşlarla hayata geçireceğiz.”

‘REKTÖR KILAVUZ; 27 PROJE SUNDUK’

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz ise toplantıya üniversite olarak 6 öğretim üyesi, daire başkanları ve öğrenci topluluklarıyla katıldıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Biz üstümüze düşeni yapmaya hazırız. 27 projeyi yazılı olarak Büyükşehir Belediyesi’ne sunduk. Üniversiteler bulundukları şehrin ortak aklını temsil eder.

Biz üniversite olarak Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü’nü açtık. İznik’teki 2 yıllık Çinicilik ön lisans eğitimini, Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde 4 yıllığa çıkartıyoruz. Tekstil, ipek tasarım bölümlerimiz var. 

Türk  Dünyası Kültür Başkenti Bursa etkinliklerine akademik desteğe hazırız. Somut olmayan kültürel mirasa yönelik çok sayıda çalışmamız var.

Ayrıca üniversitemizin 7 bin yabancı öğrencisi var; 3 bin 500’ü Türk dünyasından gelen öğrencilerimiz. TÜDAM faaliyet gösteriyor.  Üniversitede her yıl Türkistan Toyu yapıyoruz. Bursa’da ve ülkemizde kalıcı olacak bir Türk Kurultayı da düzenlenebilir.”

TÜRKSOY İdari, Mali ve Hukuki İşler Dairesi Başkanı Sancar Mülazımoğlu da 10 yıldır sürdürülen Türk Dünyası Kültür Başkenti uygulamasındaki deneyimleriyle süreç boyunca her zaman Bursa’nın yanında olacakları mesajını verdi.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?