Metal emekçilerinin bir sonraki kararı ‘grev’ mi olacak?

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Metal emekçilerinin bir sonraki kararı ‘grev’ mi olacak?
24-12-2021

Mitingde Bursa’da Türk Metal Sendikası’na bağlı 7 şubenin başkanları da hazır bulundu;

“Bursa Şubesi Başkanı Selda Tekman, Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Ali Noyan, Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Tüfekçi, Bursa 3 No’lu Şube Başkanı İsmail Türk;

Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik, Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem, Tofaş Şube Başkanı Ömürlü Bayram Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz…”
Türk-İş Bursa Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer de oradaydı.

Hava oldukça soğuktu. Miting işçilerin vardiya çıkışları göz önüne alınarak saat 17.00’de başladı. İşçiler Kent Meydanına adeta akın ettiler. Metal işçilerinde yılgınlık yoktu, çok canlı  ve hareketli bir kitleydi. Konuşmacının sözleri sık sık sloganlarla  kesildi. 
Basın açıklaması Emek Şube Başkanı Nizam (Nizamettin) Bilik tarafından gerçekleştirildi…

(Nizam Bilik’in konuşmasının tam metni bursa.com’da var; okumak isteyenler tıklayabilir; linki şöyle; https://www.bursa.com/zafer-bursali-emekcilerin-olacak-n487481/)

Özetle Nizam Bilik MESS’in önerdiği yüzde  12’lik zammın asla kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı; Türk Metal’in Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine getirdiği taslaktan taviz vermeyeceklerini söyledi. 
MESS’in esnek çalışma, deneme süresi gibi teklifleri masaya getirdiğini de anımsattı.
Arabuluculukta ilk toplantıdan da sonuç alınmadığını, alınacağı yönünde de bir kanaatlerinin olmadığını, yasal sürecin bitmesini beklediklerini bu arada protesto eylemlerine başladıklarını, fabrikalarda  mesailere kalınmadığını söyledi.
25 Aralık’taki Gemlik Şube Kongresi’ne Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak katılacak. Orada önemli açıklamalar yapacağı bilgisi geldi. Grev kararını mı açıklayacak?

ARABULUCU SÜRECİNDE DE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Ancak arabuluculuktan da uyuşmazlık çıkarsa işleyen bir yasal süreç var…

Adım adım şöyle:
“Arabulucu tarafların uzlaşması için çaba gösterir, çalışma süresi 15 gündür; taraflar anlaşamazsa 6 gün uzatır.

Anlaşma sağlanamazsa arabulucu hazırladığı raporu Çalışma Bakanlığı’na iletir. Çalışma Bakanlığı da sendikaya tebliğ eder…

Sendika arabulucu raporunu tebliğ ettikten sonra 60 gün içinde 6 gün önceden haber vermek kaydıyla grev kararı alır.

İşveren de lokavt kararı alabilir. İşçi sendikası greve gitmeden işveren lokavta çıkabilir.

Grevi Cumhurbaşkanı 60 gün süreyle erteleyebilir.

Ertelemeden sonra ise doğrudan Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı yetkili olur. 

Ertelemede sendika yüksek hakem kuruluna gitmek zorundadır…

Yüksek Hakem Kurulu işçi sendikalarından 2; işveren sendikası konfederasyonundan 2; Çalışma Bakanlığı’ndan 1; YÖK’ün atadığı 1, Cumhurbaşkanı’nın atadığı 1 temsilci ile Yargıtay’ın en yaşlı üyesinin başkanlık ettiği 8 kişiden oluşur.Kurulda oy çokluğu eşit ise, Başkanın oyunun olduğu taraf kazanır.”

YHK’dan da sendikaları ya da işçileri değil işveren sendikasını memnun eden sonuçlar çıkıyor. Hatta geçmişe yönelik sözleşme hükümlerinde var olan haklarda bile ciddi kayıplar olabiliyor… Yani sendikaların en istemediği şey yüksek hakem kuruluna gitmektir…

TÜM METAL SENDİKALARI MASADAN KALKTI, ARABULUCUDA!

Öte yandan… Metal işkolunda en fazla üyeye sahip olan sendika Türk Metal olduğu için sesi daha çok duyuluyor…

Bir de eskiden yaygın basında sendika muhabirleri vardı, ama yerelde sendika haberlerini ekonomi muhabirleri izlerdi. Şimdi ne ekonomi muhabiri kaldı ne de sendika haberlerini takip eden muhabir…

Sesi gür çıkanın sesi duyuluyor…

Ancak MESS ile TİS görüşme masasına oturan başka sendikalar da var; DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Hak-İş’e  bağlı Özçelik-İş Sendikası…
Bu sendikaların da Bursa’da da örgütlü olduğu işyerleri var.
Şimdi…

Sendikaların MESS’e sundukları taslaklarda Türk Metal ilk altı ay için yüzde 29, geri kalan ikinci ve dördüncü altı ayda enflasyon ve üçüncü altı ayda enflasyon +1 TL isterken…

 Özçelik-İş ilk alt ay yüzde 31, geri kalan altıncı aylarda ise enflasyon +1 TL istemişti.
 Birleşik Metal ise ilk altı ay yüzde 30,89, ikinci altı ay enflasyon +3 puan, üçüncüde enflasyon +4 puan ve son olarak enflasyon +3 puan zam talebinde bulunmuştu…
Her üç sendika da sosyal haklarda birtakım iyileştirmeler istemişti.
MESS ile sürdürülen TİS görüşmelerinde ilk olarak Türk Metal, daha sonra da Özçelik-İş ile Birleşik Metal Sendikası görüşme masasından kalkarak uyuşmazlık tutanağı tutulmuş ve arabuluculuk görüşmeleri başlamıştı… 
Öte yandan…
İstenen zam oranları MESS tarafından kabul edilse bile Türk-İş’in 4 kişilik aile için Kasım ayında açıkladığı yoksulluk sınırı olan 10 bin 396 liranın altında… (Açlık sınırı ise 3 bin 192 lira!)
Emek cephesinde en yüksek ücreti alan metal işçileridir. Ortalama ücretleri ise  4 bin 800 lira!

2022 Ocak ayından itibaren asgari ücret net 4 bin 253 lira olacak.

 Yani sendikalı metal işçisinin mevcut ortalama ücretinden 550 lira eksik!
Mevcut gerçek enflasyon baz alındığında MESS sendikaların teklifini olduğu gibi kabul etse bile verilen zamlar birkaç ay içinde eriyip gidecek.

ÖZÇELİK İŞ İLE BİRLEŞİK METAL-İŞ

Türk Metal Bursa’da Tofaş, Renault, Bosch, Yazaki ve çok sayıda otomotiv yan sanayi fabrikalarında örgütlü; vardiya çıkışlarında başlattıkları eylemleri, mesaiye gitmemeye taşıdılar ve Kent Meydanı’nda yaklaşık 10 bin metal emekçisinin katıldığı miting yaptılar. Bunlar nokta mitingler. Asıl büyük mitingi Kocaeli’nde yapacaklar.

Diğer sendika temsilcilerinin ne dediğine gelince;

Özçelik-İş Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Bursa Şubesi’nin kongresinde MESS görüşmelerinde uyuşmazlığa imza attıklarını belirterek şu açıklamayı yapmıştı:

“Sebebi ise MESS, yüzde 12 gibi komik bir ücret artışıyla gelmiştir. Biz ne anlatıyoruz, onlar ne anlıyor. EyMESS yüzde 12’lik zammı kendin bozdur bozdur harca. Zaten mutfaktaki yangın ve marketteki zam fırtınası ortadayken, yüzde kaç verirseniz verin, sorun yine ortadan kalkmıyor. Bu tekliflerle bizleri ancak meydanlara döker, dönen çarkları durdurtursunuz…”

Birleşik-Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendika yöneticileri ile Bursa Şubesi Başkanı İsmail Kocaman da Bursa’da örgütlü oldukları SCM ve Prysmian işyerlerini ziyaret ettiler…. TİS süreciyle ilgili bilgilendirme yaptılar… Birleşik Metal-İş de MESS’in teklifini kesinlikle kabul edilemez buluyor…

(Diğer sendikaları niye yazmıyorsunuz, diyen arkadaşlara duyurulur; kurumsal internet sitelerini, gazete haberlerini taradım. Neyse ki Google var. Diğer sendikalardan sadece Özçelik-İş’in açıklamasını bulabildim.  Birleşik Metal-İş’in kendi sitesinde bile TİS süreciyle ilgili detaylı bir açıklama yok.

Birleşik Metal İş ile Ayhan Ekinci’nin başkan olduğu dönemde diyaloğumuz vardı.  Basın toplantıları düzenler kamuoyunu bilgilendirirdi. Akademik odaların, TMMOB’un etkinliklerine katılır, kenti ilgilendiren konularda bir duruş sergilerdi.  Yeni yönetim basın açıklaması yapıyor mu, bilemiyorum.  Ama şundan da eminim, ben bilmiyorsam, pek bilen de yoktur…)

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?