BAL-GÖÇ’ün faaliyete geçmesinde en büyük etken, Bulgaristan’da Türklere yönelik baskı ve asimilasyon politikalarının artması olmuştu… Kurucu Başkan Mümin Gençoğlu idi. Özellikle de 1989 göçünde etkin faaliyetleriyle öne çıkmıştı.
“Kamu yararına çalışan dernek olan” BAL-GÖÇ Bursa’nın en önemli ve en güçlü STK’ları arasında yer alır. Türkiye genelinde Bursa Genel Merkez olmak üzere Osmangazi, Orhangazi, İznik, İnegöl, Kestel, Görükle, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Bandırma’da olmak üzere 9 Şubesi bulunuyor; faal üye sayısı ise 11 bine yakın.
BAL-GÖÇ 18’inci Olağan Genel Kurulu’nu tüzük ve yasaya göre 2020’nin Aralık ayı içerisinde gerçekleştirmek zorundaydı. Ancak Kovid-19 salgını nedeniyle kurum ve kuruluşların kongreleri, toplantıları yasaklandığı için BAL-GÖÇ Genel Kurulu’nun genel kurulu 2021 yılının Aralık ayına kaldı…
Ve art arda da BAL-GÖÇ yönetimine adaylıklar açıklanmaya başladı. İlk adaylık açıklaması Mestanlılar Derneği Başkanı Hasan Öztürk’ten geldi. Ardından daha önce de BAL-GÖÇ’te başkanlık yapmış olan Prof. Dr. Emin Balkan, ekibiyle yönetime talip olduğunu açıkladı. Bir de Doç. Dr. Kader Özlem’in de yönetime ve başkanlığa talip olduğu ve Turhan Gençoğlu tarafından da desteklendiği kulislerde konuşuluyor…
Şimdi… Son günlerde BAL-GÖÇ’e damgasını vuran olaylar ve mahkemeye de yansıyan sürece gelince…
Prof. Dr. Yüksel Özkan’ın BAL-GÖÇ Başkanlığı’ndan milletvekili adaylığı nedeniyle istifa etmesi nedeniyle yönetim kurulu Veli Öztürk’ü başkan seçti…
BAL-GÖÇ’te mahkemeye gidilmesine yönelik süreci Veli Öztürk’e sordum…
ARALIK 2021’DE KONGRE ZORUNLUYDU
Veli Öztürk şunları söyledi:
“BAL-GÖÇ’ÜN 18’inci olağan kongresinin kanunun ve tüzüğümüzün emredici hükmüne göre 2021 Aralık ayı içerisinde yapılması gerekiyordu. Yapılmaması halinde cezai müeyyide uygulanacağından 14 Aralık’ta tüm yönetim kurulu üyelerine, genel kurul tarihinin belirlenmesi çağrısı yapıldı. Bu çağrı ile daha önceden belirlenen salonda 30 aralık 2021 tarihinde Genel Kurul’un toplanması, çoğunluğun sağlanamaması durumunda ise 16 ocak 2022 tarihinde aynı yerde genel kurulun yapılması kararı alınması planlanmıştı.”
Peki, ne oldu da bu karar alınamamıştı? Başkan Veli Öztürk şunları söyledi:
“Yönetim kurulumuzun 35 üyesi vardı, ancak bir kısmı il ve yurt dışında olduğundan ya da başka mazeretleri nedeniyle katılamadı. 14 Aralık’taki yönetim toplantısına Yönetim kurulu kendi içinde iki gruba ayrıldı. Birkaç kişilik fazlayla bir grup yönetim kurulunda karar almada çoğunluğa ulaştı…
Öte yandan BAL-GÖÇ’ün kongresinin yaklaşması ve adaylık açıklamalarından sonra üyelik taleplerinde bir artış olmuştu. Bu STK’larda son derece doğal bir süreçtir.
Dernekler Yasası’na göre kongre tarihinden 15 gün öncesine dek yapılan üyelik başvuruları kabul edilebilir ve aidatlarını da ödemeleri halinde kongrede oy kullanmaya hak kazanırlar.
Yönetim kurulu toplantısında çok sayıda yeni üyelik talebi vardı. Ancak yönetimde çoğunluğu ele geçiren grup yeni üyelikleri reddetti. Ayrıca Eylül’deki yönetim kurulu toplantısında kabul edilen üyeliklerin de yeniden revize edilmesini istediler. Ve bu konudaki taleplerini de çoğunluğu elinde bulunduran grup olarak yönetim kurulu kararına dönüştürdüler…
Kendi gruplarından 3 kişiden oluşan bir komisyon kurdular ve Eylül 2021’de kabul edilen üyelerin yeniden gözden geçirilmesine karar verdiler.
Ve ona göre düzenleyecekleri bir rapordan sonra BAL-GÖÇ Genel Kurul kararının alınabileceğini karar altına aldılar!”
BAL-GÖÇ CEZAİ DURUMA DÜŞECEKTİ!
Bu durumda BAL-GÖÇ’ün yasal süresi içinde kongre yapması mümkün değil. Veli Öztürk de bu duruma dikkat çekti:
“15 Aralık’ta bizzat Dernekler İl Müdürlüğü ile görüştüm. Hemen karar alınması gerektiği, son gün olduğu ve bu kararın alınamaması halinde cezai duruma düşeceği tarafımıza net bir şekilde bildirildi. Bunun üzerine biz yönetim kuruluna tekrar mesaj göndererek Genel Kurul kararının alınması için o günün son tarih olduğunu hatırlatarak Yönetim Kurulu toplantısına davet ettik. Ancak, ceza ödenmesine razı olup kongrenin ertelenmesini isteyen grup yönetim kurulu toplantısına bilinçli olarak katılmadı. Çoğunluk sağlanamadığından da genel kurul kararı alınamadı.”
Veli Öztürk BAL-GÖÇ’ün cezai duruma düşmemesi için İl Dernekler Müdürlüğü’ne bir kez daha gittiğini ve durumu izah ederek ne yapmaları gerektiğini sorduğunu anlattı:
“İl Dernekler Müdürlüğü yetkilileri, yönetim kurulu kararında kararda 18 imzayı tamamlamamız halinde normal genel kurula gitme imkanımızın olduğunu söyledi. Ancak, Genel Kurul’a karşı olan bazı yönetim kurulu üyeleri, genel kurul kararının alınmasını engellediler. Bu nedenle de karar alınamamış oldu.”
ÜYELİK BİLGİLERİ ÜYE KAYIT DEFTERİNDE MEVCUT!
Veli Öztürk zorunlu olarak derneği cezai duruma düşürmemek adına hukuk yoluna başvurduklarını söyledi.
“Mecburen hukuk yoluna başvurarak, mahkemenin tayin edeceği tarafsız üç kişinin derneğimizi genel kurula götürmesini talep ettik.”
Bu arada neden Eylül ayında kayıt yapılan üyeliklere itiraz edildiğini de sordum Veli Öztürk’e, şöyle yanıtladı:
“Eylül ayındaki üye kayıtlarına itiraz etmelerinin nedeni Prof. Dr. Emin Balkan lehinde artan üye müracaatları olduğunu düşünmeleridir. Zaten üye kayıt defterlerinde tüm üyeler tüm kimlik bilgileriyle yer alıyor. Karar defterlerine üyelerin açık adla yazılma zorunluluğu yoktur. Biz zaten isimlerin baş harfini ve soy adlarını yazmıştık. Bunda herhangi bir art niyet ya da araya sonradan üye eklenmesi gibi bir durum yoktur. Üye kayıtları aynı kalemle başlamış, aynı kalemle tamamlanmış ve aynı kişi tarafından yazılmıştır. Asıl usulsüzlük, yönetimde çoğunluğu elde eden grubun taraflı olan üç kişiyi üye elemek adına inceleme komisyonunda görevlendirilmesidir.”
Veli Öztürk Dernekler Yasası’nın “Üyelik başvurusunun kabulü halinde kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik bilgileriyle birlikte ‘üye kayıt defteri’ne kaydedilmesi gerekmektedir” hükmüne dikkat çekti.
Ve söz mahkeme sürecine geldi:
“Mahkeme sürecinde, kesinleşmiş bir hüküm olmamakla birlikte tarafımızca üst mahkemeye başvurulmuştur. Hukuki mücadelemiz dernek tertemiz bir şekilde Genel Kurul’a gidene kadar sürecektir…